Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

Όλα τα φάρμακα ρανιτιδίνης που ανακάλεσε ο ΕΟΦ την εβδομάδα που πέρασε

27/9/2019 2:37:24 μμ
Η απόφαση αφορά γνήσια και γενόσημα σκευάσματα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ανακαλούνται όλες οι συσκευασίες του φαρμάκου ZANTAC από την ελληνική αγορά τα οποία διακινεί η φαρμακευτική εταιρεία GLAXOSMITHKLINE ΑΕΒΕ, καθώς και παρτίδες του φαρμακευτικού προϊόντος RANITIDINE/MYLAN. Ειδικότερα, όπως αναφέρει με ανακοίνωσή του ο ΕΟΦ προχωρά στην απόφαση της ανάκλησης των παρτίδων των φαρμακευτικών προϊόντων ZANTAC EF.TAB 150MG/TAB, ZANTAC F.C.TAB 150MG/TAB και ZANTAC INJ.SOL 50MG/2ML AMP, κατόπιν της αναστολής του πιστοποιητικού καταλληλότητας του παραγωγού Saraca Laboratories Limited για τη δραστική ουσία ρανιτιδίνη, καθώς και της εθελοντικής ανάκλησης στην οποία προβαίνει προληπτικά η εταιρεία GLAXOSMITHKLINE AEBE για το σύνολο των προϊόντων ZANTAC, ακόμη και στην περίπτωση παρτίδων από άλλον παραγωγό δραστικής ουσίας (Dr. Reddy’s Limited).

Επιπλέον, ο ΕΟΦ αποφάσισε την ανάκληση όλων των παρτίδων του φαρμακευτικού προϊόντος RANITIDINE/MYLAN F.C.TAB 150MG/ TAB, όπως αναφέρονται στον παρακάτω πίνακα. Η απόφαση αυτή αποτελεί προληπτικό μέτρο για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας με σκοπό να ενισχύσει την εθελοντική ανάκληση στην οποία προβαίνει η εταιρεία, κατόπιν της αναστολής του πιστοποιητικού καταλληλότητας του παραγωγού Saraca Laboratories Limited για τη δραστική ουσία ρανιτιδίνη.


  •  RANTIDINE/MYLAN 150MG F.C. TAB K110115A 9/2019
  •  RANTIDINE/MYLAN 150MG F.C. TAB K110116A 3/2019
  •  RANTIDINE/MYLAN 150MG F.C. TAB K110216A 5/2019


Σύμφωνα με απόφαση του ΕΟΦ ανακαλούνται επίσης όλες οι παρτίδες του φαρμάκου LUMAREN FC TAB 150 MG και LUMAREN INJ 50MG/2ML. Η απόφαση αυτή ενισχύει την εθελοντική ανάκληση στην οποία προβαίνει προληπτικά η εταιρεία ELPEN, παρά το γεγονός ότι το πιστοποιητικό καταλληλότητας (CEP) του παραγωγού UQUIFA για τη δραστική ουσία ρανιτιδίνη βρίσκεται σε ισχύ.


Σημειώνεται πως οι αποφάσεις αυτές είναι προληπτικού χαρακτήρα και συνάδουν με ανάλογες ενέργειες άλλων φαρμακορυθμιστικών αρχών, ευρωπαϊκά και παγκόσμια και γίνονται μετά τον εντοπισμό του παραπροϊόντος N-Nitrosodimethylamine (NDMA) σε εργαστηριακές αναλύσεις τόσο σε τελικά προϊόντα όσο και στη δραστική πρώτη ύλη ορισμένων παρασκευαστών και ταξινομείται ως πιθανό ανθρώπινο καρκινογόνο βάσει μελετών σε ζώα.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σε ψήφισμά τους τάσσονται ενάντια στους εμβολιασμούς στα φαρμακεία
Υποχρεωτική από τις 13 Μαΐου για τους εργαζόμενους σε αυτά






Σχετικά άρθρα

Υπ. Υγείας: Τροπολογία κόβει την ανεξέλεγκτη συνταγογράφηση φαρμάκων
Με αφορμή σκεύασμα που κόστισε 20 εκατ. ευρώ και τελικά αποσύρθηκε
Τα επικίνδυνα καλλυντικά στο «στόχαστρο» των ευρωπαϊκών αρχών
Αυξημένοι ήταν το 2023 οι έλεγχοι για απαγορευμένα χημικά συστατικά
Να ενισχυθούν τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ ζητούν οι νεφροπαθείς
Χιλιάδες οι ασθενείς στη χώρα, επισημαίνει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος
Ξεκινά η υλοποίηση του Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας
Ανάδοχος η ένωση εταιρειών ΟΤΕ-Byte