Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα

Τα εμβόλια Covid-19 δίχασαν την Ευρώπη
Οργισμένη αντίδραση της Ε.Ε. εναντίον της AstraZeneca
EUROAPI: Η νέα εταιρεία της Sanofi για την παραγωγή δραστικών φαρμακευτικών συστατικών (API)
Με αναμενόμενες πωλήσεις περίπου 1 δισ. ευρώ έως το 2022
Κολχικίνη: Μόνο με φυλασσόμενη συνταγή η χορήγησή της από τα φαρμακεία
Μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών και θανάτου σε ασθενείς με COVID-19

ΟΟΣΑ: Οι φαρμακοποιοί πρέπει να διευρύνουν το ρόλο τους

4/12/2020 5:41:36 μμ
Για την ανθεκτικότητα των συστημάτων υγείας απέναντι στην πανδημική κρίση
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ο ρόλος του φαρμακοποιού στην ανταπόκριση της Ευρώπης απέναντι στην κρίση της COVID-19 αναδεικνύεται στην έκθεση που συντάσσει ο ΟΟΣΑ σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανά διετία με θέμα την υγεία των πολιτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις επιδόσεις των συστημάτων υγείας.

Η φετινή έκθεση «Η υγεία με μια ματιά στην Ευρώπη», που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες, περιλαμβάνει μια διεξοδική ανάλυση και αξιολόγηση της ανθεκτικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων υγείας την εποχή του κορονοϊού.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι για λόγους αύξησης της αποτελεσματικότητας των διαθέσιμων πόρων πραγματοποιήθηκαν αρκετές καινοτομίες στους ρόλους και στις ευθύνες των διαφόρων επαγγελματιών της υγείας και σημειώνεται ότι ο ρόλος των φαρμακοποιών της κοινότητας διευρύνθηκε σε πολλές χώρες, ώστε να αντιμετωπίσουν επείγουσες ανάγκες και να μειωθούν οι επισκέψεις στο γιατρό άρα και η διασπορά του ιού. 

Για παράδειγμα στην Αυστρία, στη Γαλλία, στην Ιρλανδία, στην Ισπανία και στην Πορτογαλία επιτράπηκε στους φαρμακοποιούς να ανανεώνουν οι ίδιοι και να εκτελούν τις συνταγές χρόνιων ασθενών, εξασφαλίζοντας υψηλής ποιότητας φροντίδα υγείας και συνέχιση της αγωγής την περίοδο της πανδημικής κρίσης. 

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη Σκωτία, όπου οι φαρμακοποιοί έχουν πλέον τη δυνατότητα να χορηγούν συγκεκριμένα φάρμακα χωρίς συνταγή, ενισχύοντας τη θέση τους. 

Παράλληλα επισημαίνεται ότι η ανανέωση των επαναλαμβανόμενων συνταγών από τους φαρμακοποιούς και η ενίσχυση της τηλε-ιατρικής συμβάλλουν στην πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας για τους ασθενείς με ψυχιατρικές παθήσεις.

Καθοριστικός αναδεικνύεται ο ρόλος των φαρμακείων και στην προώθηση του υγιεινού τρόπου ζωής και στην πρόληψη, κυρίως σε απομονωμένες περιοχές με μειωμένη παροχή ΠΦΥ, με χαρακτηριστικά παραδείγματα το Βέλγιο, την Αγγλία του Ηνωμένου Βασιλείου, τη Φινλανδία, την Ιταλία και την Ελβετία.

Οι φαρμακοποιοί ανάμεσα στους κύριους πάροχους υπηρεσιών υγείας

Η ανάλυση των δαπανών για τα διάφορα αγαθά και υπηρεσίες υγείας είναι χρήσιμη, καθώς δίνουν μια πληρέστερη εικόνα της οργάνωσης των συστημάτων υγείας, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρεται στην έκθεση ότι το λιανεμπόριο φαρμάκων (που αφορά κυρίως φαρμακεία που διαθέτουν συνταγογραφούμενα και μη συνταγογραφούμενα φάρμακα) αντιπροσωπεύουν το 20% των δαπανών υγείας κατά μέσο όρο σε όλες τις χώρες της Ε.Ε.

Ο ρόλος του φαρμακοποιού στον αντιγριπικό εμβολιασμό

Είναι απαραίτητο να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη κατά της γρίπης, αναφέρει ο ΟΟΣΑ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ανάμεσα στις στρατηγικές που προτείνονται είναι να δοθούν οικονομικά κίνητρα στους επαγγελματίες υγείας για να διεξάγουν τον εμβολιασμό και η διεξαγωγή του αντιγριπικού εμβολιασμού στα φαρμακεία.

Δείτε την έκθεση εδώ.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Οργισμένη αντίδραση της Ε.Ε. εναντίον της AstraZeneca
Ανασκόπηση της χρονιάς από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων


Σχετικά άρθρα

Τα εμβόλια Covid-19 δίχασαν την Ευρώπη
Οργισμένη αντίδραση της Ε.Ε. εναντίον της AstraZeneca
39 νέες δραστικές ουσίες κυκλοφόρησαν στην Ευρώπη το 2020
Ανασκόπηση της χρονιάς από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων
ΕΜΑ: Παρά τις cyber επιθέσεις ξεκινά την αξιολόγηση του εμβολίου της AstraZeneca
Παράλληλα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε τις συνομιλίες με τη Valneva
Τιμολογήθηκε επαναστατική θεραπεία για ασθενείς με Κυστική Ίνωση
Χορηγείται σε ασθενείς με επιβαρυμένη κατάσταση