Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Οι πωλήσεις λιανικής των φαρμακείων υποχρεωτικά στην ΑΑΔΕ

21/9/2022 6:11:09 πμ
Σύμφωνα με νομοσχέδιο που αναμένεται να ισχύσει τον Οκτώβριο
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Νομοσχέδιο, που κατατέθηκε στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί εντός λίγων ημερών, καθιστά υποχρεωτική τη διαβίβαση δεδομένων λιανικής πώλησης που εκδίδονται μέσω Φορολογικού Ηλεκτρονικού Μηχανισμού (Φ.Η.Μ.) στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ. Σύμφωνα με ενημέρωση από τον Στέλιο Καλογερόπουλο, αντιπρόεδρο ΠΦΣ και μέλος διοίκησης ΦΣΑ, στο νομοσχέδιο προβλέπονται κυρώσεις, όπως αναστολή της επαγγελματικής εγκατάστασης. Ειδικότερα:
  • Αναστέλλεται άμεσα και για 48 ώρες η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης, όταν από φορολογικό έλεγχο διαπιστωθεί η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση ή μη διαβίβαση περισσότερων από 10 παραστατικών πώλησης ή παραστατικών αξίας άνω των 500 ευρώ.
  • Αναστέλλεται άμεσα και για 96 ώρες η λειτουργία, όταν σε περίπτωση επανελέγχου εντός του ίδιου ή του επομένου φορολογικού έτους, διαπιστωθεί εκ νέου μη έκδοση ή ανακριβής έκδοση ή μη διαβίβαση τουλάχιστον τριών παραστατικών πώλησης.
  • Αναστέλλεται άμεσα και για 10 ημέρες η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης επιπλέον των ανωτέρω κυρώσεων όταν σε κάθε επόμενη διαπίστωση εντός 2 φορολογικών ετών από την προηγούμενη.

Τα χρηματικά πρόστιμα

Το νομοσχέδιο προβλέπει και χρηματικά πρόστιμα ύψους από 250 ευρώ έως και 1000 ευρώ, επιπλέον των ανωτέρων κυρώσεων. Πιο συγκεκριμένα:
  • Σε περίπτωση πράξεων που επιβαρύνονται με ΦΠΑ, διπλογραφικά πρόστιμο ύψους ίσου με το 50% επί του ΦΠΑ του εκάστοτε μη διαβιβασθέντος στοιχείου. Το συνολικό πρόστιμο δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 250 ευρώ για οντότητες με απλογραφικά βιβλία και των πεντακοσίων 500 ευρώ για οντότητες με διπλογραφικά βιβλία.
  • Σε περίπτωση πράξεων που δεν επιβαρύνονται με ΦΠΑ, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 500 ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο για οντότητες με απλογραφικά βιβλία και 1000 ευρώ για οντότητες με διπλογραφικά βιβλία. Σε κάθε επόμενη διαπίστωση εντός 5 φορολογικών ετών από την προηγούμενη, τότε επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο του ύψους του προβλεπόμενου προστίμου.

Τι πρέπει να κάνουν οι φαρμακοποιοί

Η συμβουλή του Στ. Καλογερόπουλου προς τους φαρμακοποιούς είναι να ενημερωθούν από το λογιστή τους αλλά και να επικοινωνήσουν με τον τεχνικό-προμηθευτή της ταμειακής τους μηχανής για να επιβεβαιώσουν ότι αυτή λειτουργεί σωστά. Επισημαίνει δε ότι το λογιστικό γραφείο δεν φέρει καμία ευθύνη για τη διαβίβαση αυτών των δεδομένων στην πλατφόρμα.

Πάντως σύμφωνα με το sofokleousin.gr, το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ ενδέχεται να παρατείνουν την προθεσμία για την υποχρεωτική διαβίβαση, κατόπιν των αντιδράσεων των λογιστών.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Μετά την επιτυχία αυτή, ανακοινώνονται οι επόμενοι στόχοι






Σχετικά άρθρα

Επιτήδειοι άδειασαν από Prolia τα φαρμακεία δύο νομών
Η Αγάπη Ακριτίδου, υπεύθυνη του Τμήματος Αγορών του ΣΦΗΠ, εξηγεί στο f.daily τα περιστατικά
15 ΣΥΦΑ συμμετέχουν στην Ενεργειακή Κοινότητα Φαρμακοποιών
Ξεκινούν εγγραφές και για νέα μέλη
Κ. Λουράντος: «Η ελεύθερη πρόσβαση στο φάρμακο έχει δυσκολέψει»
Ομιλία του προέδρου του Φ.Σ. Αττικής στο Hellas PHARM 2024