Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


ΟΟΣΑ: Να διευρυνθεί ο ρόλος και οι αρμοδιότητες των φαρμακοποιών

19/1/2024 12:09:43 πμ
Ως ένας τρόπος διαχείρισης της οικονομικής κατάρρευσης που αναμένεται στην Υγεία
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Δραματικές πιέσεις στα συστήματα υγείας των αναπτυγμένων χωρών προβλέπει ο ΟΟΣΑ για τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με έκθεσή του για την περίοδο 2019-2040, με τον Οργανισμό να προτείνει πιθανούς τρόπους να «σωθεί» η κατάσταση. 


Συγκεκριμένα, σύμφωνα με άρθρο στον Οικονομικό Ταχυδρόμο, η αύξηση των δαπανών στην υγεία προβλέπεται διπλάσια από τον κρατικό προϋπολογισμό των κρατών-μελών του ΟΟΣΑ (2,6% έναντι 1,3%), ενώ παράλληλα αυξάνονται σημαντικά οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι και ήδη είναι ορατές οι ελλείψεις προσωπικού. «Η κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης για ιατρική φροντίδα θα δημιουργήσει πολύ άγχος και υπερκόπωση στους εργαζόμενους στον κλάδο. 


Τα χρήματα δεν θα επαρκούν για να προσληφθούν νέοι επιστήμονες», σημειώνει ο Κρις Τζέιμς ένας από τους οικονομολόγους του ΟΟΣΑ με αρμοδιότητα σε θέματα Υγείας. Στο πλαίσιο αυτό, ο ειδικός προτείνει: «οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν χρήματα μέσω της ορθολογικοποίησης του ρόλου των επαγγελματιών της Υγείας. Οι φαρμακοποιοί, π.χ., θα μπορούσαν να αποκτήσουν περισσότερες και πιο διευρυμένες αρμοδιότητες και πιο ουσιαστικό ρόλο». 


Σύμφωνα με την έκθεση, πιθανοί τρόποι διαχείρισης του προβλήματος είναι επίσης ο δανεισμός ή η αύξηση της φορολόγησης (πολλές χώρες ήδη τα αποκλείουν), ο περιορισμός αναποτελεσματικών και άχρηστων δαπανών και η αξιοποίηση νέων τεχνολογιών. Το ζήτημα θα τεθεί επί τάπητος στο υπουργικό φόρουμ που θα πραγματοποιηθεί στις 22 Ιανουαρίου, στην έδρα του Οργανισμού στο Παρίσι.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή της Medicines for Europe, A. van der Hoven
Σε ομιλία του στο 28ο ετήσιο «Economist Government Roundtable»


Σχετικά άρθρα

Το πρώτο κινητό φαρμακείο θέτει σε λειτουργία το πανεπιστήμιο Yale
Και παρέχει υπηρεσίες εκεί ακριβώς που βρίσκονται οι ασθενείς
Φ.Σ. Ηρακλείου: Μνημόνιο συνεργασίας με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας
Για την προαγωγή της Δημόσιας Υγείας & της Φαρμακευτικής Επιστήμης
Ονυχομυκητίαση το καλοκαίρι;
Η f-anazitisi δίνει τη λύση!
Θα αυξηθεί ο αριθμός των φαρμακείων της χώρας;
Διάταξη σε νομοσχέδιο του υπ. Υγείας προβλέπει κατΆ εξαίρεση χορήγηση αδειών λειτουργίας