Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα

Φαρμακοποιός δημιούργησε το πρώτο κανάλι για φάρμακα και ασθένειες στο YouTube
Ο Ιωάννης Αλαφάκης, MSc συνδυάζει τη δημιουργικότητά του με τη Φαρμακευτική επιστήμη
Έρχονται στην Ελλάδα τα πρώτα Living Labs
Στις 3-5 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη
Για 4η χρονιά τα Healthcare Business Awards
Υποβολές υποψηφιοτήτων έως τις 21 Ιουνίου 2019


Ολοκληρώθηκε η ημερίδα του ΕΟΦ για την πρόσβαση στο φάρμακο

7/12/2018 1:03:25 μμ
Οι ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας και της προέδρου του ΕΟΦ & οι προβληματισμοί των ασθενών
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η ημερίδα που διοργανώθηκε από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.) στις 4 Δεκεμβρίου 2018, με θέμα «ΕΟΦ και πρόσβαση στο Φάρμακο. Επίκεντρο ο Ασθενής».


Στην ημερίδα προσκλήθηκαν και συμμετείχαν ενώσεις ασθενών δια των εκπροσώπων τους, εκπρόσωποι φορέων Υγείας, ήτοι Υπουργείο Υγείας, ΕΟΠΥΥ, ΗΔΙΚΑ, Επιτροπή Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας (ΗΤΑ), Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, ΙΦΕΤ, η φαρμακευτική Βιομηχανία ήτοι ΣΦΕΕ και ΠΕΦ, καθώς επίσης και εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδας (ΟΣΦΕ).


Την ημερίδα χαιρέτισε ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός, τονίζοντας ότι σκοπός του υπουργείου Υγείας είναι η διασφάλιση της πρόσβασης των πολιτών της χώρας, όπως κάθε Ευρωπαίου πολίτη, στη σύγχρονη φαρμακευτική καινοτομία, η οποία έχει τεκμηριωμένη προστιθέμενη θεραπευτική αξία και μετρήσιμο κλινικό όφελος για τον ασθενή. Ακόμα ο υπουργός στοχεύει, όπως είπε, να παραμείνουν στην αγορά παλιά αποτελεσματικά και φθηνά φάρμακα, η πλειονότητα των οποίων παράγεται εγχωρίως, συντηρεί θέσεις εργασίας στη χώρα και παράγει προστιθέμενη αξία.


 

Αναφέρθηκε επίσης και στο μηχανισμό αξιολόγησης της καινοτομίας και διαπραγμάτευσης των τιμών αποζημίωσης, ιδιαίτερα για τα ακριβά φάρμακα, που δημιούργήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, καθώς και στο νέο θεσμό του οικογενειακού γιατρού.

 


Ολοκληρώνοντας, εξήρε το ρόλο του ΕΟΦ σε ό,τι αφορά το φάρμακο, το έργο της διοίκησης του ΕΟΦ, καθώς και όλου του υπηρεσιακού μηχανισμού, των εξαιρετικών επιστημόνων και των λοιπών εργαζομένων που στελεχώνουν αυτόν τον κρίσιμο, για το δημόσιο συμφέρον και για τη δημόσια υγεία, φορέα.


Η πρόεδρος του ΕΟΦ κ. Αικατερίνη Αντωνίου προλόγισε την ημερίδα, τονίζοντας ότι η θεματολογία της επιλέχθηκε με γνώμονα την έγκυρη ενημέρωση των ασθενών και την ανάπτυξη του υγιούς διαλόγου με τους συλλόγους ασθενών. Στη συνέχεια αναφέρθηκε συνοπτικά στους προεγκριτικούς και μετεγκριτικούς ελέγχους που ασκεί ο ΕΟΦ, διασφαλίζοντας στο μέγιστο βαθμό την αποτελεσματικότητα, ασφάλεια των φαρμάκων, την προσβασιμότητα των ασθενών στις φαρμακευτικές θεραπείες, καθώς και την επάρκεια των προϊόντων για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών.


 

Ενδεικτικά αναφέρθηκε στα θέματα της ημερίδας σχετικά με τις κλινικές δοκιμές και την κλινική έρευνα, την πρώιμη πρόσβαση των ασθενών στα νέα φάρμακα, τον έλεγχο της διάθεσης και επάρκειας των εγκεκριμένων φάρμακων στην αγορά, καθώς και στα βιοομοειδή προϊόντα επισημαίνοντας ότι το Τμήμα Αξιολόγησης Βιολογικών Φαρμάκων διοργανώνει ημερίδα με θέμα «Κανονιστικό πλαίσιο Βιοομοειδών στην Ευρώπη», την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2018 στον ΕΟΦ.


Στη συνέχεια ακολούθησαν οι παρουσιάσεις των ομιλητών, ενώ η ημερίδα ολοκληρώθηκε με ανοιχτή συζήτηση, για να δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους συμμετέχοντες να θέσουν ερωτήματα και προβληματισμούς επί όλων των θεμάτων της ημερίδας.Μεγάλος αριθμός ερωτημάτων αφορούσε:

  • τη βελτίωση της ενημέρωσης των ασθενών σε θέματα αιχμής, όπως η ενημέρωση για τις κλινικές δοκιμές και μελέτες που διενεργούνται στην Ελλάδα και για τον έλεγχο του εντύπου συγκατάθεσης των ασθενών
  • τη χρήσης των βιοομοειδών φαρμάκων
  • τη διάθεση και διαθεσιμότητα των φαρμάκων.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΕΟΦ, οι παρουσιάσεις των ομιλητών θα είναι διαθέσιμες σύντομα στην ιστοσελίδα του.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Αναλαμβάνει την προεδρία ο Θάνος Κουτσούκης
Στις 5 Ιουνίου θα συζητηθούν όλα τα φλέγοντα ζητήματα των Νοσοκομείων


Σχετικά άρθρα

Φαρμακοποιός δημιούργησε το πρώτο κανάλι για φάρμακα και ασθένειες στο YouTube
Ο Ιωάννης Αλαφάκης, MSc συνδυάζει τη δημιουργικότητά του με τη Φαρμακευτική επιστήμη
Τα διευρυμένα φαρμακεία θα κλείνουν στις 21:00
ΠΦΣ: Τέλος στο αρρύθμιστο ωράριο και στον κανιβαλισμό μεταξύ των συναδέλφων
Εξετάσεις βοηθών φαρμακείου Ιουνίου 2019 στη Θεσσαλονίκη
Προθεσμία υποβολής των δικαιολογητικών έως τις 31 Μαΐου
LloydsPharmacy: Προειδοποιεί για κλείσιμο περισσότερων φαρμακείων
Δεν σημείωσε καμία αλλαγή στα έσοδά της την περίοδο 2018-2019