Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

ΟΓΑ: «Υποχρεωτική είναι από τις 11/5 η θεώρηση συνταγών άνω των 150 ευρώ»

27/5/2010
Από την άλλη, δεν υπάρχουν ελεγκτές στον ΟΓΑ για τη θεώρηση!
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

«Οι συνταγές φαρμάκων ασφαλισμένων σε ασφαλιστικούς οργανισμούς, η αξία των οποίων ξεπερνά τα 150 ευρώ, δεν εκτελούνται από το φαρμακοποιό, εφόσον δεν είναι θεωρημένες από το αρμόδιο όργανο του Φορέα», ανακοίνωσε ο ΟΓΑ.

 

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο Οργανισμός, οι διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 32 του Ν. 3846/2010, ισχύουν από τις 11 Μαΐου 2010, δηλαδή την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

 

Επιπλέον, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΟΓΑ, οι συνταγές που δεν έχουν θεώρηση, σύμφωνα με τα παραπάνω, στερούν το δικαίωμα είσπραξης της αξίας τους από τον ασφαλιστικό οργανισμό.

 

Την ίδια στιγμή, άλλα ταμεία όπως το ΙΚΑ, έχουν δώσει αναβολή στην έναρξη ισχύος της σχετικής διάταξης έως την 1η Ιουνίου.

 

Παράλληλα και ο υφυπουργός Εργασίας έχει διαβεβαιώσει ότι μέχρι 31 Μαΐου 2010 δεν θα κοπεί καμιά αθεώρητη συνταγή ασφαλιστικού ταμείου άνω των 150 ευρώ.

 

Ταυτόχρονα, τα Ταμεία σε όλη τη χώρα (συμπεριλαμβανομένου του ΟΓΑ…) αντιμετωπίζουν αδυναμία θεώρησης των συνταγών, καθώς δεν έχουν προλάβει να δημιουργήσουν υπηρεσίες θεώρησης, με αποτέλεσμα να σχηματίζονται μεγάλες ουρές από ασφαλισμένους.

 

Έντονο είναι το πρόβλημα σε περιφερειακούς νομούς, όπου επικρατεί έντονη υποστελέχωση. Με έγγραφο που έστειλε την περασμένη εβδομάδα στον Αν. Λοβέρδο, η διοίκηση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αργολίδας υπογραμμίζει τις ελλείψεις, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «...στο Αργος και σε όλη την επαρχία Άργους, πληθυσμού 70.000 κατοίκων, υπάρχει μόνο κάθε Τρίτη και για τρεις ώρες ένας ανειδίκευτος αγροτικός γιατρός, που κάνει τον ελεγκτή του ΟΓΑ...»!

 

Οι φαρμακοποιοί της Αργολίδας ζητούν παράταση ενός μήνα, προκειμένου να ρυθμιστούν οι εκκρεμότητες και κάνουν λόγο για οξύ κοινωνικό πρόβλημα.

 

Το θέμα έχει επισημάνει, άλλωστε, στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και η διοίκηση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (Φ.Σ.Α.). Οι υπεύθυνοι του Συλλόγου προειδοποιούν ότι αρκετές μέρες μετά τη δημοσίευση του σχετικού Νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, κανένα ασφαλιστικό Ταμείο δεν γνώριζε την ύπαρξη του Νόμου, με αποτέλεσμα οι υπηρεσίες τους να αρνούνται τη θεώρηση των συνταγών άνω των 150 ευρώ!

 

«Δεν υπάρχουν ελεγκτές για την θεώρηση» επισημαίνει και από πλευράς των Φαρμακοποιών Ν. Τρικάλων ο πρόεδρος του Συλλόγου Νίκος Μάνος, δίνοντας μια εικόνα της κατάστασης…

 

Εκτός του ΙΚΑ, γραφεία θεώρησης δεν έχουν δημιουργήσει ακόμη ούτε ο Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ), ούτε ο ΟΑΕΕ, ούτε ο Οίκος Ναύτη.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η εταιρεία καθιερώνει την ετήσια Δωρεά Ν. Ρασσιάς
Ισπανική start-up τραβάει τη διεθνή προσοχή


Σχετικά άρθρα

Επενδύονται εκατομμύρια ευρώ στα δίκτυα φαρμακείων
Ισπανική start-up τραβάει τη διεθνή προσοχή
Εξαφανίστηκαν από τα ράφια αμοξικιλλίνη και παιδικά εμβόλια
Την καθημερινή αγωνία των φαρμακοποιών αναλύει η Β. Λαζαροπούλου
Στο παρά πέντε η διάταξη για τους εμβολιασμούς Covid-19 στα φαρμακεία
Ο Αδ. Γεωργιάδης στοχεύει να καλύψει και άλλα αιτήματα του κλάδου