Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Ολοένα και περισσότερα παιδιά γεννιούνται με τη μέθοδο της υαλοποίησης

16/5/2018 9:31:44 πμ
Βραβεύεται η Ελληνίδα καθηγήτρια που απέδειξε την ασφάλεια της μεθόδου
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η πρώτη παγκοσμίως κυτταροσκελετική ανάλυση ανθρώπινων εμβρύων μετά από κατάψυξη με τη μέθοδο της υαλοποίησης πραγματοποιήθηκε το 2012 από την Ελληνίδα καθηγήτρια Εμβρυολογίας-Γενετικής στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Αικατερίνη Χατζημελετίου, με στόχο να αποδειχθεί η ασφάλεια της νέας τεχνολογίας κατάψυξης.


Σήμερα, και μετά από πολυάριθμες γεννήσεις υγιών παιδιών με αυτή τη μέθοδο, η κ. Χατζημελετίου βραβεύεται με το Βραβείο Αριστείας Κλινικο-εργαστηριακού Έργου και Εφαρμογής Καινοτόμων Μεθόδων και Τεχνικών.


Μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, η καθηγήτρια εξηγεί ότι η μελέτη αυτή ήταν το πρώτο παγκοσμίως ερευνητικό πρωτόκολλο για να τη διερεύνηση της ασφάλειας της τεχνικής, επισημαίνοντας ότι κυτταροσκελετικές αναλύσεις είχαν γίνει και παλαιότερα, αλλά όχι για την ασφάλεια. "Έκτοτε, δεν έχει ξαναγίνει παρόμοια μελέτη" συμπληρώνει η κ. Χατζημελετίου.


Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με τη δωρεά 110 ανθρώπινων βλαστοκύστων, εκ των οποίων οι 55 χρησιμοποιήθηκαν ως ομάδα ελέγχου (χωρίς να υποβληθούν σε κατάψυξη) και οι υπόλοιπες 55 κρυοσυντηρήθηκαν με τη μέθοδο της υαλοποίησης. Μετά την απόψυξη, τα έμβρυα καλλιεργήθηκαν για 24 ώρες και αυτά που επιβίωσαν υποβλήθηκαν σε κυτταροσκελετική ανάλυση.


Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η υαλοποίηση δεν επηρεάζει την ανάπτυξη των εμβρύων, όπως επιβεβαιώνεται από το υψηλό ποσοστό επιβίωσης (92%) και φυσιολογικών μιτωτικών ατράκτων (68.6%). Ωστόσο, οι υαλοποιημένες βλαστοκύστες παρουσιάζουν υψηλότερα επίπεδα κυτταροσκελετικών ανωμαλιών, σε σχέση με τις φρέσκες, κυρίως λόγω του μηχανικού στρες, στο οποίο υπόκεινται τα κύτταρά τους κατά την αφυδάτωση, όταν βρίσκονται στα κρυοπροστατευτικά διαλύματα.


Σήμερα γεννιούνται ολοένα και περισσότερα παιδιά με αυτή τη μέθοδο και, σύμφωνα με την ειδικό, μέχρι στιγμής, από τα πρώτα χρόνια της ζωής τους δηλαδή, δεν φαίνεται να αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υγείας, ούτε να διαφέρουν στατιστικά ως προς τις χρωμοσωμικές ανωμαλίες ή τη νευροβιολογία ή άλλα προβλήματα, σε σύγκριση με τα μωρά που δεν έχουν καταψυχθεί και γεννήθηκαν μετά από εξωσωματική και σε σύγκριση -ενδεχομένως- και με τα μωρά φυσιολογικής σύλληψης.

Τι είναι η υαλοποίηση

Η υαλοποίηση είναι μια μέθοδος κρυο-συντήρησης. Τα έμβρυα αρχικά εκτίθενται σε μία σειρά κρυοπροστατευτικών διαλυμάτων και μετά τοποθετούνται σε ειδικές παγιέτες/φορείς, που σφραγίζονται ερμητικά και βυθίζονται κατευθείαν σε υγρό άζωτο στους -196°C, όπου και αποθηκεύονται σε ειδικά δοχεία φύλαξης. Στην έρευνα της κ. Χατζημελετίου διερευνήθηκε η ασφάλεια της υαλοποίησης στο στάδιο της βλαστοκύστης (πέμπτη ημέρα μετά τη γονιμοποίηση) στην ανάπτυξη και στον κυτταροσκελετό των ανθρώπινων εμβρύων πριν την εμφύτευση.

Η υαλοποίηση εφαρμόζεται:

 

  • σε πλεονάζοντα έμβρυα, μετά την ολοκλήρωση ενός φρέσκου θεραπευτικού κύκλου εξωσωματικής γονιμοποίησης με εμβρυομεταφορά
  • σε όλα τα έμβρυα, όταν η γυναίκα παρουσιάσει σύνδρομο υπερδιέγερσης ωοθηκών και για τη δική της ασφάλεια αποφεύγεται η εμβρυομεταφορά στο φρέσκο κύκλο
  • σε πλεονάζοντα έμβρυα, ώστε να είναι διαθέσιμα στο ζευγάρι για μελλοντική εμβρυομεταφορά, τα οποία θα έχουν διαγνωστεί ως φυσιολογικά (μετά από βιοψία και προεμφυτευτική γενετική διάγνωση στο στάδιο της αυλάκωσης (τρίτη ημέρα μετά τη γονιμοποίηση) και αφού έχει ολοκληρωθεί η εμβρυομεταφορά 1-2 φυσιολογικών εμβρύων στο φρέσκο κύκλο)
  • σε όλα τα έμβρυα μετά από βιοψία και προεμφυτευτική γενετική διάγνωση στο στάδιο της βλαστοκύστης 
  • σε όλα τα έμβρυα όταν το ενδομήτριο δεν είναι δεκτικό.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Στο πλαίσιο του 14ου Συνεδρίου Φαρμακευτικού Management
Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ για ασθενείς 6-11 ετών






Σχετικά άρθρα

AstraZeneca: Μια νέα θεραπευτική επιλογή για παιδιά με σοβαρό ηωσινοφιλικό άσθμα
Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ για ασθενείς 6-11 ετών
ΕΜΑ: Αποφάνθηκε οριστικά ότι τα φάρμακα GLP-1 δεν σχετίζονται με αυτοκτονικές τάσεις
Ετοιμάζει όμως ειδική ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας για την από του στόματος σεμαγλουτίδη
Νέα ένδειξη & νέα δεδομένα για την πεμπρολιζουμάμπη
Σχετικά με τους καρκίνους του πνεύμονα και του τραχήλου της μήτρας
Η σωματική άσκηση ως συμπληρωματική θεραπεία χρόνιων νόσων
Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ε.Ε. που προωθεί τη θεσμοθέτησή της