Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα

Όμιλος ΠΡΟ.ΣΥ.Φ.Α.Π.Ε: Ξεκίνησε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα
Τα φαρμακεία του Συνεταιρισμού στηρίζουν τη σωστή ενημέρωση των ασθενών και της πρόληψης παθήσεων μέσα από το φαρμακείο


Ω3 λιπαρά οξέα: Συνιστώνται για τη σοβαρή κατάθλιψη

27/9/2019 2:53:44 μμ
Ενισχύοντας τη δράση των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων, σύμφωνα με την ISNPR
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η Διεθνής Ένωση για την Έρευνα στη Διατροφική Ψυχιατρική (ISNPR) συνιστά τη λήψη ωμέγα-3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων (PUFAs) ως συμπληρωματική θεραπεία για τη μείζονα καταθλιπτική διαταραχή, στις νέες κατευθυντήριες οδηγίες της.

Οι οδηγίες συντάχθηκαν μετά από έρευνα σε ολόκληρη τη σχετική βιβλιογραφία που διεξήγαν 10 κορυφαίοι ερευνητές των ωμέγα-3 στην κατάθλιψη και δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Psychotherapy and Psychosomatics. Στις οδηγίες τονίζεται η σημασία της ακριβούς κλινικής διάγνωσης και των ψυχοπαθολογικών αξιολογήσεων για τη χορήγηση των ωμέγα-3 αλλά και ότι τα δεδομένα που δείχνουν την αποτελεσματικότητά τους στη σοβαρή κατάθλιψη βαίνουν αυξανόμενα.

Σημειώνεται μάλιστα ότι τα ωμέγα-3 επιταχύνουν τη δράση των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων στην έναρξη της θεραπείας αλλά και ότι ενισχύουν τη δράση των φαρμάκων σε ασθενείς υπό αγωγή που δεν είχαν δει επαρκή αποτελέσματα. Όσον αφορά τη δοσολογία εκκίνησης, οι οδηγίες συνιστούν τη λήψη EPA ή συνδυασμού ΕΡΑ και DHA 1g/ημέρα έως 2g/ημέρα για τουλάχιστον 8 εβδομάδες ως συμπληρωματική θεραπεία. Η διάρκεια της θεραπείας μπορεί να επεκταθεί για να συμπεριλάβει και τη θεραπεία συντήρησης.

Οι οδηγίες επίσης προτείνουν τη λήψη ωμέγα-3 ως πιθανή προληπτική θεραπεία για όσους διατρέχουν υψηλό κίνδυνο. Οι πιθανές παρενέργειες, όπως οι γαστρεντερικές και δερματικές παθήσεις, θα πρέπει να παρακολουθούνται και θα πρέπει να λαμβάνονται ολοκληρωμένοι μεταβολικοί πίνακες κατά τη διάρκεια της θεραπείας, σημειώνουν οι συντάκτες, ενώ ζητούν περαιτέρω έρευνα για την εξατομίκευση της θεραπείας σε ασθενείς με χαμηλά επίπεδα ωμέγα-3 ή με υψηλά επίπεδα δεικτών φλεγμονής.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Κατά τη διάρκεια του 3ου Συνεδρίου του Συνεταιρισμού
Δρ Γεώργιος Μοιρέας, πλαστικός χειρουργός προσώπου - ΩΡΛ


Σχετικά άρθρα

ΕΜΑ: Μείωση του χρόνου θεραπείας με κρέμες οιστραδιόλης
Η μακρόχρονη χρήση μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες
Cancer & Personalized Medicine Conference 2019: 17 Οκτ. 2019
Αξία και Κόστος της Θεραπείας στον Καρκίνο
ΕΔΟΕΑΠ: Το 1ο ασφαλιστικό ταμείο που αποζημιώνει την κρυοσυντήρηση ωαρίων
Σπουδαία η πρωτοβουλία του ασφαλιστικού φορέα, αναφέρει η «Κυβέλη»
EMA: Αποφυγή των νιτροζαμινών στα φάρμακα ανθρώπινης χρήσης
Έλεγχοι αποκάλυψαν παρουσία NDMA και σε σκευάσματα ρανιτιδίνης