Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Οι Γάλλοι το ...ρίχνουν στα γενόσημα

6/10/2014 11:14:48 πμ
Αναγκαία η οικονομικότερη επιλογή φαρμάκων
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

 


Οι υψηλές δαπάνες για φάρμακα οδηγούν τη Γαλλία σε αναθεώρηση της στρατηγικής της στην κατεύθυνση εντονότερης υποστήριξης της χρήσης γενοσήμων.

 

Στις 17 Σεπτεμβρίου 2014 το γαλλικό Ελεγκτικό Συνέδριο δημοσίευσε έκθεση, στην οποία μεταξύ των άλλων διαπίστωσε την υστέρηση της Γαλλίας σε σχέση με τους ευρωπαίους γείτονές της στη συνταγογράφηση γενοσήμων φαρμάκων.


Σύμφωνα με τους γάλλους ελεγκτές η αύξηση της χρήσης των γενοσήμων αναμένεται να συμβάλλει στη μείωση του ελλείμματος της κοινωνικής ασφάλισης. Για τον λόγο αυτό, προτείνεται η υιοθέτηση του Γερμανικού μοντέλου της δεκαετίας του 1990, το οποίο θέτει στους γιατρούς στόχους συνταγογράφησης γενοσήμων, προβλέποντας μείωση της αμοιβής τους σε περίπτωση μη επίτευξης των στόχων. Το συγκεκριμένο μοντέλο προβλέπει μάλιστα περιορισμούς στους προϋπολογισμούς συνταγογράφησης, δημιουργώντας οικονομικά κίνητρα στους γιατρούς για την επιλογή οικονομικότερων φαρμάκων. Σε περίπτωση δηλαδή υπέρβασης συγκεκριμένων ορίων, οι γιατροί διατρέχουν τον κίνδυνο να κληθούν επιστρέψουν μέρος της αμοιβής τους.


Στο πλαίσιο αυτό, το Γαλλικό Ελεγκτικό Συνέδριο θεωρεί αναγκαία την αναθεώρηση της στρατηγικής κινήτρων για τη χρήση γενοσήμων και προτείνει μια πολιτική γενοσήμων με έμφαση:


  1. Στην αναθεώρηση της επιπλέον αμοιβής (bonus) που λαμβάνουν οι φαρμακοποιοί κάθε φορά που χορηγούν ένα γενόσημο φάρμακο
  2. Στην αύξηση του αριθμού των εμπορικά διαθέσιμων γενόσημων φαρμάκων
  3. Στην παροχή κινήτρων στους γιατρούς για συνταγογράφηση γενοσήμων.


Κύκλοι του Γαλλικού Ελεγκτικού Συνεδρίου σημειώνουν επίσης την ανάγκη να εξορθολογιστούν οι αμοιβές και τα κίνητρα των φαρμακοποιών για την προώθηση των γενοσήμων με τη δυνατότητα επιλογής της εμπορικής τους ονομασίας σε συνδυασμό με τη χρήση τιμών αναφοράς, ώστε να επιλέγονται φθηνότερα φάρμακα, ενώ σε περίπτωση που χορηγούνται ακριβότερα να καλύπτονται από τους ασθενείς.


Στη συγκεκριμένη έκθεση τονίζεται η ανάγκη και η σπουδαιότητα ανάπτυξης των γενοσήμων φαρμάκων για τη Γαλλία. Κι αυτό, γιατί περισσότερα από τα μισά φάρμακα που συνταγογραφούνται στη συγκεκριμένη χώρα δεν έχουν αντίστοιχα γενόσημα. Πιο συγκεκριμένα, μόλις το 39% από τις στατίνες (δραστικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της χοληστερόλης) που συνταγογραφούνται αντιστοιχούν σε γενόσημα φάρμακα, τη στιγμή που το ίδιο ποσοστό ανέρχεται στη Γερμανία στο 96%, στη Φινλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο στο 73% και στη Νορβηγία στο 72%. Επιπλέον, σύμφωνα με τους γάλλους ελεγκτές, κατά το διάστημα από το 2010 έως το 2013, το μερίδιο των γενοσήμων φαρμάκων που καλύπτονται από τη δημόσια ασφάλιση αυξήθηκε κατ? όγκο στη Γερμανία από 50% σε 75%, ενώ στη Γαλλία η αντίστοιχη αύξηση ήταν από 24% στο 31%.


Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση του ΟΟΣΑ (Health at a Glance report, 2011), τα γενόσημα φάρμακα αντιπροσωπεύουν σε όγκο τα τρία τέταρτα της φαρμακευτικής αγοράς στη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νέα Ζηλανδία και τη Δανία, ενώ στη Γαλλία μόλις το ένα τέταρτο. Τα γενόσημα φάρμακα αντιπροσωπεύουν το 21,5% των φαρμάκων που αποζημιώνονται από την γαλλική κοινωνική ασφάλιση και αγοράζονται από τα γαλλικά φαρμακεία, ενώ λιγότερο από το ένα στα τρία πακέτα των φαρμάκων που αποζημιώνονται είναι γενόσημο.


Κρίσιμος θεωρείται από το Γαλλικό Ελεγκτικό Συνέδριο ο ρόλος των ιατρών στην προσπάθεια προώθησης των γενοσήμων φαρμάκων, καθώς, όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση «εμφανίζουν την τάση να συνταγογραφούν τα πιο καινούρια φάρμακα, τα οποία είναι ακριβότερα, προστατεύονται από πατέντα και συχνά δε φαίνεται να εμφανίζουν καλύτερο θεραπευτικό αποτέλεσμα σε σύγκριση με τα γενόσημα.»


Στο πλαίσιο αυτό και υιοθετώντας το Γερμανικό μοντέλο της δεκαετίας του 1990, οι Γάλλοι ελεγκτές προτείνουν την παροχή κινήτρων στους γιατρούς για τη συνταγογράφηση γενοσήμων φαρμάκων μέσω στόχων συνταγογράφησης γενοσήμων, θέσπισης ορίων συνταγογράφησης, αλλά και μείωσης των αποδοχών τους, σε περίπτωση που δεν πετυχαίνουν τους στόχους.


Πηγή: http://www.euractiv.com/sections/health-consumers/france-spending-too-much-medicine-not-enough-generic-drugs-308622

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Και πέτυχαν σημαντική αύξηση των πωλήσεών τους από το 2023 στο 2024






Σχετικά άρθρα

WinMedica: Καινοτόμες θεραπευτικές λύσεις για την «επιδημία» των καρδιαγγειακών νοσημάτων
Παρουσιάστηκαν στο 50ό ετήσιο Συνέδριο της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών
Παγκόσμια Ημέρα Κλινικών Μελετών
Μόνο 1 στις 5 νέες θεραπείες προέρχεται πλέον από την Ευρώπη
Δωρεάν μετρήσεις πίεσης σε 18 πόλεις της Ελλάδας
Στο πλαίσιο του May Measurement Month
Επηρεασμένη πνευμονική λειτουργία και κακό έλεγχο του άσθματος δείχνει έρευνα της ΕΠΕ
Καταγράφεται αυξημένη χρήση κορτικοστεροειδών από το στόμα, παρά τη διαδεδομένη χρήση βιολογικών παραγόντων