Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Οι ανάγκες των ασθενών αλλάζουν το χαρακτήρα των φαρμακείων πανευρωπαϊκά

8/6/2022 3:00:09 πμ
Ο Ανδρέας Βίτσος, πρόεδρος του Φ.Σ. Ζακύνθου, σκιαγραφεί πώς θα εξελιχθεί μελλοντικά ο κλάδος
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η παροχή υπηρεσιών υγείας μέσα στα φαρμακεία δεν είναι μόνο το όραμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φαρμακοποιών (PGEU) για το επάγγελμα την επόμενη 10ετία αλλά αντικατοπτρίζει την επιθυμία των φαρμακοποιών στην Ευρώπη να ανταπεξέρχονται στις ανάγκες των ασθενών καθώς και στις προκλήσεις των συστημάτων υγείας.

Με βάση αυτό το όραμα και αυτήν την ανάγκη, ο Ανδρέας Βίτσος, πρόεδρος του Φ.Σ. Ζακύνθου και σύμβουλος της ελληνικής αντιπροσωπείας στην PGEU, δήλωσε από το βήμα του 15ου Παγκρήτιου Φαρμακευτικού Συνεδρίου ότι «υπάρχει η τάση στην Ε.Ε. για να αλλάξει χαρακτήρα το φαρμακείο από την καθαρά εμπορική δράση στην παροχή υπηρεσιών. Και αυτό γιατί τα συστήματα υγείας λόγω της γήρανσης του πληθυσμού ψάχνουν οικονομικότερες λύσεις. Το φαρμακείο μπορεί να είναι στυλοβάτης της δημόσιας υγείας, η πιο αξιόπιστη και πιο οικονομική λύση».

Μιλώντας στο f.daily για τα ελληνικά δεδομένα, ο Ανδρέας Βίτσος τόνισε πως οι Έλληνες φαρμακοποιοί έχουν την επιστημονική επάρκεια να παρέχουν υπηρεσίες υγείας για τη σωστή χρήση φαρμάκων, τη διαχείριση της φαρμακευτικής αγωγής και τη συμμόρφωση των ασθενών σε αυτή, ενώ ούτως ή άλλως προσφέρουν τις απαραίτητες συμβουλές στους ασθενείς με πολύ μεγάλη εξειδίκευση και με καλά αποτελέσματα.

«Κατά την άποψή μου, θα μπορούσε ο κλάδος να θέσει ως στόχο να συστηματοποιηθεί μια τέτοια υπηρεσία με τον κατάλληλο σχεδιασμό και την απαραίτητη εκπαίδευση, ώστε να προσφέρεται με ομοιομορφία στα φαρμακεία όλης της χώρας. Ήδη έχει γίνει η αρχή με τον αντιγριπικό εμβολιασμό και τις υπηρεσίες που θεσμοθετήθηκαν εν μέσω πανδημίας. Κάθε χώρα έχει διαφορετικές ανάγκες και μπορεί να "εκμεταλλευτεί" τη δυναμική του φαρμακοποιού διαφορετικά. Ωστόσο η δυναμική υπάρχει και η ανάγκη υπάρχει, σε ευρωπαϊκό και σε εθνικό επίπεδο», είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η ψήφισή του συζητείται στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας






Σχετικά άρθρα

Φαρμακοποιός δίνει μαθήματα γαληνικών σε μαθητές Λυκείου
Ενθουσιασμένα τα παιδιά από την εμπειρία του εργαστηρίου
Πληθαίνουν οι αποφάσεις υπέρ των θέσεων στάθμευσης μπροστά στα φαρμακεία
Το μέτρο προωθείται τώρα και σε δήμο του νομού Πέλλας
Φαρμακεία: Τσουχτερά τα πρόστιμα για τους παραβάτες των αργιών του Πάσχα
Κλειστά θα πρέπει να παραμείνουν τα φαρμακεία και στις 7 Μαΐου
Επιτήδειοι άδειασαν από Prolia τα φαρμακεία δύο νομών
Η Αγάπη Ακριτίδου, υπεύθυνη του Τμήματος Αγορών του ΣΦΗΠ, εξηγεί στο f.daily τα περιστατικά