Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Όλη η επικαιρότητα... σχολιασμένη

16/12/2008
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Στη 19η θέση στην Ευρώπη το ελληνικό σύστηµα υγειονοµικής περίθαλψης

Το σύστηµα υγειονοµικής περίθαλψης της Ελλάδας κατατάσσεται, ως προς τη φιλικότητα προς τον καταναλωτή, στη 19η θέση µεταξύ 31 χωρών, σύµφωνα µε τον Ευρωπαϊκό Πίνακα Κατάταξης Καταναλωτών Υπηρεσιών Υγείας (EHCI) για το 2008 που δηµοσιεύθηκε στις 13 Νοεµβρίου στις Βρυξέλλες. Πέρυσι η χώρα µας βρισκόταν στη 17η θέση.

Το ελληνικό σύστηµα υγείας κρίνεται ως ένα από τα χειρότερα στην Ευρώπη όσον αφορά τον εκσυγχρονισµό και την e-health (ηλεκτρονική υπηρεσία υγείας). Πέρυσι η χώρα µας βρισκόταν στη 17η θέση.

«Η Ελλάδα πρέπει να βελτιωθεί σηµαντικά και ως προς τον τοµέα των ηλεκτρονικών υπηρεσιών υγείας (µηχανοργάνωση), ο οποίος προς το παρόν είναι καταστροφικός. Είναι επίσης µία από τις έξι δυτικές χώρες στις οποίες υπάρχει ζήτηµα άτυπων πληρωµών! Το γεγονός ότι οι ασθενείς χρειάζεται να δωροδοκήσουν γιατρούς για να λάβουν την κατάλληλη περίθαλψη δεν έχει θέση στο ευρωπαϊκό κοινωνικό µοντέλο που βασίζεται σε ισότητα και αλληλεγγύη στην υγειονοµική περίθαλψη» δηλώνει ο πρόεδρος του «Health Consumer Powerhouse» Johan Hjertqvist, αναλύοντας τα αποτελέσµατα της Ελλάδας.

Από πού, αλήθεια, ξεφυτρώνουν αυτοί οι «περίεργοι» ευρωπαϊκοί οργανισµοί και τι γλώσσα µιλάνε, δεν καταλαβαίνουµε… Κάποιος αρµόδιος κυβερνητικός εκπρόσωπος πρέπει επιτέλους να εξηγήσει στον κύριο Hjertqvist ότι στον τόπο µας καταστροφή δεν είναι η παντελής έλλειψη ηλεκτρονικών υπηρεσιών υγείας (µηχανοργάνωση) αλλά -εξ αντιθέτου- η εφαρµογή τους. Τι θέλει δηλαδή; Να κλείσουν οι µισές φαρµακοβιοµηχανίες και φαρµακαποθήκες, να βγουν στη ζητιανιά οι µισοί Έλληνες γιατροί, να κατεβάσουν ρολά τα µισά φαρµακεία; Και το φακελάκι το δίνουµε γιατί είµαστε µπεσαλήδες, ρε φίλε, όχι για να δωροδοκήσουµε το γιατρούλη. Όσο για το «κοινωνικό µοντέλο που βασίζεται σε ισότητα και αλληλεγγύη στην υγειονοµική περίθαλψη», αυτό το έχουµε κατακτήσει στην Ελλαδίτσα χρόνια τώρα. Ας µας βρει ένα, µα ένα, φαρµακοποιό σε όλη την επικράτεια που να µην του χρωστάει ο ΟΠΑΔ. Αν αυτό δεν είναι ισότητα, τότε ποιο είναι;Νέες προσφυγές στο ΣτΕ υπέρ του ανοίγµατος του επαγγέλµατος

Στις 4/11/2008 πραγµατοποιήθηκε στο Συµβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) η εξέταση προσφυγών µερίδας φαρµακοποιών που είχαν ως αίτηµα το άνοιγµα του επαγγέλµατος του φαρµακοποιού και την κατάργηση των πληθυσµιακών ορίων. Η τελική εκδίκαση της υπόθεσης έλαβε αναβολή για τον Οκτώβριο του 2009, οπότε και αναµένεται η οριστική απόφαση. Η αρχική εισήγηση του ΣτΕ ωστόσο ήταν υπέρ των προσφυγών.
Σύµφωνα µε εκτιµήσεις, η µάχη που θα δώσει ο Πανελλήνιος Φαρµακευτικός Σύλλογος (Π.Φ.Σ.) θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη και κοστοβόρα (3.500 € ανά παράσταση) ενώ η υπερασπιστική γραµµή που θα ακολουθηθεί από το Σύλλογο θα επικεντρώνεται στο θέµα της προάσπισης της δηµόσιας υγείας, και κυρίως των ακριτικών περιοχών, καθώς, σε περίπτωση απελευθέρωσης του επαγγέλµατος, αυτή θα συνοδευτεί από µεταφορά πολλών φαρµακείων σε µεγάλα αστικά κέντρα.

