Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Οι εργαστηριακοί γιατροί τα βάζουν με τους φαρμακοποιούς

26/10/2021 4:46:55 μμ
Σε επιστολή διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Υγείας
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Διαμαρτύρονται οι γιατροί κλινικών και εργαστηρίων γιατί επιτράπηκε η διενέργεια των rapid test στα φαρμακεία, τη στιγμή που ήδη «υποκοστολογούνται στα 10 ευρώ», όπως αναφέρουν σε επιστολή τους προς το υπουργείο Υγείας.

Συγκεκριμένα ο Σύνδεσμος Ιδιωτών Εργαστηριακών Ιατρών Δυτικής Ελλάδος (ΣΙΔΕΙΔΕΛ) δηλώνει ότι τα εργαστήρια δεν μπορούν να κάνουν απόσβεση αυτής της μείωσης τιμής, διατηρώντας το υψηλό επίπεδο βιοασφάλειας, ενώ καταγράφει προχειρότητες και λάθη στα τεστ που γίνονται στα φαρμακεία. Με αγανάκτηση μάλιστα καταγγέλλει ότι η διαδικασία στα φαρμακεία γίνεται χωρίς εφαρμογή πρωτοκόλλου βιοασφάλειας και «αποτελεί υγειονομική βόμβα».

Όπως ισχυρίζεται ο ΣΙΔΕΙΔΕΛ:
  • Η δυνατότητα εκτέλεσης rapid test δόθηκε στα φαρμακεία και σε άλλους φορείς αυθαίρετα χωρίς κανέναν έλεγχο αυτών από αρμόδια υγειονομική αρχή.
  • Η πλειονότητα των φαρμακείων δεν πληροί τις προϋποθέσεις που έχουν θεσπιστεί για τη λήψη των δειγμάτων.
  • Τα φαρμακεία δεν εκτέλεσαν τα self test, όταν είχε συζητηθεί η διενέργεια αυτών, αλλά τώρα ως rapid τα εκτελούν επί πληρωμή.
  • Τα τεστ γίνονται σε χώρους ακατάλληλους εντός και εκτός φαρμακείων, π.χ. σε πεζοδρόμια, δίπλα σε τραπεζοκαθίσματα εστίασης, χωρίς να προηγηθεί καμία απολύμανση των κοινόχρηστων αυτών χώρων.
  • Το προσωπικό δεν φορά την ειδική στολή προστασίας.
  • Τέλος, καταγγέλλουν ότι διενεργούνται rapid test εκτός της αποδεκτής λίστας της Επιτροπής Ασφάλειας και Υγείας της Ε.E., με μη αποδεκτό υλικό εξέτασης (σίελος αντί ρινοφαρυγγικού).
Οι γιατροί μέλη του ΣΙΔΕΙΔΕΛ κάνουν λόγο για μια εικόνα επικίνδυνη για την ασφάλεια στη δημόσια υγεία αλλά και «εξοργιστική για όλα τα εργαστήρια που με απομύζηση των οικτρών αποθεμάτων τους αγωνίζονται να διατηρήσουν το υψηλό επίπεδο βιοασφάλειας, εκτελώντας την ιατρική πράξη της δειγματοληψίας από έμπειρο και καταρτισμένο προσωπικό».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ίδια επιστολή ο ΣΙΔΕΙΔΕΛ αντιδρά στο clawback και στο rebate που έχουν επιβληθεί στα ιδιωτικά εργαστήρια και απειλούν τη βιωσιμότητά τους, ζητώντας από το υπουργείο να καταργηθούν οι υποχρεωτικές αυτές επιστροφές και να μην απαιτεί την αναστολή των κινητοποιήσεων.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τα φαρμακεία δεν φέρουν καμία ευθύνη για τη μη εκτέλεση συνταγών, αναφέρει ο Φ.Σ. Αττικής
Η επέκταση των προϊόντων και των υπηρεσιών είναι προς όφελος των ασθενών, αναφέρει η εταιρεία






Σχετικά άρθρα

Black out ανακοίνωσε η ΗΔΙΚΑ αυτήν την Κυριακή
Τα φαρμακεία δεν φέρουν καμία ευθύνη για τη μη εκτέλεση συνταγών, αναφέρει ο Φ.Σ. Αττικής
Διευρύνονται οι αρμοδιότητες των βοηθών φαρμακείου στο Ηνωμένο Βασίλειο
Απελευθερώνοντας επιπλέον χρόνο στους φαρμακοποιούς
Η σεμαγλουτίδη στο στόχαστρο των κυβερνοεγκληματιών
Ψεύτικες ιστοσελίδες το διαφημίζουν με χαμηλό κόστος, προειδοποιεί η Kaspersky
ΦΣΑ: Η διαδικασία για αλλαγές των εφημεριών
Θα γίνεται από την πλατφόρμα του Συλλόγου