Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Οι φοιτητές φαρμακευτικής διεκδικούν την επιστροφή τους στα εργαστήρια, στα φαρμακεία, στα νοσοκομεία

12/11/2020 11:59:13 πμ
Γράφει ο Νίκος Μπέρτος, τελειόφοιτος φοιτητής Φαρμακευτικής Αθηνών, μέλος του BLOCO Φαρμακευτικής
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


«Στις 6/11, εν εξελίξει ενός 2ου lockdown το οποίο θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν η κυβέρνηση ΝΔ επέλεγε να στηρίξει το δημόσιο σύστημα υγείας και όχι να σκορπάει χρήματα στα ΜΜΕ, ενημερωθήκαμε με νέο ΦΕΚ ότι τα εργαστήρια των τελειόφοιτων φοιτητών, οι εργαστηριακές πτυχιακές μας εργασίες καθώς και η πρακτική μας άσκηση θα ανασταλεί.


Αρχικά, με το lockdown να είναι σε ισχύ όσοι φοιτητές παρέμειναν στον τόπο σπουδών τους για τον σκοπό αυτό, εγκλωβίστηκαν λόγω των ανεύθυνων κινήσεων της κυβέρνησης ΝΔ που έδειξε άλλη μια φορά ότι αδιαφορεί για τους φοιτητές και τις ανάγκες τους.

Επιπλέον, η απόφαση αυτή μας φέρνει αντιμέτωπους με μια ιδιαίτερα δυσμενή κατάσταση αφού καθυστερούν τα πτυχία των τελειόφοιτων φοιτητών, με αποτέλεσμα όχι μόνο να αντιμετωπίζουν κώλυμα σε ενδεχόμενη συνέχιση των σπουδών τους αλλά πολλές φορές να αντιμετωπίζουν και οικονομικό πρόβλημα είτε εκείνοι είτε οι οικογένειες τους. Ειδικά, οι φοιτητές από την επαρχία πληρώνουν συχνά δυσβάσταχτα ενοίκια και η καθυστέρηση των σπουδών τους αποτελεί μείζον πρόβλημα.


Όμως, εκτός αυτών, υπάρχει και μια ακόμα πολύ σοβαρή πτυχή του προβλήματος που απορρέει από την απαράδεκτη αυτή αναστολή. Οι τελειόφοιτοι φοιτητές φαρμακευτικής, ασκώντας την πρακτική τους άσκηση, στέκονται στο πλευρό των φαρμακοποιών της χώρας, που και εκείνοι από το πόστο τους ως υγειονομικοί επιστήμονες δίνουν την μάχη με την πανδημία του κορονοϊού.


Οι φαρμακοποιοί καθημερινά είναι στην πρώτη γραμμή, ενημερώνοντας, εμβολιάζοντας, καθησυχάζοντας αλλά και εφιστώντας την προσοχή των ασθενών και σε αυτή την μάχη δεν περισσεύει κάνεις. Επομένως, οι φοιτητές που ασκούν την πρακτική τους άσκηση στα φαρμακεία και τα νοσοκομεία της χώρας, προσφέρουν μεγάλη βοήθεια στην δημόσια υγεία σε χρόνο ενεστώτα, η οποία με αυτή την απόφαση απαξιώνεται.


Η σαφής υποβάθμιση του ρόλου μας, δεν συμβαίνει μόνο λόγω της αναστολής των πρακτικών ασκήσεων αλλά και λόγω της αναστολής των εργαστηριακών πτυχιακών εργασιών αφού με την απόφαση αυτή, μας αναστέλλουν κάθε ερευνητική δραστηριότητα. Ειδικά στις σημερινές συνθήκες, που γίνεται εμφανές πόσο απαραίτητη είναι η επιστημονική έρευνα που αφορά τα φάρμακα, στερούν σε νέους επιστήμονες τη δυνατότητα να προσεγγίσουν την έρευνα και τη διαδικασία παραγωγής φαρμάκων. Πως λοιπόν εμείς ως η επόμενη γενιά επιστημόνων φαρμακοποιών, θα λάβουμε την σκυτάλη από τους συναδέλφους που σήμερα πρωτοστατούν στη φαρμακευτική έρευνα, σε μια μελλοντική αντίστοιχη υγειονομική κρίση;


Ως υγειονομικοί επιστήμονες λοιπόν, η θέση μας είναι εκεί έξω. Στα φαρμακεία, στα νοσοκομεία, στα εργαστήρια στον αγώνα υπέρ της υγείας και όχι στα σπίτια μας. Και για όλους αυτούς τους λόγους διεκδικούμε με όλη μας την δύναμη την άρση αυτής της απαράδεκτης αναστολής των πρακτικών μας ασκήσεων, των εργαστηρίων αλλά και των πτυχιακών μας εργασιών».


Ο Νίκος Μπέρτος, είναι τελειόφοιτος φοιτητής Φαρμακευτικής Αθηνών και μέλος του BLOCO Φαρμακευτικής.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Μετά την επιτυχία αυτή, ανακοινώνονται οι επόμενοι στόχοι






Σχετικά άρθρα

Η τεχνητή νοημοσύνη φέρνει «κοντά» τον φαρμακοποιό με τον ασθενή
Νέα συστήματα που επιτρέπουν την ουσιαστική επικοινωνία
ΠΦΣ: «Τα φαρμακεία καθιερώνονται ως Κέντρα Εμβολιασμού Ενηλίκων»
Μετά την επιτυχία αυτή, ανακοινώνονται οι επόμενοι στόχοι
MSD ONCOLOGY: Ανοιχτή πρόσκληση για υποβολή προτάσεων ερευνητικών έργων
Με θέμα την πολιτική υγείας για τον καρκίνο