Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

Οι φαρμακοποιοί διαψεύδουν τα στοιχεία της Eurostat

16/1/2018 12:40:57 μμ
Έχουμε τα περισσότερα φαρμακεία στην Ευρώπη, αναφέρουν
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ανακριβή χαρακτηρίζει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ) τα στοιχεία της Eurostat για το 2015 που δείχνουν ότι η Ελλάδα δεν έχει τελικά τα περισσότερα φαρμακεία στην Ευρώπη, αλλά βρίσκεται στην 9η θέση του σχετικού πίνακα μετά από χώρες όπως η Φινλανδία και η Γαλλία, ως προς τον αριθμό φαρμακείων ή "φαρμακοποιών πάγκου".

Όπως ξεκαθαρίζει ο ΦΣΘ, τα στοιχεία αυτά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να λαμβάνονται υπόψη, διότι συγκρίνονται ανόμοια πράγματα ως προς τον αριθμό φαρμακείων ανά χώρα. Αυτό σημαίνει ότι σε άλλη χώρα προσμετράται ο αριθμός των φαρμακείων και σε άλλη ο αριθμός των φαρμακοποιών που εργάζονται σε βιομηχανία, ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία και ιδιωτικές κλινικές.


Επιπλέον ο ΦΣΘ, έχοντας ως στόχο να αποκαταστήσει την αλήθεια, παραπέμπει στα στοιχεία της PGEU (Pharmaceutical Group of The European Union-Πανευρωπαϊκή Ένωση Φαρμακοποιών) που αφορούν τα υπάρχοντα φαρμακεία σε κάθε χώρα της Ευρώπης για το ίδιο έτος (2015) στο οποίο αναφέρεται και η Eurostat. Από τα στοιχεία της PGEU προκύπτει ότι η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στον αριθμό των φαρμακείων ανά 100.000 κατοίκους.


Όπως δηλώνει ο πρόεδρος του ΦΣΘ, Διονύσιος Ευγενίδης, η δημοσιοποίηση στοιχείων που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, δυναμιτίζουν την ήδη υπάρχουσα κατάσταση προσφέροντας «επιχειρήματα» σε όσους οραματίζονται ανεξέλεγκτη ίδρυση φαρμακείων και μάλιστα από μη φαρμακοποιούς. Ένα άλλο στοιχείο το οποίο επιβεβαιώνει αυτή τη θεωρία είναι οι αναφορές στο νέο νόμο περί επιχειρήσεων φαρμακείου και νομίμου εκπροσώπου αντί των ορθών όρων φαρμακείο και φαρμακοποιός που έχουν θεσπιστεί με τις αποφάσεις ελληνικών και ευρωπαϊκών δικαστηρίων.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Φαρμακοποιοί ενδέχεται να αναλάβουν εμβολιασμούς και εκτός των φαρμακείων
Ο Σύλλογος ετοιμάζει εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού






Σχετικά άρθρα

Οι φαρμακοβιομηχανίες θα πουλούν απευθείας στους ασθενείς
Αυτή η νέα τάση καταγράφεται σε πρόσφατη δημοσκόπηση
Peifasyn Academy: Webinar για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού και τη βιταμίνη C
Επιστημονική τεκμηρίωση και πρακτικές συμβουλές για φαρμακοποιούς και βοηθούς φαρμακείου
Εγχειρίδιο για τη διαχείριση της μη ελεγχόμενης υπέρτασης
Από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)