Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα

Ο Δημήτρης Αλιμπέρτης στα «Best in Pharmacy Awards 2022»
«Η μεγάλη συμμετοχή των εταιρειών και το επίπεδο της κριτικής επιτροπής αποδεικνύουν την επιτυχία του εγχειρήματος», σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή του Ομίλου ΣΥΦΑΚ
Η νέα σύνθεση του Δ.Σ. του ΠΦΣ
Μετά τις παραιτήσεις των αντιπροέδρων Αλέξανδρου Τσαπέκου και Γιάννη Δαγρέ
PIF Greece: Δεν θα συνεχίσουμε να παρέχουμε δωρεάν καινοτόμα φάρμακα στους ασθενείς
Τα στελέχη της φαρμακοβιομηχανίας καταγγέλλουν ως στρεβλή τη φαρμακευτική πολιτική της κυβέρνησης

Οδοντογλυφίδες: Η παλαιότερη συνήθεια

27/4/2021 4:45:17 μμ
Η ιστορία και τα χαρακτηριστικά τους
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Τίποτα δεν μπορεί να είναι περισσότερο ενοχλητικό από ένα κομμάτι φαγητού που μένει σφηνωμένο ανάμεσα στα δόντια. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν επινοήσει μεθόδους για να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα, με τη γλώσσα ή και το δάχτυλο να είναι συχνά τα εργαλεία επιλογής.
Η πιο κοινή λύση είναι βεβαίως οι ξύλινες οδοντογλυφίδες. Εκεί όπου οι κοινωνικοί περιορισμοί δεν αποδοκιμάζουν τη χρήση της, η οδοντογλυφίδα είναι το πιο αποτελεσματικό μέσο. 
Η οδοντογλυφίδα είναι ένα μικρό λεπτό ραβδί από ξύλο, πλαστικό, μπαμπού, μέταλλο, οστό ή άλλο υλικό με τουλάχιστον ένα και μερικές φορές δύο μυτερά άκρα που εισάγεται μεταξύ των δοντιών για την απομάκρυνση των υπολειμμάτων, συνήθως μετά από ένα γεύμα. 

Η ιστορία της οδοντογλυφίδας

Γνωστή σε όλους τους πολιτισμούς, η οδοντογλυφίδα είναι το παλαιότερο όργανο για τον οδοντικό καθαρισμό, καθώς τα κρανία των Νεάντερταλ και τα Homo sapiens, δείχνουν σαφή σημάδια χρήσης της πάνω στα δόντια. Το 17ο αιώνα, οι οδοντογλυφίδες ήταν πολυτελή αντικείμενα και στολίζονταν καλλιτεχνικά –σαν να ήταν κοσμήματα– με πολύτιμα μέταλλα και ακριβές πέτρες.

Τα χαρακτηριστικά της

Οι ξύλινες οδοντογλυφίδες γίνονται από σημύδα, φιλύρα κ.ά. Παλαιότερα ήταν κυλινδρικές και μυτερές μπροστά. Αργότερα έγιναν τριγωνικές, ανατομικές για καλύτερη εφαρμογή ανάμεσα στα δόντια και υιοθετήθηκαν από τους οδοντιάτρους. Μπορεί να είναι απλές ή εμποτισμένες με φθόριο. Η εταιρεία TePe ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1965, παράγοντας ξύλινες οδοντογλυφίδες σε συνεργασία με την οδοντιατρική σχολή του Μάλμε.

Οι ελαστικές οδοντογλυφίδες

Η εξέλιξη των ξύλινων οδοντογλυφίδων είναι πλέον οι λεγόμενες ελαστικές οδοντογλυφίδες. Αυτές φέρουν μια λαβή, η οποία έχει επικάλυψη είτε από σιλικόνη είτε από καουτσούκ. Υπάρχουν 2 τύποι ελαστικών οδοντογλυφίδων. Ο ένας τύπος φέρει ακίδες από καουτσούκ (1), οι οποίες όπου έρχονται σε επαφή με τη μικροβιακή πλάκα την αφαιρούν. Ο άλλος τύπος έχει πεπλατυσμένες επιφάνειες από σιλικόνη (2), οι οποίες εκτός από τα υπολείμματα τροφής αφαιρούν μεγαλύτερη ποσότητα μικροβιακής πλάκας.Η λαβή της ελαστικής οδοντογλυφίδας είναι εύχρηστη και φτιαγμένη από κάποιας μορφής πλαστικό υλικό, όπως πολυαμίδιο, ελαστομερές κ.λπ. Είναι ευλύγιστη με ευκολία στη χρήση στα πίσω δόντια, εύκαμπτη, απαλή με τα ούλα και ανθεκτική. Την προτιμούν κυρίως όσοι δυσκολεύονται να καθαρίζουν ανάμεσα στα δόντια με νήμα ή μεσοδόντιο βουρτσάκι, ενώ πολλοί την επιλέγουν για την ορθοδοντική φροντίδα και για τον καθαρισμό των εμφυτευμάτων. Είναι δε ιδανική για να την έχουν οι χρήστες μαζί τους κάθε στιγμή και παντού.

Προσοχή! Οι ελαστικές οδοντογλυφίδες υπολείπονται στον καθαρισμό και στην αποτελεσματικότητα σε σύγκριση με τα μεσοδόντια βουρτσάκια. (3)


Savoir Vivre

  • Καλό είναι να μη χρησιμοποιούμε τις οδοντογλυφίδες δημοσίως και ποτέ δεν βάζουμε τα δάχτυλα στο στόμα για να καθαρίσουμε τα δόντια μας. Ζητούμε συγγνώμη και πηγαίνουμε στην τουαλέτα για να τα περιποιηθούμε.
  • Εάν δούμε ένα συνδαιτυμόνα μας να έχει υπόλειμμα τροφής ανάμεσα στα δόντια, τον ειδοποιούμε διακριτικά. Κανείς δεν θέλει να παρίσταται σε ένα γεύμα με ένα κομμάτι μαρούλι ανάμεσα στα δόντια του.
Πηγή: Savoir Vivre, Χρήστος Κ. Ζαμπούνης

Περισσότερες πληροφορίες εδώ 
Τηλ.: 800 11 75 222 (χωρίς χρέωση), Αθήνα: 210 9314 004, Θεσσαλονίκη: 23920 72181, Φαξ: 23920 73732
info@placcontrol.gr
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η εταιρεία συγκαταλέγεται στις εταιρείες με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον στην Ελλάδα


Σχετικά άρθρα

Σεμινάρια Πρώτων Βοηθειών από την Groupama Ασφαλιστική
Οι πρώτες εκπαιδεύσεις προγραμματίζονται στη χώρα μας στις αρχές του 2023
#BalloonChallenge με μία… «Ανάσα Ζωής»
Από την ΕΠΕ και την Johnson & Johnson
Δωρεάν ιατρείο διακοπής καπνίσματος στα Δημοτικά Ιατρεία της Αθήνας
Θα λειτουργεί από τις 13 Σεπτεμβρίου
Συνεργασία Draeger Hellas και LeasePlan
Για την καταπολέμηση των τροχαίων που σχετίζονται με την κατανάλωση αλκοόλ