Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Οι Έλληνες εμπιστεύονται περισσότερο τα εμβόλια

14/11/2018 11:48:51 πμ
Σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Αισιόδοξα είναι τα στοιχεία για τη χώρα μας που προέκυψαν από έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Ε.Ε.), με τίτλο: «State of Vaccine Confidence in the EU 2018» σχετικά με την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων απέναντι στα εμβόλια.


Παρά την έξαρση του αντιεμβολιαστικού κινήματος παγκοσμίως με συνέπεια την εμφάνισή του και στην Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπιστώνει ότι οι Έλληνες, συγκριτικά με το 2015, δείχνουν περισσότερη εμπιστοσύνη στην ασφάλεια των εμβολίων.

Την ίδια εικόνα εμφανίζουν η Γαλλία, η Ιταλία και η Σλοβενία, ενώ μείωση στην εμπιστοσύνη απέναντι στα εμβόλια παρατηρήθηκε στην Τσεχία, τη Φινλανδία, την Πολωνία και τη Σουηδία.


Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έως τώρα έρευνα για τη στάση του γενικού πληθυσμού και των γενικών γιατρών στην Ε.Ε. αναφορικά με τα εμβόλια και τον εμβολιασμό, η οποία μελέτησε στοιχεία και για τις 28 χώρες της Ένωσης.


Σύμφωνα με την έκθεση, το ποσοστό εμπιστοσύνης στα εμβολιαστικά προγράμματα είναι κρίσιμος παράγοντας για τη επίτευξη υψηλής εμβολιαστικής κάλυψης, ωστόσο αυτή επηρεάζεται αρνητικά από την καθυστέρηση στην εκτέλεση των εμβολιασμών και φυσικά από την άρνηση εμβολιασμού.


Τα φαινόμενα αυτά οδηγούν σε μείωση της ανοσοποίησης του πληθυσμού άρα και στην αύξηση των επιδημικών εξάρσεων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την πρόσφατη επιδημία ιλαράς πανευρωπαϊκά, η μεγαλύτερη στην Ε.Ε. τα τελευταία επτά χρόνια.


Οι συντάκτες της έκθεσης σημειώνουν ένα πρωτοφανές συμπέρασμα που προέκυψε από την έρευνα: Οι νεώτεροι ενήλικες Ευρωπαίοι δεν έχουν πειστεί τόσο για την ασφάλεια των εμβολίων κατά της ιλαράς και της εποχικής γρίπης αλλά και γενικότερα των εμβολίων σε σύγκριση με τους ενήλικες μεγαλύτερων ηλικιών.


Τονίζουν επίσης και το ενδιαφέρον στοιχείο ότι σε χώρες όπου η ιατρική κοινότητα αμφισβητεί την ασφάλεια των εμβολίων και δεν συνιστά εμβολιασμούς, η εμπιστοσύνη των κατοίκων είναι μειωμένη. Αντιθέτως, στις χώρες όπου οι γιατροί συνιστούν περισσότερο τα εμβόλια, η τάση του πληθυσμού είναι να τα εμπιστεύεται περισσότερο.


Δείτε εδώ τα συμπεράσματα της έκθεσης.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τα ουσιαστικά ζητήματα που «καίνε» τον κλάδο καταγράφει ο πρόεδρος του Φ.Σ. Λάρισας
Η Λίλιαν Ατσάλη, Παθολόγος - Λοιμωξιολόγος, Αναπληρώτρια Διευθύντρια ΓΆ Παθολογικής Κλινικής του Metropolitan General εξηγεί πώς λειτουργούν






Σχετικά άρθρα

TikTok: Δραστικά μέτρα κατά του περιεχομένου για την απώλεια βάρους
Η νέα ρύθμιση αφορά και τα φάρμακα αδυνατίσματος
Κατανοώντας την επίδραση της αφρικανικής σκόνης στην υγεία
Συστάσεις της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας για τους πολίτες
AstraZeneca: Μια νέα θεραπευτική επιλογή για παιδιά με σοβαρό ηωσινοφιλικό άσθμα
Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ για ασθενείς 6-11 ετών