Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα

12 μύθοι για την οστεοαρθρίτιδα, που δεν πρέπει να πιστεύουμε
Δρ. Φώτης Τσούκας, Διευθυντής Ορθοπαιδικής Κλινικής Metropolitan Hospital
Pfizer Hellas: Δωρεά 100 monitors για ΜΕΘ
Και 100.000 προστατευτικές μάσκες για τους επαγγελματίες υγείας


Όλο και περισσότερα παιδιά με αυξημένη χοληστερίνη

27/8/2018 10:50:02 πμ
Πότε χορηγείται φαρμακευτική αγωγή στους νέους ασθενείς
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Όλο και περισσότερα παιδιά παρουσιάζουν πλέον υψηλές τιμές χοληστερίνης, κάτι που μέχρι πρόσφατα θεωρούσαμε ότι αφορά μεγάλες ηλικίες. Διατροφικές συνήθειες και έλλειψη άσκησης επηρεάζουν τα επίπεδα χοληστερίνης, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων στην ενήλικη ζωή.


Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί είναι ότι η χοληστερίνη υπάρχει σε κάθε κύτταρο του οργανισμού και είναι απαραίτητη για φυσιολογικές διαδικασίες, όπως η πέψη του φαγητού, η παραγωγή ορμονών και βιταμίνης D. «Χρειάζονται μόλις 30-50mg% κακής χοληστερίνης (LDL) για να λειτουργήσουν σωστά όλα τα συστήματα και τα κύτταρα του οργανισμού», εξηγεί ο επίκουρος καθηγητής Καρδιολογίας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Ηλίας Τσούγκος.


Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Τσούγκος «στο μέσο άνθρωπο οι ορατές βλάβες στις αρτηρίες αρχίζουν να εμφανίζονται από την εφηβική ηλικία υπό μορφή γραμμώσεων που εξελίσσονται σε αθηρωματικές πλάκες. Οι πλάκες αυτές μπορεί ανά πάσα στιγμή να σπάσουν και να δημιουργήσουν συνθήκες για έμφραγμα του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικό αγγειακό επεισόδιο, ακόμα και σε ηλικίες κάτω των 40 ετών».


Σύμφωνα με τον ίδιο, «είναι σήμερα ευρέως αποδεκτό ότι ως παθολογικές ορίζονται οι τιμές στα παιδιά που ξεπερνούν το όριο των 200mg% για την ολική χοληστερίνη», ενώ η πρώτη μέτρηση της χοληστερίνης πρέπει να γίνεται σε ηλικία 2 ετών, ώστε να διαγνωστεί (αν υπάρχει) η οικογενής υπερχοληστεριναιμία, μια συχνή και κληρονομούμενη νόσος που χαρακτηρίζεται από πολύ αυξημένες τιμές χοληστερίνης, πάνω από 500mg%.

Τρόποι αντιμετώπισης

Αναφορικά με τη φαρμακευτική θεραπεία, ο κ. Τσούγκος είπε ότι «για το εάν και πότε τα παιδιά θα πρέπει να παίρνουν φάρμακα κατά της υψηλής χοληστερίνης οι συντηρητικές θέσεις φαίνεται να είναι οι επικρατέστερες διεθνώς.

Όταν δηλαδή υπάρχει κακό οικογενειακό ιστορικό, όπως έμφραγμα στους γονείς ή τους συγγενείς πρώτου ή δευτέρου βαθμού σε ηλικίες κάτω των 50 ετών ή πολύ περισσότερο εγκεφαλικά επεισόδια, τότε η υψηλή χοληστερίνη στα παιδιά ίσως θα πρέπει να αντιμετωπισθεί φαρμακευτικά.


Γενικά ο κάθε γιατρός αποφασίζει τη φαρμακευτική θεραπεία, όταν εξαντλήσει όλα τα μη φαρμακευτικά μέσα. Οι νέοι με υψηλή χοληστερίνη θα πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα την καθημερινή τους διατροφή, να μην καπνίζουν και να μην είναι υπέρβαροι.


Πρέπει να απέχουν από λιπαρές τροφές και ιδιαίτερα προϊόντα που χαρακτηρίζονται ως Trans λιπαρά. Η σωστή διατροφή θα πρέπει κυρίως να εστιάζεται σε φρούτα, χυμούς, λαχανικά και γενικότερα φυτικά προϊόντα. Το ελαιόλαδο, μαζί με τα όσπρια και τα ψάρια αποτελούν το οπλοστάσιο της μεσογειακής διατροφής που από όλους αναγνωρίζεται ως κορυφαία υγιεινή διατροφή», καταλήγει ο γιατρός.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ο Ισπανός σκόρερ Τόνι Ντοβάλε επέστρεψε στο φαρμακείο της Λα Κορούνια
Και λέει μεγάλες αλήθειες ενημερώνοντάς τα


Σχετικά άρθρα

12 μύθοι για την οστεοαρθρίτιδα, που δεν πρέπει να πιστεύουμε
Δρ. Φώτης Τσούκας, Διευθυντής Ορθοπαιδικής Κλινικής Metropolitan Hospital
Η Περιφέρεια Αττικής αναζητά εθελοντές
Για τις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων
Covid-19: Νοσούν τα ζώα συντροφιάς και μεταδίδουν τον ιό;
Αθηνά Τραχήλη, Πρόεδρος του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου και Αντιπρόεδρος της Πανευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Κτηνιάτρων
Ουροποιητικό: Ποια συμπτώματα χρειάζονται επειγόντως ιατρικό έλεγχο;
Και πρέπει να σας παρακινήσουν να μιλήσετε με το γιατρό σας;