Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα

Laser Moses 2: Νέα εποχή στην αντιμετώπιση της Καλοήθους Υπερπλασίας του Προστάτη
Γράφει ο Δρ. Παναγιώτης Βεβελογιάννης, Διευθυντής Κλινικής Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής Προστάτη και Λιθίασης, Νοσοκομείο MHTEPA-ΥΓΕΙΑ
Κοσμοϊατρική: Η τεχνολογία στην υπηρεσία του ανθρώπου
Γράφει ο Δημήτρης Τριανταφύλλου, Ιδρυτής & Επιστημονικός Υπεύθυνος Ιατρός Ακτινολόγος Κοσμοϊατρικής
Όλη η αλήθεια για την ανδρική υπογονιμότητα
Στέφανος Χανδακάς, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Πρόεδρος ΔΣ Νοσοκομείου ΜΗΤΕΡΑ, Πρόεδρος & Ιδρυτής της HOPEgenesis

Οι απάτες με τη συνταγογράφηση δεν είναι ανεκτές

18/10/2024 12:26:20 πμ
Αντιδράσεις από τον ΙΣΑ και τον Κ. Μητσοτάκη στις πρόσφατες αποκαλύψεις
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Μετά τις σοβαρές αποκαλύψεις του υπουργείου Υγείας για τα ακραία περιστατικά υπερσυνταγογράφησης, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών δήλωσε ότι καταδικάζει απερίφραστα τέτοιες συμπεριφορές και ζητά τα στοιχεία των γιατρών που παρανόμησαν ώστε να αναλάβει το πειθαρχικό του συμβούλιο. Παράλληλα όμως καλεί για τον εκσυγχρονισμό του ίδιου του συστήματος, με την ένταξη όλων των θεραπευτικών και διαγνωστικών πρωτοκόλλων και την ενσωμάτωση ασφαλιστικών δικλείδων για την ορθή πρακτική συνταγογράφησης, όπως ζητά επί σειρά ετών.


Παράλληλα ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι «τέτοιες πρακτικές, που φυσικά δεν αντιπροσωπεύουν το σύνολο του ιατρικού κόσμου, δεν γίνονται ανεκτές. Από κανέναν και για κανέναν. Είναι υποχρέωσή μας να προστατεύσουμε τους συμπολίτες μας. Έχουμε τη βούληση και πλέον υπάρχουν και οι μηχανισμοί για να το κάνουμε. Και αυτό ακριβώς πράττουμε». 


Σημειώνεται ότι ο υπουργός Υγείας παρουσίασε τα αποτελέσματα από την εφαρμογή νέων συστημάτων ελέγχου στην ΗΔΙΚΑ που οδήγησαν στον εντοπισμό τουλάχιστον 100 ύποπτων περιπτώσεων υπερσυνταγογράφησης. Στη συνέχεια η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, Θ. Καρποδίνη, εξήγησε ότι έχουν γίνει 3 σημαντικές παρεμβάσεις στο θεσμικό πλαίσιο επιβολής κυρώσεων και ποινών που επιτρέπουν ad hoc ελέγχους, άμεσο καταλογισμό ποινών και εξειδίκευση στους δείκτες παραβατικότητας. Από την πλευρά της η διευθύνουσα σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ Ν. Τσούμα επισήμανε ότι τα συστήματα πληροφορικής καταγράφουν κάθε συναλλαγή, δίνουν στοιχεία μέσω ενός εξελιγμένου συστήματος business intelligent, ενώ διαθέτουν και antifraud συστήματα, τα οποία εντοπίζουν τις περιπτώσεις απάτης.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Για τις σοβαρές ελλείψεις στα εμβόλια του πνευμονιόκοκκου
Με αφορμή τις αρχαιρεσίες της 30ης Νοεμβρίου






Σχετικά άρθρα

Υγρά μαντηλάκια από πλαστικό απαγορεύονται στην Αγγλία
Η Boots δηλώνει ότι έχει ήδη απομακρύνει τέτοια προϊόντα από τα ράφια της
Νέα απόφαση απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών
Περιλαμβάνει 89 φαρμακευτικά σκευάσματα
Φάρμακα off patent: Ανάγκη για μεταρρυθμίσεις στην τιμολογιακή πολιτική
Ευρωπαϊκή έρευνα δείχνει μείωση τιμών, αυξήσεις κόστους και ελλείψεις
ΕΟΠΥΥ: Νέες διευκρινίσεις για τις παράνομες συνταγογραφήσεις των 12 εκατ. ευρώ
Οι ποινές σε γιατρούς και φαρμακοποιούς