Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα

Ο Δημήτρης Αλιμπέρτης στα «Best in Pharmacy Awards 2022»
«Η μεγάλη συμμετοχή των εταιρειών και το επίπεδο της κριτικής επιτροπής αποδεικνύουν την επιτυχία του εγχειρήματος», σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή του Ομίλου ΣΥΦΑΚ
Η νέα σύνθεση του Δ.Σ. του ΠΦΣ
Μετά τις παραιτήσεις των αντιπροέδρων Αλέξανδρου Τσαπέκου και Γιάννη Δαγρέ
PIF Greece: Δεν θα συνεχίσουμε να παρέχουμε δωρεάν καινοτόμα φάρμακα στους ασθενείς
Τα στελέχη της φαρμακοβιομηχανίας καταγγέλλουν ως στρεβλή τη φαρμακευτική πολιτική της κυβέρνησης

Ο προσωπικός γιατρός «στέλνει» τους ηλικιωμένους στα φαρμακεία για εγγραφή

15/9/2022 2:05:28 πμ
Αυξημένη η κίνηση σύμφωνα με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Αυξημένη είναι η κίνηση στα φαρμακεία για την εγγραφή των πολιτών στον προσωπικό ιατρό. Σύμφωνα με στοιχεία του Φ.Σ. Θεσσαλονίκης κυρίως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και μεσήλικες προσέρχονται για να κάνουν την εγγραφή τους στον προσωπικό ιατρό.

«Η κίνηση στα φαρμακεία μας έχει αυξηθεί. Κυρίως έρχονται ηλικιωμένοι που δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία ή δεν έχουν κάποιον δικό τους άνθρωπο να τους βοηθήσει, αλλά και μεσήλικες. Τις πρώτες ημέρες καταγράφηκαν κάποια προβλήματα στη λειτουργία της πλατφόρμας, στην οποία εισέρχονται οι φαρμακοποιοί μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, αλλά σταδιακά ξεπεράστηκαν», δηλώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου, Διονύσιος Ευγενίδης, επισημαίνοντας ότι η όλη διαδικασία είναι δωρεάν για τους πολίτες. 
Παράλληλα αναφέρει ότι οι φαρμακοποιοί καλούνται να απαντήσουν και σε πολλές απορίες των πολιτών σχετικά με τον οικογενειακό ιατρό, π.χ. για τα οφέλη από την εγγραφή τους ή τις επιπτώσεις από τη μη εγγραφή τους, τη δυνατότητα συνταγογράφησης των φαρμάκων τους και από άλλο ιατρό εκτός του οικογενειακού, ποιος ιατρός από τη λίστα είναι καλός και αν μπορούν να τροποποιήσουν την αρχική επιλογή τους.

Το θέμα της «έλλειψης» των γιατρών τονίζει από την πλευρά του ο γραμματέας του Συλλόγου Γιώργος Κιοσές: «οι διαθεσιμότητες στους γιατρούς που έχουν δηλώσει συμμετοχή συνεχώς φθίνουν, με αποτέλεσμα οι πολίτες να δυσκολεύονται να βρουν κάποιον σε κοντινή απόσταση από το σπίτι τους. Για το λόγο αυτό συνιστούμε στους πολίτες να μην αμελούν την εγγραφή τους».

«Δεν υπάρχουν γιατροί» καταγγέλλει ο πρόεδρος του Φ.Σ. Ρεθύμνου, Κ. Βαρδιάμπασης

Η μη διαθεσιμότητα γιατρών είναι ένα θέμα που απασχολεί και την Κρήτη, σύμφωνα με τον Κ. Βαρδιάμπαση, ο οποίος τονίζει στα «Ρεθεμνιώτικα Νέα» πως οι μόνοι διαθέσιμοι γιατροί είναι στα χωριά, ενώ αναφέρει ότι «ουδείς ιδιώτης γιατρός, σε ολόκληρο τον νομό, δεν έχει ανταποκριθεί μέχρι και σήμερα στο κάλεσμα του υπουργείου». Σημειώνει μάλιστα ότι και οι άλλοι νομοί της Κρήτης είναι στην ίδια κατάσταση με το Ρέθυμνο, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον νομό Λασιθίου όπου μόλις μία γενική γιατρός, ιδιώτης, έχει δηλώσει συμμετοχή. Αν και ο θεσμός έχει αποτύχει σύμφωνα με τον Κ. Βαρδιάμπαση, ο ίδιος επισημαίνει ότι οι φαρμακοποιοί «είμαστε αυτοί που θα βοηθήσουμε και πράγματι βοηθάμε τον κόσμο να καταλάβει τι είναι ο προσωπικός γιατρός και να γραφτεί. [...] Ήρθε πάρα πολύς κόσμος σε εμάς, κυρίως οι πιο ηλικιωμένοι που δεν έχουν την ευκολία να χειρίζονται το διαδίκτυο».

Τέλος, ο πρόεδρος εκφράζει τη σαφή αντίθεσή του στην αύξηση της συμμετοχής στα φάρμακα για όσους δεν προλάβουν ή δεν βρουν οικογενειακό γιατρό: «Τι φταίει ο ασθενής που οι ιδιώτες γιατροί δεν συμφώνησαν και που οι δημόσιοι δεν είναι αρκετοί; Και τι φταίει ο φαρμακοποιός να έρχεται σε αντιπαράθεση με τους πολίτες σε κάτι στο οποίο δεν έχει ούτε συμμετοχή, ούτε έχει συναποφασίσει;», διερωτάται ο Κ. Βαρδιάμπασης.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Αν δεν το δηλώσετε, σύμφωνα με τον Φ.Σ. Θεσσαλονίκης
Θα λάβει χώρα στα γραφεία του Συλλόγου


Σχετικά άρθρα

Δεν είστε υποχρεωμένοι να δέχεστε κλήσεις από υποψηφίους των προσεχών εκλογών
Αν δεν το δηλώσετε, σύμφωνα με τον Φ.Σ. Θεσσαλονίκης
Έως το τέλος του χρόνου παρατείνονται τα ειδικά μέτρα για την πανδημία
Τις διατάξεις που αφορούν τα φαρμακεία καταγράφει ο ΠΦΣ
Η νέα σύνθεση του Δ.Σ. του ΠΦΣ
Μετά τις παραιτήσεις των αντιπροέδρων Αλέξανδρου Τσαπέκου και Γιάννη Δαγρέ
ΠΦΣ: Η εγγραφή των φαρμακείων στο ΓΕΜΗ δεν συνεπάγεται εγγραφή στα Επιμελητήρια
Αναφέρεται σε επιστολή προς το υπουργείο Ανάπτυξης