Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα

Novo Nordisk: Κοινές επενδύσεις με το Πανεπιστήμιο του Toronto για την αντιμετώπιση του διαβήτη
Συνεργασία για τα 100 χρόνια από την ανακάλυψη της ινσουλίνης
Η χρόνια ανοσοκαταστολή δεν επηρεάζει την έκβαση της COVID-19
Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Johns Hopkins των ΗΠΑ
ΑΠΘ: Ανησυχία και προβληματισμός για την υπερ-μετάδοση της νόσου COVID-19
Οι επιστήμονες προτείνουν την αποφυγή της υφασμάτινης μάσκας και των περιττών μετακινήσεων

ΟΣΦΕ: Είναι αξιόπιστα τα τεστ αντισωμάτων για την COVID-19;

10/9/2020 12:50:36 μμ
Ερώτημα προς τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Όλο και περισσότερος κόσμος φαίνεται πως αναζητά τα τεστ αντισωμάτων στα φαρμακεία της χώρας, προκειμένου να αυτο-ελέγχεται για τη νόσο COVID-19, δημιουργώντας αναστάτωση στην αγορά από τις διφορούμενες απόψεις που κυκλοφορούν σχετικά με τη χρησιμότητά τους.

Το κρίσιμο ερώτημα για την αξιοπιστία των τεστ αντισωμάτων στην ανίχνευση του νέου κορονοϊού έθεσε χθες 9/9 η Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος (ΟΣΦΕ) στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), καθώς όπως αναφέρει «οι ΣΥ.ΦΑ. και τα φαρμακεία μέλη οχλούνται τόσο από το κοινό όσο και από μεγάλο αριθμό τρίτων προμηθευτών, προκειμένου να προβούν στην αγορά και διάθεση τεστ αντισωμάτων για τον COVID-19».

Η Ομοσπονδία δηλώνει ότι συστρατευόμενη πλήρως με την Πολιτεία και συγκεκριμένα με τα όσα είχε δηλώσει ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας στις 27 Μαρτίου 2020: «Σε αυτή τη φάση της επιδημίας στη χώρα μας, τα ειδικά τεστ αντισωμάτων δεν συστήνεται να χρησιμοποιηθούν από το γενικό κοινό και δεν είναι διαγνωστικά της νόσου...», είχε συστήσει στους συνεταιρισμούς-μέλη της να μην προχωρήσουν στην προμήθεια τεστ διάγνωσης COVID-19 μέχρι νεότερης οδηγίας. «Σύσταση την οποία ακολούθησαν, συμμορφούμενοι με την επιταγή της επιστημονικής ομάδας του ΕΟΔΥ, προασπίζοντας τη δημόσια υγεία», προσθέτει η ΟΣΦΕ.

«Τα πιο αξιόπιστα τεστ είναι τα μοριακά τεστ, τα οποία προκρίνονται από τους διεθνείς φορείς κι αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται σε όλες τις χώρες του κόσμου. Στη μάχη με τον ιό θέλουμε τα πραγματικά δεδομένα και την αλήθεια. Τα τεστ αντισωμάτων δεν είναι γιΆ αυτή τη φάση της επιδημίας. Αυτή την περίοδο, ερευνητικές ομάδες στην Ελλάδα μας, από τα Πανεπιστήμια, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, θα αξιολογήσουν την αξιοπιστία και την πιθανή χρήση στο μέλλον αξιόπιστων τέτοιων τεστ με αντισώματα για επιδημιολογικούς και άλλους πρακτικούς σκοπούς», είχε δηλώσει ο καθηγητής τότε.

Έχουν περάσει έξι μήνες και δεν έχει υπάρξει νεότερη κυβερνητική οδηγία ή σύσταση, με την ΟΣΦΕ να περιμένει τώρα από τον ΕΟΔΥ να απαντήσει επίσημα στα εξής:
  • α) Η σύσταση της 27ης Μαρτίου για τα ειδικά τεστ αντισωμάτων συνεχίζει να ισχύει ή έχει τροποποιηθεί;
  • β) Υπάρχει πλέον εικόνα για το ποια τεστ αντισωμάτων είναι αξιόπιστα, πότε θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν και από ποιο τμήμα του πληθυσμού;
Οι κυβερνητικές οδηγίες θα είναι και αυτές που θα καθορίσουν και τις συστάσεις της Ομοσπονδίας προς τους 25 Συνεταιρισμούς-μέλη της που προμηθεύουν περίπου 5.500 φαρμακοποιούς. 
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Όλα όσα συζήτησε ο ΦΣΑ με τη διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ Θ. Καρποδίνη
Ήδη το 20% των φαρμακείων διεθνώς αξιοποιούνται ως εμβολιαστικά κέντρα


Σχετικά άρθρα

ΕΟΠΥΥ: Διευκρινίσεις για την εκτέλεση και υποβολή συνταγών με εμβόλια
Τι γίνεται με αυτές των δικαιούχων ΕΚΑΑ και Λιμενικού
Φαρμακεία: Δεν υπάρχει πρόβλεψη για τον τρόπο πληρωμής του 1 ευρώ για τα ραντεβού εμβολιασμών
Όλα όσα συζήτησε ο ΦΣΑ με τη διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ Θ. Καρποδίνη
ΦΣΘ: «Οι φαρμακοποιοί είναι έτοιμοι για τη διενέργεια εμβολιασμών κατά της COVID-19»
Ήδη το 20% των φαρμακείων διεθνώς αξιοποιούνται ως εμβολιαστικά κέντρα