Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

Οι φαρμακοποιοί ξανά στα θρανία

5/12/2023 11:34:04 μμ
Η Φαρμακευτική Φροντίδα υποχρεωτικό μάθημα στα ελληνικά πανεπιστήμια
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Σε πυρετό συζητήσεων με την πανεπιστημιακή κοινότητα βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες το προεδρείο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την εισαγωγική του μαθήματος της Φαρμακευτικής Φροντίδας στα Τμήματα Φαρμακευτικής των ελληνικών πανεπιστημίων στα πρότυπα των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. 


Στόχος είναι οι απόφοιτοι της Φαρμακευτικής να είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι μετά τις σπουδές τους για την παροχή μιας σειράς υπηρεσιών Φαρμακευτικής Φροντίδας, έχοντας πάρει τις κατάλληλες καταρτίσεις από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, γνώσεις βέβαια που κατά τη διάρκεια του επαγγελματικού τους βίου θα ανανεώνονται. Όσον αφορά τους φαρμακοποιούς που ήδη διαθέτουν φαρμακεία, αυτοί θα χρειαστεί να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους με ειδικά μαθήματα ώστε να λάβουν τις πιστοποιήσεις που απαιτούνται για την παροχή αυτών των υπηρεσιών στους Έλληνες πολίτες.

Τα τελευταία χρόνια έχει αναζωπυρωθεί ο διάλογος και στην Ελλάδα για την παροχή υπηρεσιών στα φαρμακεία όπως είναι:

  • Διαχείριση φαρμακοθεραπείας και συμμόρφωση ασθενούς
  • Παρακολούθηση αποτελεσματικότητας αντιυπερτασικής αγωγής
  • Εκπαίδευση χρήσης αναπνευστικών συσκευών χορήγησης φαρμάκων
  • Πρόληψη καρκίνου μέσω διακοπής του καπνίσματος
  • Καταχώρηση και διενέργεια εμβολιασμών.

Ενώ όμως οι συζητήσεις προχωρούν, τη στιγμή μάλιστα που το σύνολο του κλάδου δηλώνει θετικό στην παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών, αυτό που υπολείπεται είναι οι πιστοποιήσεις και οι απαραίτητες γνώσεις ώστε να παρέχονται αυτές οι υπηρεσίες, τονίζουν μιλώντας στο f.daily οι εκπρόσωποι του κλάδου, Απόστολος Βαλτάς, Σεραφείμ Ζήκας και Μανώλης Κατσαράκης. Έτσι, το προεδρείο του ΠΦΣ έχει επιδοθεί σε συναντήσεις με τους προέδρους των Φαρμακευτικών Σχολών αλλά και τους καθηγητές τόσο της Ελλάδας αλλά και των ξένων πανεπιστημίων, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την εισαγωγή αυτών των μαθημάτων για τους φοιτητές αλλά και για όσους φαρμακοποιούς επιθυμούν να εξειδικευτούν. 


Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του f.daily το μεγαλύτερο πρόβλημα αποτελεί η εύρεση καθηγητών πανεπιστημίου με εξειδίκευση στο μάθημα της Φαρμακευτικής Φροντίδας, οι οποίοι θα μπορούν να «οχυρώσουν» με γνώσεις τους μελλοντικούς φαρμακοποιούς του «πάγκου». Σε κάθε περίπτωση πάντως οι συζητήσεις θα έχουν ολοκληρωθεί και θα έχουν δρομολογηθεί τα νέα εκπαιδευτικά προγράμματα εντός του επόμενου έτους.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Δηλώσεις με αφορμή την εκδήλωση της Lavipharm για την κυκλοφορία του πρώτου ελληνικού συνταγογραφούμενου σκευάσματος φαρμακευτικής κάνναβης
Ισπανική start-up τραβάει τη διεθνή προσοχή


Σχετικά άρθρα

Φ.Σ. Λάρισας: Προκήρυξε στάση εργασίας στις 28/02
Για τον ένα χρόνο μετά το εγκληματικό δυστύχημα των Τεμπών
Φ.Σ. Θεσσαλονίκης & ΙΔΕΕΑΦ: Τα σεμινάρια για το εργαστήριο φαρμακείου ξανά τον Απρίλιο
Δηλώστε συμμετοχή σε μία από τις δύο νέες διαθέσιμες ημερομηνίες
Επενδύονται εκατομμύρια ευρώ στα δίκτυα φαρμακείων
Ισπανική start-up τραβάει τη διεθνή προσοχή