Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα

ΕΟΦ: Απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών για άλλα 5 φάρμακα
Επάρκεια στην αγορά για 20 σκευάσματα
Η γλυκοζαμίνη συνδέθηκε με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων
Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στην British Medical Journal
Εξετάσεις βοηθών φαρμακείου Ιουνίου 2019 στη Θεσσαλονίκη
Προθεσμία υποβολής των δικαιολογητικών έως τις 31 Μαΐου


Ο ρόλος του φαρμακοποιού στον εμβολιασμό κατά του HPV

20/2/2019 3:53:00 μμ
Ομιλία του Διονύση Ευγενίδη στο 6ο HPV συνέδριο
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Στο 6ο HPV συνέδριο μίλησε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσης Ευγενίδης για το ρόλο του φαρμακοποιού στην πρόληψη του καρκίνου τραχήλου της μήτρας.


Ο Δ. Ευγενίδης παρουσίασε στοιχεία για τη νόσο και το εμβόλιο, σύμφωνα με τα οποία 250 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο στη χώρα μας από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, με τα περισσότερα περιστατικά να αφορούν γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Η πρωτογενής πρόληψη μέσω του εμβολιασμού είναι ο βασικός άξονας διαχείρισης της πάθησης, καθώς δεν υπάρχει θεραπευτική αντιμετώπιση.


Το εμβόλιο κατά του HPV έχει αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη δυσπιστία από επαγγελματίες υγείας και κοινό, ανέφερε ο Δ. Ευγενίδης, ωστόσο τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι αποτελεσματικό και ασφαλές, ενώ ωφελεί ακόμα και τις γυναίκες που μπορεί να έχουν προσβληθεί από τύπους του ιού στο παρελθόν, προστατεύοντας από άλλους τύπους HPV.


Κατά τον Δ. Ευγενίδη, οι φαρμακοποιοί μπορούν να εντοπίσουν εύκολα και να εστιάσουν στα άτομα, στα οποία το εμβόλιο χορηγείται δωρεάν (π.χ. κορίτσια 11-18 ετών, ιατρονοσηλευτικό προσωπικό), να κάνουν σχετικές καμπάνιες ενημέρωσης του κοινού και να συμβάλλουν να αρθεί το «ταμπού» απέναντι στο εμβόλιο που συνδέεται με την έναρξη των σεξουαλικών επαφών.


Ο φαρμακοποιός μπορεί να προσφέρει ενημέρωση για το ποιος και πότε πρέπει να εμβολιαστεί, να υπενθυμίζει τις δόσεις (μέσω εφαρμογών), να πείσει τους δύσπιστους, αλλά και να εκπαιδεύει τις ενδιαφερόμενες γυναίκες στη χρήση του αυτο-διαγνωστικού τεστ που αναμένεται να κυκλοφορήσει στην αγορά.


Ακόμα, παρουσίασε στοιχεία ερευνών και για το ρόλο των φαρμακοποιών στη δημόσια υγεία και στον εμβολιασμό, για την ικανοποίηση και την εμπιστοσύνη που αισθάνονται οι πολίτες για τα φαρμακεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό κ.ά. 


Επίσης έκανε λόγο για την ανάγκη να θεσμοθετηθεί η διεξαγωγή εμβολιασμών ενηλίκων μέσα στα φαρμακεία, γεγονός που, σύμφωνα με στοιχεία από άλλες χώρες, θα αυξήσει σημαντικά το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η ομιλία με θέμα τα e-shops προσέλκυσε το ενδιαφέρον όλων των συμμετεχόντων
Αναλαμβάνει την προεδρία ο Θάνος Κουτσούκης


Σχετικά άρθρα

Εξετάσεις βοηθών φαρμακείου Ιουνίου 2019 στη Θεσσαλονίκη
Προθεσμία υποβολής των δικαιολογητικών έως τις 31 Μαΐου
LloydsPharmacy: Προειδοποιεί για κλείσιμο περισσότερων φαρμακείων
Δεν σημείωσε καμία αλλαγή στα έσοδά της την περίοδο 2018-2019
Νέο αίμα στο Φαρμακευτικό Σύλλογο Λάρισας
Αναλαμβάνει την προεδρία ο Θάνος Κουτσούκης
ΕΟΠΥΥ: Αλλαγές στη συνταγογράφηση ναρκωτικών
Έπρεπε να εφαρμόζονται ήδη από την αρχή του μήνα