Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Οι περικοπές συνταγών βασανίζουν τους φαρμακοποιούς

30/10/2022 7:40:38 μμ
Εκπρόσωποι του κλάδου εξηγούν στο f.daily το γιατί
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Φωτιά έχουν πάρει τα social media τις τελευταίες ημέρες με πολλούς φαρμακοποιούς να διαμαρτύρονται για άδικες περικοπές συνταγών τους, τη στιγμή που έχουν «βασανιστεί» να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα του τακτικού ελέγχου και να τσεκάρουν εξονυχιστικά ό,τι καταθέτουν για πληρωμή. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχουν γίνει περικοπές για απλές αμέλειες, ενώ έχουν αναφερθεί περιπτώσεις που για ένα λάθος σε μία δοσολογία περικόπτεται το σύνολο της συνταγής.

Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τον εκάστοτε υπάλληλο του ΕΟΠΥΥ που μπορεί να μην είναι σε θέση να κρίνει τη σοβαρότητα ενός λάθους, αλλά και είναι θέμα της σύμβασης που είναι σε ισχύ, δηλώνουν στο f.daily εκπρόσωποι του κλάδου, οι οποίοι και επισημαίνουν ότι ο ΕΟΠΥΥ τελικά έδειξε αδυναμία να σηκώσει τεχνικά το βάρος του τακτικού ελέγχου συνταγών και γι' αυτό και έχει προκληθεί αυτή η θύελλα αντιδράσεων και η μεγάλη ανησυχία στους φαρμακοποιούς. Είναι ξεκάθαρο ότι ζητήματα π.χ. δοσολογίας έπρεπε να λύνονται με φίλτρα στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ στο επίπεδο της συνταγογράφησης και όχι να «χρεώνονται» στους φαρμακοποιούς που ο ρόλος τους είναι να συμβουλέψουν τον ασθενή και να τον προμηθεύσουν φάρμακα και όχι να ελέγχουν τι έγραψε ο γιατρός.

Από την άλλη μεριά όμως, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο τακτικός έλεγχος ήταν αναπόφευκτος, εφόσον η πολιτεία οφείλει να διαθέτει ένα μηχανισμό που να την προστατεύει π.χ. από πλαστά παραστατικά.
«Πάλι καλά που η διοίκηση του κλάδου κατάφερε να εμπλακεί στο πώς πρέπει να γίνει η νέα διαδικασία και να εξομαλύνει όσο μπορούσε τα προβλήματα που προέκυψαν», αναφέρει χαρακτηριστικά εκπρόσωπος του κλάδου των φαρμακείων.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ μίλησε σε πανελλήνια ενημερωτική συνάντηση για τη νόσο
Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ε.Ε. που προωθεί τη θεσμοθέτησή της






Σχετικά άρθρα

Φαρμακεία: Τσουχτερά τα πρόστιμα για τους παραβάτες των αργιών του Πάσχα
Κλειστά θα πρέπει να παραμείνουν τα φαρμακεία και στις 7 Μαΐου
Επιτήδειοι άδειασαν από Prolia τα φαρμακεία δύο νομών
Η Αγάπη Ακριτίδου, υπεύθυνη του Τμήματος Αγορών του ΣΦΗΠ, εξηγεί στο f.daily τα περιστατικά
15 ΣΥΦΑ συμμετέχουν στην Ενεργειακή Κοινότητα Φαρμακοποιών
Ξεκινούν εγγραφές και για νέα μέλη
Κ. Λουράντος: «Η ελεύθερη πρόσβαση στο φάρμακο έχει δυσκολέψει»
Ομιλία του προέδρου του Φ.Σ. Αττικής στο Hellas PHARM 2024