Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επιχειρείν

τελευταία νέα

Εν.Συνεργασία Φαρμακοποιών: Να δοθεί αποζημίωση για τη διάθεση των ΦΥΚ
Και να υπάρχει πλαφόν σε κάθε φαρμακείο για τον αριθμό των συνταγών
Φαρμακεία: Υπέρβαση 746 εκατ. ευρώ για τη φαρμακευτική δαπάνη το 2019
Τι αναφέρει ο ΣΦΕΕ σε επείγουσα επιστολή του προς τον Β. Κικίλια


Οι προκλήσεις και οι τάσεις της φαρμακευτικής αγοράς το 2019

30/1/2019 2:42:05 μμ
Τι έχουν να αντιμετωπίσουν φέτος οι φαρμακευτικές εταιρείες
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ποιες είναι οι προκλήσεις που θα έχουν να αντιμετωπίσουν οι φαρμακευτικές εταιρείες μέσα στο 2019 και ποιες οι τάσεις που αναμένεται να ακολουθήσουν;

Η βρετανική συμβουλευτική εταιρεία Eye for pharma συγκέντρωσε τις απόψεις από παράγοντες της αγοράς και προβλέπει πως οι προκλήσεις και οι τάσεις της φαρμακευτικής αγοράς μέσα στο έτος θα είναι οι ακόλουθες:


1. Τιμές φαρμάκων: Το παγκόσμιο πρόβλημα των υψηλών τιμών των φαρμάκων και οι αντίστοιχες πιέσεις προς τις φαρμακευτικές θα απασχολήσει και φέτος την αγορά. Παράγοντες της αγοράς προβλέπουν ότι θα δοθούν πολλά χρήματα στην κοινωνική μέριμνα και όχι στη σύγχρονη ιατρική, λόγω των πολύ κοστοβόρων καινοτόμων νέων φαρμάκων, όπως είναι τα αντικαρκινικά φάρμακα, οι γονιδιακές θεραπείες κλπ. Θα υπάρξει η τάση να αναπτυχθούν μοντέλα τιμολόγησης για φάρμακα με μακροπρόθεσμα οφέλη αλλά υψηλά κόστη. Αναμένεται επίσης ότι οι πολίτες και οι κυβερνήσεις θα διευρύνουν τις απαιτήσεις τους, όσο οι τιμές παραμένουν υψηλές. Θα υπάρχει το αίτημα για πιο ολιστικές λύσεις που περιλαμβάνουν αλλά και υπερβαίνουν το φάρμακο, για παράδειγμα ψηφιακές λύσεις υγείας και πολύ βελτιωμένα προγράμματα υποστήριξης ασθενών.


2. Αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας του κοινού απέναντι στις φαρμακευτικές: Παράδειγμα αυτής της τάσης είναι σαφώς το αντιεμβολιαστικό κίνημα, οι υποστηρικτές του οποίου θεωρούν ότι οι φαρμακευτικές πλουτίζουν εις βάρος της υγείας μας. Αυτό που θα πρέπει να κάνουν οι εταιρείες είναι να φέρουν στο προσκήνιο και να προβάλλουν τις ιστορίες των ανθρώπων εκείνων που χάρη στα σύγχρονα φάρμακα θεραπεύτηκαν και έχουν μια φυσιολογική ζωή ή μπορούν να διαχειριστούν την πάθησή τους αποτελεσματικά.


3. Η αξία της τεχνητής νοημοσύνης: Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τα λεγόμενα «big data», τα μεγάλου όγκου δεδομένων υγείας που λαμβάνονται με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης και που έχουν πολλές δυνατότητες εφαρμογής και χρήσης, ενώ δίνουν τη δυνατότητα για καλύτερη κατανόηση των αναγκών και της συμπεριφοράς των ασθενών, τις παθήσεις κτλ. Προβλέπεται ότι οι φαρμακευτικές θα αρχίσουν να αξιοποιούν περισσότερο τα biγ data, που μέχρι τώρα συλλέγονταν, σε όλες τις δραστηριότητές τους: έρευνα και ανάπτυξη, κλινικές δοκιμές, επιστημονικό προσωπικό, ψηφιακές λύσεις.


Ειδικά για τις κλινικές μελέτες, φαίνεται πως οι παραδοσιακές τυχαιοποιημένες μελέτες δεν μπορούν να παράγουν τα δεδομένα που απαιτούνται για να ικανοποιηθούν πλήρως τόσο οι ρυθμιστικές αρχές για τα φάρμακα όσο και οι ασθενείς. Απαιτούνται πλέον δεδομένα από την πραγματική χρήση, μέσω των «big data», τάση που θα φανεί και στις εγκρίσεις που θα δώσει φέτος ο FDA.


4. «Με επίκεντρο τον ασθενή»: Αυτή είναι μια τάση που θα κορυφωθεί το 2019, ακόμα και αν υπάρχουν ακόμα εταιρείες που δεν έχουν ενσωματώσει την προσέγγιση αυτή στη στρατηγική τους. Για τις εταιρείες θεωρείται κρίσιμο να αναπτύξουν προγράμματα υποστήριξης και δέσμευσης των ασθενών και να αξιοποιήσουν την τεχνολογία για να προσεγγίσουν το κοινό τους.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με έκθεση της αμερικανικής εταιρείας ερευνών Reports and Data
Φαρμακεία στις ΗΠΑ ήδη συνεργάζονται με την Google για την ανακύκλωση φαρμάκων


Σχετικά άρθρα

Φαρμακεία: Υπέρβαση 746 εκατ. ευρώ για τη φαρμακευτική δαπάνη το 2019
Τι αναφέρει ο ΣΦΕΕ σε επείγουσα επιστολή του προς τον Β. Κικίλια
Η αγορά των νανογαλακτωμάτων θα φτάσει τα 16,18 δισ. έως το 2026
Σύμφωνα με έκθεση της αμερικανικής εταιρείας ερευνών Reports and Data
Cosmetics Europe 2018: Στα 78,6 δισ. ευρώ οι πωλήσεις καλλυντικών και αρωμάτων στην ΕΕ
Αποκλειστικές δηλώσεις του προέδρου του ΠΣΒΑΚ, Θ. Γιαρμενίτη