Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα

Martin Shkreli: Διοικεί εταιρεία μέσα από τη φυλακή
Είναι ο άνθρωπος που ανέβασε τιμή σε φάρμακο κατά 5.000%
ΕΟΦ: Ανακοινώνεται η on line εφαρμογή για τις ελλείψεις φαρμάκων
Δευτέρα 18 Μαρτίου η παρουσίασή της σε όλους τους εμπλεκόμενους με το φάρμακο


Ο ρόλος του φαρμακοποιού στον εμβολιασμό κατά του HPV

20/2/2019 3:53:00 μμ
Ομιλία του Διονύση Ευγενίδη στο 6ο HPV συνέδριο
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Στο 6ο HPV συνέδριο μίλησε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσης Ευγενίδης για το ρόλο του φαρμακοποιού στην πρόληψη του καρκίνου τραχήλου της μήτρας.


Ο Δ. Ευγενίδης παρουσίασε στοιχεία για τη νόσο και το εμβόλιο, σύμφωνα με τα οποία 250 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο στη χώρα μας από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, με τα περισσότερα περιστατικά να αφορούν γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Η πρωτογενής πρόληψη μέσω του εμβολιασμού είναι ο βασικός άξονας διαχείρισης της πάθησης, καθώς δεν υπάρχει θεραπευτική αντιμετώπιση.


Το εμβόλιο κατά του HPV έχει αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη δυσπιστία από επαγγελματίες υγείας και κοινό, ανέφερε ο Δ. Ευγενίδης, ωστόσο τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι αποτελεσματικό και ασφαλές, ενώ ωφελεί ακόμα και τις γυναίκες που μπορεί να έχουν προσβληθεί από τύπους του ιού στο παρελθόν, προστατεύοντας από άλλους τύπους HPV.


Κατά τον Δ. Ευγενίδη, οι φαρμακοποιοί μπορούν να εντοπίσουν εύκολα και να εστιάσουν στα άτομα, στα οποία το εμβόλιο χορηγείται δωρεάν (π.χ. κορίτσια 11-18 ετών, ιατρονοσηλευτικό προσωπικό), να κάνουν σχετικές καμπάνιες ενημέρωσης του κοινού και να συμβάλλουν να αρθεί το «ταμπού» απέναντι στο εμβόλιο που συνδέεται με την έναρξη των σεξουαλικών επαφών.


Ο φαρμακοποιός μπορεί να προσφέρει ενημέρωση για το ποιος και πότε πρέπει να εμβολιαστεί, να υπενθυμίζει τις δόσεις (μέσω εφαρμογών), να πείσει τους δύσπιστους, αλλά και να εκπαιδεύει τις ενδιαφερόμενες γυναίκες στη χρήση του αυτο-διαγνωστικού τεστ που αναμένεται να κυκλοφορήσει στην αγορά.


Ακόμα, παρουσίασε στοιχεία ερευνών και για το ρόλο των φαρμακοποιών στη δημόσια υγεία και στον εμβολιασμό, για την ικανοποίηση και την εμπιστοσύνη που αισθάνονται οι πολίτες για τα φαρμακεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό κ.ά. 


Επίσης έκανε λόγο για την ανάγκη να θεσμοθετηθεί η διεξαγωγή εμβολιασμών ενηλίκων μέσα στα φαρμακεία, γεγονός που, σύμφωνα με στοιχεία από άλλες χώρες, θα αυξήσει σημαντικά το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Έρευνα στο αμερικανικό περιοδικό Contraception
Ο Mark Koziol από τον PDA μιλάει για ένα νέο μοντέλο κοινοτικού φαρμακείου


Σχετικά άρθρα

ΕΟΦ: Ανακοινώνεται η on line εφαρμογή για τις ελλείψεις φαρμάκων
Δευτέρα 18 Μαρτίου η παρουσίασή της σε όλους τους εμπλεκόμενους με το φάρμακο
Ξεκινά η επιμόρφωση όλων των φαρμακοποιών, αποκαλύπτει ο νέος πρόεδρος του ΠΦΣ
Με συνέντευξη στο f.daily μιλά για τα σχέδια της επόμενης διετίας
Φάρμακα σε Αναμονή: Μια υπέροχη κίνηση αλληλεγγύης που γίνεται μόδα
Φαρμακείο στη Λάρισα μάζεψε 25 ευρώ σε 48 ώρες!
Επιμόρφωση φαρμακοποιών σε θέματα γαλουχίας και θηλασμού
Τον Απρίλιο το 12ο Σεμινάριο IBCLC "Γαλαξίας" & IBFAN Ελλάδας