Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Οι προκλήσεις της γυναίκας φαρμακοποιού

11/3/2024 3:21:50 πμ
Ποια η θέση της σε έναν χώρο που συνδυάζει την επιστήμη με την επιχειρηματικότητα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Από το 2000, σύμφωνα με άρθρο που δημοσίευσε το έγκριτο διεθνές περιοδικό «Τhe Lancet», η εκπροσώπηση των γυναικών στα επαγγέλματα υγείας αυξάνεται σταθερά σε όλο τον κόσμο. Όμως η αριθμητική ισοτιμία διαψεύδει τις προκλήσεις που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν οι γυναίκες που εργάζονται για την επιστήμη και αυτές έχουν να κάνουν με τους χαμηλότερους μισθούς, λιγότερες επιδοτήσεις, ελάχιστα προγράμματα στήριξης για την οικογένειά τους, εχθρικό περιβάλλον εργασίας και αρκετές διακρίσεις. 


Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, το f.daily επικοινώνησε με γυναίκες φαρμακοποιούς ώστε να μας δώσουν τη δική τους ματιά για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες σε έναν χώρο που συνδυάζει την επιστήμη με την επιχειρηματικότητα.

Σοφία Κλοκώνη, πρόεδρος του Φ.Σ, Κορινθίας: «Το πάντρεμα των πολλαπλών μας ρόλων μια βασική πρόκληση»

«Η μεγαλύτερη πρόσκληση για εμάς τις γυναίκες φαρμακοποιούς είναι να κατορθώνουμε καθημερινά να μας αγκαλιάζει ισότιμα με τον άνδρα φαρμακοποιό ο επισκέπτης του φαρμακείου, μιας και μάλλον υπερτερούμε αριθμητικά στον κλάδο. Πιστεύω ακράδαντα ότι αυτό το έχουμε ήδη κατακτήσει. Μια δεύτερη πρόκληση είναι το όσο το δυνατόν καλύτερο "πάντρεμα" των πολλαπλών μας ρόλων: της πολύωρης και απαιτητικής απασχόλησής μας στο φαρμακείο με τις οικογενειακές μας υποχρεώσεις, την αναγκαιότητα διευκόλυνσης του σοβαρού ρόλου της μητρότητας που οι περισσότερες από εμάς αναλαμβάνουν να φέρουν εις πέρας, αλλά και με τη συμμετοχή μας στα κοινά, συχνά από θέσεις διοίκησης, όπως και με την ενεργό μας συμμετοχή μας σε όλα τα κοινωνικά δρώμενα με ενσυναίσθηση και διάθεση για εθελοντική προσφορά. Μάλιστα, ο ΠΦΣ διοργάνωσε πρόσφατα σεμινάριο ενδυνάμωσης και αύξηση της ψυχικής ανθεκτικότητας των πολυάριθμων γυναικών του κλάδου, δείχνοντας έμπρακτα το ενδιαφέρον και την υποστήριξή του. Τον ευχαριστούμε πολύ!».

Σοφία Παπαδημητρίου, MPharm/ Chem PhD/ Marie Curie Fellow, Queen Mary University of London: «Στο χώρο της επιστήμης ακόμα υπάρχει μια επίκριση»

«Είναι αλήθεια ότι οι ρόλοι μας είναι πολλοί, αλλά σήμερα περισσότερο από ποτέ οι σύντροφοί μας είναι εκεί και βοηθούν και στηρίζουν, π.χ. στις δουλειές του σπιτιού. Για τη νέα μητέρα και φαρμακοποιό όντως δεν υπάρχει καμία βοήθεια στην ελληνική πραγματικότητα. Όσο για τον χώρο της επιστήμης ακόμα, πίσω από τις κλειστές πόρτες, υπάρχει μια επίκριση αντί για αποδοχή απέναντι σε μια γυναίκα που έχει καταφέρει πολλά. "Μα πώς τα καταφέρνει όλα;", είναι το σύνηθες ερώτημα, υπονοώντας ότι κάτι έχει μείνει πίσω. Σε αυτό απαντώ ότι κάνω αυτό που αγαπώ, ανεξάρτητα από τις νόρμες και τα "θέλω" της κοινωνίας και χωρίς να βλέπω κανέναν ανταγωνιστικά, ούτε τους άντρες ούτε τις γυναίκες. Δεν είμαστε ίδιοι, αλλά είμαστε ίσοι. Δυστυχώς δεν το βλέπουν όλοι έτσι».

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

24/4/2024 12:47:30 πμ«MSD Gives back»
Οι εργαζόμενοί της υλοποίησαν 18 εθελοντικές δράσεις σε 6 μεγάλες ελληνικές πόλεις
Επανεκλέχθηκε για τρίτη θητεία πρόεδρος ο Ολύμπιος Παπαδημητρίου






Σχετικά άρθρα

Φαρμακοποιός δίνει μαθήματα γαληνικών σε μαθητές Λυκείου
Ενθουσιασμένα τα παιδιά από την εμπειρία του εργαστηρίου
Οι στρατηγικές εμβολιασμού στα φαρμακεία το θέμα Συνόδου στη Χάγη
Διοργανώνεται από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)
Πληθαίνουν οι αποφάσεις υπέρ των θέσεων στάθμευσης μπροστά στα φαρμακεία
Το μέτρο προωθείται τώρα και σε δήμο του νομού Πέλλας
Φαρμακεία: Τσουχτερά τα πρόστιμα για τους παραβάτες των αργιών του Πάσχα
Κλειστά θα πρέπει να παραμείνουν τα φαρμακεία και στις 7 Μαΐου