Όπως καταλαβαίνετε, ο κλοιός αρχίζει και σφίγγει επικίνδυνα. Απ’ έξω η Ε.Ε. και τα ευρωπαϊκά δικαστήρια, από µέσα το ΣτΕ, το κακό δεν µπορεί, θα µας βρει στο τέλος. Τουλάχιστον να αργήσει να έρθει, να οργανώσουµε καλύτερα τα φαρµακεία µας, να τα δυναµώσουµε για να αντέξουν στο νέο ανταγωνιστικό τοπίο. Εν τω µεταξύ ας δούµε καµιά ηρωική ταινία, ας διαβάσουµε κανένα σχετικό βιβλίο, ας παραδειγµατιστούµε από τα ανάλογα ιστορικά παραδείγµατα.. Τώρα θα µου πεις δεν είναι ίδιοι οι καιροί. Πώς για παράδειγµα να βροντοφωνάξεις «This is Sparta» και να γκρεµίσεις µε κλωτσιά στον Καιάδα τα ευρωπαϊκά δικαστήρια και το ΣτΕ; Δύσκολο. Πιο εύκολο µου φαίνεται το ΟΧΙ και το ΑΕΡΑ της 28ης Οκτωβρίου. Ίσως και γι’ αυτό ο Π.Φ.Σ. αγωνίστηκε και πέτυχε για τον Οκτώβρη του 2009 την αναβολή των νέων προσφυγών στο ΣτΕ για το άνοιγµα του επαγγέλµατος…ΟΠΑΔικά...

Σύµφωνα µε τα στοιχεία του νέου κρατικού προϋπολογισµού για το 2009 που κατέθεσε την Παρασκευή 21 Νοεµβρίου στη Βουλή ο υπουργός Οικονοµίας και Οικονοµικών Γ. Αλογοσκούφης, τα προβλήµατα µε τον ΟΠΑΔ και την αδυναµία πληρωµής των φαρµακοποιών και των συµβεβληµένων γιατρών του αναµένεται να επαναληφθούν µε νέα ένταση το 2009.
Ο νέος προϋπολογισµός για το ταµείο προβλέπει µόλις 1, 22 δισ. € για ολόκληρο το επόµενο έτος (δηλαδή όσα ακριβώς δαπάνησε ο Οργανισµός µέχρι τον περασµένο Σεπτέµβριο), τη στιγµή που οι εκτιµήσεις ανεβάζουν τις αναγκαίες δαπάνες τουλάχιστον στα 2 δισ. € για το 2009.

Οπότε; Μην πανικοβάλλεστε. Και το 2009 δεν αλλάζει τίποτα. Τα αιτήµατά µας παραµένουν τα ίδια: να µας δώσουν τα λεφτά µας και να υπογράψουµε συλλογική σύµβαση. Οι µορφές του αγώνα θα είναι οι γνωστές και δοκιµασµένες: δηµοσιοποίηση του προβλήµατος και εξαγγελία κινητοποιήσεων, ανοικτές επιστολές διαµαρτυρίας προς τα υπουργεία Υγείας και Οικονοµικών ακόµα και προς τον πρωθυπουργό, αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρµάκων στους ασφαλισµένους του Δηµοσίου, απεργία. Επίσης κοινοβουλευτικές παρεµβάσεις της αντιπολίτευσης κ.ο.κ.
Η δική µας πρόταση ακόµα είναι κάποιες καλές ατάκες που χρησιµοποιήθηκαν στον αντι-ΟΠΑΔικό αγώνα του 2008 να παραµείνουν στην εφεδρεία. Είναι βέβαιο ότι θα ανατρέξουµε πολλές φορές σε αυτές και το 2009 και γενικότερα τα επόµενα χρόνια.
Τις παραθέτουµε µε τυχαία σειρά:

Σχόλιο 1. «Απαντάµε, λοιπόν, σε αυτούς που λένε ότι ο κακός φαρµακοποιός και γιατρός δεν θα περιθάλπει τον ασφαλισµένο και θα του ζητά τα λεφτά, ότι µέχρι τώρα δίνουµε φάρµακα για να κρατήσουµε τον ασθενή στην υγεία του αλλά υπάρχουν και όρια και αυτά έχουν να κάνουν µε το αν θα έχουµε λεφτά για να πάρουµε τα φάρµακα και να τα δίνουµε στον ασφαλισµένο».
(Αλέξανδρος Τσαπέκος, πρόεδρος του Φ.Σ. Ροδόπης, στην εφηµερίδα «Παρατηρητής» της Θράκης).

