Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα

Φαρμακοποιοί: Πώς να αντιμετωπίσετε την «πυρετοφοβία» των γονέων
Απαντήσεις από τον Γεώργιο Τσόλα, Διευθυντή Παιδιατρικής του Metropolitan
Novartis: Εξαγόρασε την Arctos Medical
Και επεκτείνει το portfolio της με θεραπείες οπτογενετικής

Οι Έλληνες εμπιστεύονται περισσότερο τα εμβόλια

14/11/2018 11:48:51 πμ
Σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Αισιόδοξα είναι τα στοιχεία για τη χώρα μας που προέκυψαν από έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Ε.Ε.), με τίτλο: «State of Vaccine Confidence in the EU 2018» σχετικά με την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων απέναντι στα εμβόλια.


Παρά την έξαρση του αντιεμβολιαστικού κινήματος παγκοσμίως με συνέπεια την εμφάνισή του και στην Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπιστώνει ότι οι Έλληνες, συγκριτικά με το 2015, δείχνουν περισσότερη εμπιστοσύνη στην ασφάλεια των εμβολίων.

Την ίδια εικόνα εμφανίζουν η Γαλλία, η Ιταλία και η Σλοβενία, ενώ μείωση στην εμπιστοσύνη απέναντι στα εμβόλια παρατηρήθηκε στην Τσεχία, τη Φινλανδία, την Πολωνία και τη Σουηδία.


Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έως τώρα έρευνα για τη στάση του γενικού πληθυσμού και των γενικών γιατρών στην Ε.Ε. αναφορικά με τα εμβόλια και τον εμβολιασμό, η οποία μελέτησε στοιχεία και για τις 28 χώρες της Ένωσης.


Σύμφωνα με την έκθεση, το ποσοστό εμπιστοσύνης στα εμβολιαστικά προγράμματα είναι κρίσιμος παράγοντας για τη επίτευξη υψηλής εμβολιαστικής κάλυψης, ωστόσο αυτή επηρεάζεται αρνητικά από την καθυστέρηση στην εκτέλεση των εμβολιασμών και φυσικά από την άρνηση εμβολιασμού.


Τα φαινόμενα αυτά οδηγούν σε μείωση της ανοσοποίησης του πληθυσμού άρα και στην αύξηση των επιδημικών εξάρσεων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την πρόσφατη επιδημία ιλαράς πανευρωπαϊκά, η μεγαλύτερη στην Ε.Ε. τα τελευταία επτά χρόνια.


Οι συντάκτες της έκθεσης σημειώνουν ένα πρωτοφανές συμπέρασμα που προέκυψε από την έρευνα: Οι νεώτεροι ενήλικες Ευρωπαίοι δεν έχουν πειστεί τόσο για την ασφάλεια των εμβολίων κατά της ιλαράς και της εποχικής γρίπης αλλά και γενικότερα των εμβολίων σε σύγκριση με τους ενήλικες μεγαλύτερων ηλικιών.


Τονίζουν επίσης και το ενδιαφέρον στοιχείο ότι σε χώρες όπου η ιατρική κοινότητα αμφισβητεί την ασφάλεια των εμβολίων και δεν συνιστά εμβολιασμούς, η εμπιστοσύνη των κατοίκων είναι μειωμένη. Αντιθέτως, στις χώρες όπου οι γιατροί συνιστούν περισσότερο τα εμβόλια, η τάση του πληθυσμού είναι να τα εμπιστεύεται περισσότερο.


Δείτε εδώ τα συμπεράσματα της έκθεσης.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Εφικτή πλέον η ταχεία πρόσβαση στα αντισώματα bamlanivimab & etesevimab


Σχετικά άρθρα

MyHealth: Θα εκδίδονται ψηφιακά από τους πολίτες οι Ιατρικές Βεβαιώσεις
Απαιτείται ενεργοποίηση της άυλης συνταγογράφησης
Έρχεται επανάσταση στη διαχείριση του άσθματος
Στο θεραπευτικό πεδίο εισέρχονται τα προβιοτικά και εμφυτεύσιμες συσκευές
NATURE: Πώς η Ελλάδα αξιοποίησε την τεχνητή νοημοσύνη στη διαχείριση της COVID-19
Μελέτη με τη συμμετοχή Ελλήνων επιστημόνων
COVID-19: Ενδέχεται να πυροδοτεί νέες μορφές διαβήτη τύπου 1
Η αξιολόγηση περιστατικών είναι σε εξέλιξη σύμφωνα με άρθρο στο Diabetes Care