Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα

Είναι οι νευροεπιστήμες η επόμενη πρόκληση για τη φαρμακευτική βιομηχανία;
Οι απόψεις των ειδικών που συναντήθηκαν στο JP Morgan Healthcare Conference 2020
Ποια φάρμακα λείπουν από τα φαρμακεία;
Τον πλήρη κατάλογο πρέπει να συντάξουν οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι


Ω3 λιπαρά οξέα: Συνιστώνται για τη σοβαρή κατάθλιψη

27/9/2019 2:53:44 μμ
Ενισχύοντας τη δράση των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων, σύμφωνα με την ISNPR
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η Διεθνής Ένωση για την Έρευνα στη Διατροφική Ψυχιατρική (ISNPR) συνιστά τη λήψη ωμέγα-3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων (PUFAs) ως συμπληρωματική θεραπεία για τη μείζονα καταθλιπτική διαταραχή, στις νέες κατευθυντήριες οδηγίες της.

Οι οδηγίες συντάχθηκαν μετά από έρευνα σε ολόκληρη τη σχετική βιβλιογραφία που διεξήγαν 10 κορυφαίοι ερευνητές των ωμέγα-3 στην κατάθλιψη και δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Psychotherapy and Psychosomatics. Στις οδηγίες τονίζεται η σημασία της ακριβούς κλινικής διάγνωσης και των ψυχοπαθολογικών αξιολογήσεων για τη χορήγηση των ωμέγα-3 αλλά και ότι τα δεδομένα που δείχνουν την αποτελεσματικότητά τους στη σοβαρή κατάθλιψη βαίνουν αυξανόμενα.

Σημειώνεται μάλιστα ότι τα ωμέγα-3 επιταχύνουν τη δράση των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων στην έναρξη της θεραπείας αλλά και ότι ενισχύουν τη δράση των φαρμάκων σε ασθενείς υπό αγωγή που δεν είχαν δει επαρκή αποτελέσματα. Όσον αφορά τη δοσολογία εκκίνησης, οι οδηγίες συνιστούν τη λήψη EPA ή συνδυασμού ΕΡΑ και DHA 1g/ημέρα έως 2g/ημέρα για τουλάχιστον 8 εβδομάδες ως συμπληρωματική θεραπεία. Η διάρκεια της θεραπείας μπορεί να επεκταθεί για να συμπεριλάβει και τη θεραπεία συντήρησης.

Οι οδηγίες επίσης προτείνουν τη λήψη ωμέγα-3 ως πιθανή προληπτική θεραπεία για όσους διατρέχουν υψηλό κίνδυνο. Οι πιθανές παρενέργειες, όπως οι γαστρεντερικές και δερματικές παθήσεις, θα πρέπει να παρακολουθούνται και θα πρέπει να λαμβάνονται ολοκληρωμένοι μεταβολικοί πίνακες κατά τη διάρκεια της θεραπείας, σημειώνουν οι συντάκτες, ενώ ζητούν περαιτέρω έρευνα για την εξατομίκευση της θεραπείας σε ασθενείς με χαμηλά επίπεδα ωμέγα-3 ή με υψηλά επίπεδα δεικτών φλεγμονής.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ο Οργανισμός καλεί γιατρούς, φαρμακοποιούς και ασθενείς να δηλώνουν επίσημα τις ελλείψεις
Στη διανομή και προώθηση του καρδιομεταβολικού χαρτοφυλακίου της MSD


Σχετικά άρθρα

ΕΜΑ: Όριο 4 εβδομάδων για τη χρήση κρεμών οιστραδιόλης υψηλής περιεκτικότητας
Θα μειωθεί και το μέγεθος της συσκευασίας
EthnoHERBS: Ερευνητικό πρόγραμμα βάζει στο μικροσκόπιο τα φυτά των Βαλκανίων
Για την ανάπτυξη καινοτόμων δερματολογικών προϊόντων