Σχόλιο 2. «Πρόκειται για παραλογισµό. Ενώ ξέρουµε ότι αυτά τα λεφτά θα τα δώσουµε, δεν τα γράφουµε στον προϋπολογισµό, φτάνουµε στο απροχώρητο και µετά τα δίνουµε τελικά και εµφανιζόµαστε ότι βρισκόµαστε υπό πίεση».
(Αριστ. Καλογερόπουλος – Στράτης, γενικός γραµµατέας του υπουργείου Υγείας).

Σχόλιο 3. «Θα συνεχίσουµε τη διεκδίκησή µας µέχρι το υπουργείο Οικονοµικών να καταλάβει ότι δεν µπορούµε να ασκούµε εµείς την κοινωνική πολιτική του κράτους».
(Κώστας Λουράντος, πρόεδρος του Φ.Σ. Αττικής).

Σχόλιο 4. «Την ίδια στιγµή πρέπει να είµαστε συνεπείς προς τις φαρµακαποθήκες και τις φαρµακευτικές εταιρείες, να καταβάλλουµε εγκαίρως το Φ.Π.Α., να πληρώνουµε τους υπέρογκους φόρους (είµαστε οι µόνοι επαγγελµατίες που δεν φοροδιαφεύγουµε, διότι δεν διακινείται φάρµακο χωρίς τιµολόγιο και λόγω της σταθερής λιανικής τιµής), να χρεωνόµαστε τόκους σε περίπτωση καθυστέρησης των δόσεων κτλ. Τα χρωστούµενα από τον ΟΠΑΔ δεν είναι κέρδη, είναι στο µεγαλύτερο µέρος τους κεφάλαιο κίνησης, απαραίτητο για τη στοιχειώδη πληρότητα των επιχειρήσεών µας.»
(από ανακοίνωση που εξέδωσε ο Φ.Σ. Κιλκίς).

Σχόλιο 5. «Διερωτώµεθα, κύριε Πρόεδρε, πώς θα ζητήσουµε από τους φαρµακοποιούς σεβασµό της νοµιµότητας σ’ όλα τα επίπεδα της συνεργασίας τους µε το Δηµόσιο, όταν αυτό πρώτο την παραβιάζει».
(από επιστολή προς τον πρωθυπουργό Κ. Καραµανλή που απέστειλε το Δ.Σ. του Φ.Σ. Θεσσαλονίκης).

Σχόλιο 6. «Θεωρούµε απαράδεκτο να χορηγούνται τεράστια κονδύλια για την “επιβίωση” των τραπεζών, µε χρήµατα των ασφαλισµένων, και να µη δίνονται τα κονδύλια αυτά εκεί όπου προορίζονται για τη φαρµακευτική τους κάλυψη. Πώς είναι δυνατόν να βρίσκονται χρήµατα για την κάλυψη προβληµάτων υπερκερδοφόρων επιχειρήσεων όπως είναι οι τράπεζες και να µην υπάρχουν χρήµατα για την κάλυψη των λογαριασµών των φαρµακείων για φάρµακα που έχουν δοθεί στους ασφαλισµένους;»
(από ανοικτή επιστολή προς τα υπουργεία Υγείας και Οικονοµικών που απέστειλε ο Φ.Σ. Αττικής).Φ.Σ. Θεσσαλονίκης: τόση βιασύνη...

