Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

Οργανώσεις ασθενών: Ζητούν να διατηρηθούν τα δικαιώματα ψήφου τους στον ΕΜΑ

16/6/2025 4:49:22 μμ
Συγκεκριμένα στην Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP)
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Καθώς η αναθεώρηση της γενικής φαρμακευτικής νομοθεσίας της ΕΕ εισέρχεται σε καθοριστική φάση, περισσότερες από 70 επιπλέον οργανώσεις ασθενών ενώνουν τις φωνές τους με την EURORDIS-Rare Diseases Europe και το European Patients’ Forum (EPF), καλώντας τους υπευθύνους χάραξης πολιτικής της ΕΕ να διασφαλίσουν ουσιαστική συμμετοχή των ασθενών στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), και συγκεκριμένα τη διατήρηση του δικαιώματος ψήφου των εκπροσώπων ασθενών στην Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP).


Η αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτέλεσε σημείο αναφοράς για την τυπική ενσωμάτωση των ασθενών στις διαδικασίες ρυθμίσεων φαρμάκων στην ΕΕ, προτείνοντας τέσσερις εκπροσώπους ασθενών με δικαίωμα ψήφου στην CHMP και δύο στην PRAC. Ωστόσο, η συμφωνία που υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο στις 4 Ιουνίου αποδυναμώνει ουσιαστικά αυτές τις προβλέψεις και δεν ανταποκρίνεται ούτε στις φιλοδοξίες της Επιτροπής, ούτε στη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που υιοθετήθηκε τον Απρίλιο του 2024. Η αποδυνάμωση ή η κατάργηση της ψήφου των ασθενών θα ήταν ένα βήμα προς τα πίσω, στέλνοντας ένα ανησυχητικό μήνυμα ότι η φωνή των ασθενών δεν είναι πλέον επιθυμητή σε αποφάσεις που τους αφορούν άμεσα. 


Ο Marco Greco, Πρόεδρος του EPF, δήλωσε: «Με τόσες πολλές οργανώσεις να συμμετέχουν, το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: οι οργανώσεις ασθενών πρέπει να παραμείνουν ισότιμοι εταίροι στον ρυθμιστικό κύκλο ζωής των φαρμάκων. Καθώς ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις, καλούμε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να διαφυλάξουν τη σταθερή και ουσιαστική συμμετοχή των εκπροσώπων ασθενών. Αν δεν δοθεί ουσιαστικός χώρος στις φωνές των ασθενών, η νομοθεσία αυτή κινδυνεύει να αποτύχει στον βασικό της στόχο». 


Η Virginie Bros-Facer, Διευθύνουσα Σύμβουλος της EURORDIS, πρόσθεσε: «Οι άνθρωποι που ζουν με σπάνια νοσήματα χρειάστηκαν δεκαετίες για να κατακτήσουν τη θέση τους στη ρυθμιστική διαδικασία – από την περιθωριοποίηση, στη διαβούλευση και τελικά στην ουσιαστική συμμετοχή. Οι εκπρόσωποι ασθενών δεν είναι παθητικοί παρατηρητές, αλλά ενεργά, εξειδικευμένα μέλη των επιτροπών του EMA. Τα δικαιώματα ψήφου δεν είναι συμβολικά – αναγνωρίζουν την αξία της συμβολής μας. Η κατάργησή τους θα αποδυνάμωνε ένα σύστημα που βοηθήσαμε να χτιστεί».

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Εμφανίζονται ως ειδοποιήσεις για επιστροφή χρημάτων
«Συνεχίζεται το μοτίβο αντιεπιστημονικών κινήσεων», αναφέρει ο APhA






Σχετικά άρθρα

Ένωση Ασθενών Ελλάδος: Είμαστε σε συνεργασία με τον ΕΟΠΥΥ
Για να λυθούν τα προβλήματα με την κατ’ οίκον αποστολή των ΦΥΚ
Σε 10 μέρες η κατ' οίκον διανομή φαρμάκων θα εξομαλυνθεί
Σύμφωνα με τον 'Αδ. Γεωργιάδη το σύστημα «πιέστηκε» λόγω μη αναμενόμενης ζήτησης
Δωρεάν τα φάρμακα για την παχυσαρκία στο πλαίσιο του «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ»
Σύμφωνα με την Ειρήνη Αγαπηδάκη
Με ένα ψηφιακό εργαλείο οι πολίτες θα βαθμολογούν τα νοσοκομεία
Η νέα εφαρμογή παρουσιάστηκε από τους υπουργούς Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης