Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

Οι ανάγκες, τα κενά και οι ελλείψεις στη φαρμακευτική εκπαίδευση

29/11/2023 11:07:21 μμ
Αποτυπώνονται στη νέα έκθεση της Διεθνούς Φαρμακευτικής Ομοσπονδίας
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Τις βασικές προτεραιότητες και προκλήσεις της φαρμακευτικής εκπαίδευσης και των προγραμμάτων κατάρτισης για φαρμακοποιούς καταγράφει η Διεθνής Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP) σε νέα έκθεση (εδώ

Η έκθεση συγκεντρώνει στοιχεία από 21 επιλεγμένες χώρες σχετικά με τα προγράμματα, τα εργαλεία και τους μηχανισμούς που είναι ήδη διαθέσιμα για να υποστηρίξουν τον μετασχηματισμό του ανθρώπινου δυναμικού των φαρμακείων παγκοσμίως, ο οποίος κρίνεται καθοριστικός για την καθολική υγειονομική κάλυψη, όπως αναφέρουν οι συντάκτες.


Η έκθεση δημιουργήθηκε μετά από έρευνες, δημοσκοπήσεις και συνεντεύξεις σε εκπροσώπους σχετικών με το θέμα συλλόγων και φορέων και καταλήγει μεταξύ άλλων στα ακόλουθα βασικά συμπεράσματα:

  • Η πλειονότητα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων από κορυφαίους οργανισμούς σχετίζονται με την ασθενοκεντρική φροντίδα, που αποδεικνύει τη δέσμευση του κλάδου στη βελτίωση των φαρμακευτικών υπηρεσιών υγείας.
  • Υπάρχουν προβλήματα στη διατήρηση επαρκούς και βιώσιμου προσωπικού στα φαρμακεία.
  • Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για ενίσχυση της προηγμένης εκπαίδευσης και της εξειδίκευσης παγκοσμίως.

«Το επόμενο βήμα είναι να αναπτυχθούν και να υλοποιηθούν παρεμβάσεις και αξιολογήσεις στη φαρμακευτική εκπαίδευση, αλλά και περαιτέρω έρευνα ώστε να εντοπίσουμε τα κενά και τις ανάγκες διεθνώς», αναφέρει ο καθηγητής Ian Bates, διευθυντής του Διεθνούς Φαρμακευτικού Παρατηρητηρίου της Ομοσπονδίας. Προσθέτει μάλιστα πως τα μέλη της FIP μπορούν να χρησιμοποιήσουν την εν λόγω έκθεση για να αξιολογήσουν την κατάσταση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων στη χώρα τους σε σύγκριση με άλλες χώρες, να εντοπίσουν και να αντιμετωπίσουν κενά και πεδία βελτίωσης.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ενημέρωση από την ΕΟΣ-ΣΠΑΝΟΠΑ με αφορμή την Ημέρα Σπάνιων Παθήσεων
Την καθημερινή αγωνία των φαρμακοποιών αναλύει η Β. Λαζαροπούλου


Σχετικά άρθρα

Φ.Σ. Λάρισας: Προκήρυξε στάση εργασίας στις 28/02
Για τον ένα χρόνο μετά το εγκληματικό δυστύχημα των Τεμπών
Φ.Σ. Θεσσαλονίκης & ΙΔΕΕΑΦ: Τα σεμινάρια για το εργαστήριο φαρμακείου ξανά τον Απρίλιο
Δηλώστε συμμετοχή σε μία από τις δύο νέες διαθέσιμες ημερομηνίες
Επενδύονται εκατομμύρια ευρώ στα δίκτυα φαρμακείων
Ισπανική start-up τραβάει τη διεθνή προσοχή