Στις 6/11/2008 το Δ.Σ. του Φαρµακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (Φ.Σ.Θ.) απέστειλε επιστολή προς τον πρωθυπουργό Κ. Καραµανλή, µε θέµα τις συνεχιζόµενες καθυστερήσεις του ΟΠΑΔ στην εξόφληση των χρεών του προς τους φαρµακοποιούς. Στην επιστολή αυτή ο Φ.Σ.Θ. προτείνει στον πρωθυπουργό «να µετατραπεί ο ΟΠΑΔ σε ασφαλιστικό ταµείο κατά τα πρότυπα του ΙΚΑ ή του ΟΓΑ, µε τις αναγκαίες αποφάσεις και νοµοθετικές ρυθµίσεις, ώστε επιτέλους να εξαφανισθεί το αγκάθι που δηµιουργεί συνεχείς τριβές µεταξύ φαρµακοποιών και ΟΠΑΔ».
Η επιστολή καταλήγει ως εξής: «…Απευθυνόµαστε σε εσάς γιατί πιστεύουµε ότι χρειάζεται πολιτική βούληση για να λυθεί οριστικά ένα πρόβληµα που επί σειρά ετών ταλαιπωρεί όλους τους φαρµακοποιούς της χώρας, και εσείς έχετε αποδείξει ότι τη διαθέτετε».
Έξι (6) ηµέρες µετά τη δηµοσίευση της επιστολής του στον πρωθυπουργό, το Δ.Σ. του Φ.Σ. Θεσσαλονίκης προκηρύσσει Γενική Συνέλευση όπου προαναγγέλλει αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρµάκων και µία εβδοµάδα αργότερα την πραγµατοποιεί.

Η ερώτηση είναι: γιατί το Δ.Σ. δεν περίµενε τον πρωθυπουργό; Ελπίζω να µην τον συσχέτισε µε τις «ασαφείς και σε µερικές περιπτώσεις προσβλητικές για τον κλάδο µας απαντήσεις των αρµόδιων υπουργείων» που εισέπραξε, όπως τονίζει σε ανακοίνωση προς τα µέλη του. Όπως όλοι γνωρίζουµε ο πρωθυπουργός µας δεν έχει καµία ανάµειξη και ευθύνη -γενικώς- µε όλους αυτούς και όλα αυτά. Συνεπώς; Είχε το Δ.Σ. πληροφορίες για το χρόνο που εκδηλώνεται η «αποδεδειγµένη» πολιτική βούληση του πρωθυπουργού και έκρινε ότι έληξε η προθεσµία; Ήταν σίγουρο από την αρχή για το µάταιο της προσπάθειας και έστειλε την επιστολή για λόγους εντυπώσεων; Ή τελικά έκανε συνδυασµένο διπλό διεκδικητικό αγώνα; Δηλαδή, και παρεµβαίνοντας -στο ανώτερο επίπεδο- προς την κυβέρνηση και -σχεδόν- ταυτόχρονα κινητοποιώντας αγωνιστικά τον κλάδο;
Για µας, φυσικά και δεν υπάρχει καµιά άλλη εκδοχή πλην της τελευταίας.Kαι οι ιατρικοί σύλλογοι καταγγέλλουν τις συµβάσεις µε τον ΟΠΑΔ

Μετά την εκδήλωση των κινητοποιήσεων των φαρµακοποιών σε βάρος του ΟΠΑΔ, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας (Ι.Σ.Α.) αποφάσισε επίσης να προβεί σε αντίστοιχη κινητοποίηση, επειδή ο Οργανισµός του δηµοσίου έχει απλήρωτους εδώ και πολλούς µήνες τους συµβασιούχους γιατρούς του. Συγκεκριµένα ο Ι.Σ.Α. καλεί όλα τα µέλη του που έχουν συνάψει συµβάσεις µε τον ΟΠΑΔ να εξουσιοδοτήσουν τον πρόεδρο του Συλλόγου ώστε να προβεί σε οµαδική καταγγελία των συµβάσεων των γιατρών-µελών του µε το ταµείο. Ανάλογες αποφάσεις για καταγγελία των συµβάσεων και κινητοποιήσεις έχουν λάβει και οι Ιατρικοί Σύλλογοι Θεσσαλονίκης, Πειραιώς, Δράµας, Εύβοιας, Καρδίτσας, Κέρκυρας, Μαγνησίας, Ρέθυµνου, Χανίων και Ηµαθίας, ενώ στις 22 Νοεµβρίου θα συνεδριάσει η σύνοδος των προέδρων των ιατρικών συλλόγων της χώρας υπό τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (Π.Ι.Σ.), µε κύριο θέµα το πρόβληµα µε τον ΟΠΑΔ. Η σύνοδος αναµένεται να λάβει απόφαση για καταγγελία των συµβάσεων µε το ταµείο σε πανελλαδικό επίπεδο.

Τώρα µάλιστα, έχουµε και εµείς µια ελπίδα να δοθεί λύση στο πρόβληµά µας. Αφού µπαίνουν στη µάχη οι γιατροί µε την κοινοβουλευτική τους δύναµη και τις προσβάσεις τους στα κέντρα εξουσίας, µπορεί να ρίξουν και κανένα ψίχουλο κατά δω. Μέµνησό µε όταν έρθεις εν τη Βασιλεία σου, γιατρούλη!

Ο Π.Φ.Σ. κατά του νοµοσχεδίου για διοικητικές αλλαγές στον Ε.Ο.Φ.

Ο Πανελλήνιος Φαρµακευτικός Σύλλογος εξέφρασε µε ανακοίνωσή του «την πλήρη αντίθεσή του στο σχέδιο Νόµου µε το οποίο επέρχονται αλλαγές στη Διοίκηση του Ε.Ο.Φ.». Σχετικά δηµοσιεύµατα στον Τύπο µεταξύ άλλων ανέφεραν την πρόθεση της κυβέρνησης για κατάργηση του Διοικητικού Συµβουλίου του Ε.Ο.Φ. και τη δηµιουργία ενός Συµβουλίου Διαχείρισης Κρίσεων. Σύµφωνα πάντα µε τον Τύπο, ως αποκλειστικά διοικητικά όργανα του Ε.Ο.Φ. το νοµοσχέδιο υποδεικνύει έναν πρόεδρο και δύο αντιπροέδρους.
Στην τοποθέτησή του ο Π.Φ.Σ. µεταξύ άλλων «επισηµαίνει προς κάθε κατεύθυνση ότι ο Ε.Ο.Φ. που εποπτεύει ενός τοµέα µε ιδιαίτερη κοινωνική ευαισθησία όπως είναι το φάρµακο, αλλά παράλληλα και µε ιδιαίτερο οικονοµικό ενδιαφέρον από πολλές πλευρές, οφείλει να είναι θεσµικά θωρακισµένος για την εκπλήρωση των στόχων του, µε κριτήρια συλλογικής λειτουργίας και ουσιαστική συµµετοχή του υγειονοµικού επιστηµονικού δυναµικού της χώρας. Αντ’ αυτού καθιερώνεται η “ενός ανδρός αρχή” που µόνο δεινά µπορεί να προκαλέσει».

Θα αποφασίζει δηλαδή ένας εκεί που παλιά αποφάσιζαν… οι πολλοί. Θα καταργηθεί το Διοικητικό Συµβούλιο και θα δηµιουργηθεί Συµβούλιο Διαχείρισης Κρίσεων. Από τους…ίδιους. Και θα συζητά… τα ίδια θέµατα, αφού έτσι κι αλλιώς το φάρµακο µονίµως… σε κρίση βρίσκεται. Ποιους αφορά άραγε αυτή η ιστορία. Εµάς, πάντως, τους πολλούς, σίγουρα όχι. Και θυµηθείτε µε, όλο το ζουµί της υπόθεσης βρίσκεται στο ότι «ο Ε.Ο.Φ. εποπτεύει ενός τοµέα µε ιδιαίτερη κοινωνική ευαισθησία, όπως είναι το φάρµακο, αλλά παράλληλα και µε ιδιαίτερο οικονοµικό ενδιαφέρον από πολλές πλευρές…», κατά την ανακοίνωση -πάντα- του Π.Φ.Σ.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Προσφέρει μηνιαίες αποδοχές με 14 ημέρες εργασίας κατά μέσο όρο
Για την παροχή υψηλής ποιότητας φαρμάκων προστιθέμενης αξίας


Σχετικά άρθρα

RESP-8: Ένα πολύτιμο εργαλείο για τους φαρμακοποιούς ώστε να αξιολογούν τις αναπνευστικές λοιμώξεις
Αναπτύχθηκε από τον Λευτέρη Τεπερικίδη, φαρμακοποιό και μέλος του Φ.Σ. Θεσσαλονίκης
Φ.Σ. Αττικής: Ενημέρωση για συχνά λάθη στην εκτέλεση συνταγών
Σχετικά με τα ΦΥΚ και τα εμβόλια απευαισθητοποίησης
Οι φαρμακοποιοί ζητούν να θεσπιστεί ο ρόλος τους στην ΠΦΥ
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα από το ΕΑΠ
Σε εξέλιξη το πρόγραμμα της ΟΣΦΕ για την ιστορία των Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών
Ολοκληρώνεται η έρευνα στον Βόλο και ξεκίνησαν οι επαφές και με άλλους Θεσσαλικούς Συνεταιρισμούς