Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα

Ο γνωστός όμιλος καλλυντικών NAOS κατάφερε να ανέβει 3 θέσεις στην  παγκόσμια αγορά
Το 2019 ήταν μία ακόμα επιτυχημένη χρονιά για τον όμιλο
ΠΕΙΦΑΣΥΝ - MSD: Πραγματοποίησαν Webinar για τον εμβολιασμό ενηλίκων
Με τίτλο: «Εμβολιασμός ενηλίκων στην εποχή της επιδημίας της νόσου COVID-19: Όσα πρέπει να γνωρίζει ο Φαρμακοποιός»
ΦΥΚ: 2300 αιτήσεις σε ιδιωτικά φαρμακεία έγιναν από τους ασθενείς
Ο ΕΟΠΥΥ καθιερώνει και το ηλεκτρονικό εισιτήριο για να μειώσει τις αναμονές στα δικά του φαρμακεία


Ο πόνος στην πλάτη είναι ένα σύμπτωμα κακής υγείας

24/1/2018 11:33:04 πμ
Λύση δεν δίνουν τα παυσίπονα και τα χειρουργεία
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Μια άλλη διάσταση στον πόνο της σπονδυλικής στήλης δίνει έρευνα του Πανεπιστημίου του Σίδνεϋ, η οποία έδειξε ότι οι ηλικιωμένοι που πάσχουν από πόνο στην πλάτη, μπορεί να έχουν γενικότερα κακή κατάσταση υγείας.

«Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, ο παγκόσμιος πληθυσμός ατόμων ηλικίας 60 ετών και άνω θα τριπλασιαστεί έως το 2050. Ο ταχέως αναπτυσσόμενος γηράσκων πληθυσμός, όμως, αυξάνει και την πιθανότητα μυοσκελετικών παθήσεων. Μελέτες έχουν δείξει ότι η συχνότητα του μυοσκελετικού πόνου σε ηλικιωμένους ενήλικες κυμαίνεται από 65 - 85%, με το 36 - 70% αυτών να υποφέρουν από πόνο στην πλάτη», σημειώνει ο φυσικοθεραπευτής-χειροθεραπευτής, Γιώργος Κακαβάς του Fysiotek Sports and Spine Lab.


Ο πόνος στη μέση είναι το πιο συνηθισμένο πρόβλημα υγείας σε ηλικιωμένους ενήλικες άνω των 60 ετών που προκαλεί πόνο και αναπηρία. Αποτελεί μείζον πρόβλημα, επηρεάζοντας περίπου 700 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο European Journal of Pain και πραγματοποιήθηκε σε 4390 δίδυμα ηλικίας άνω των 70 ετών, διαπίστωσε ότι ένα άτομο με πόνο στη σπονδυλική στήλη έχει χειρότερη υγεία, συγκριτικά με εκείνους που δεν βιώνουν σπονδυλικό πόνο, δηλαδή δεν πονούν στην πλάτη ούτε στον αυχένα.


Όπως τόνισε ο αναπληρωτής καθηγητής Paulo Ferreira, ερευνητής φυσιοθεραπείας από τη Σχολή Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Σίδνεϋ, τα ευρήματα της μελέτης είναι ιδιαίτερα σημαντικά γιατί είναι μεγάλος ο αριθμός των ανθρώπων που πιστεύουν ότι ο πόνος στη σπονδυλική στήλη δεν είναι απειλητικός για τη ζωή. Ενδεχομένως, ο πόνος στη σπονδυλική στήλη να αποτελεί μέρος της γενικότερης κακής υγείας και κακής λειτουργικής ικανότητας, που αυξάνει τον κίνδυνο θνησιμότητας στον γηραιότερο πληθυσμό.


Πρόσφατη έρευνα έχει επίσης διαπιστώσει ότι τα αναλγητικά φάρμακα και τα αντιφλεγμονώδη που συνήθως συνταγογραφούνται για τον πόνο στην πλάτη είναι αναποτελεσματικά και μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες. «Τα φάρμακα είναι ως επί το πλείστον αναποτελεσματικά, η χειρουργική επέμβαση συνήθως δεν προσφέρει καλό αποτέλεσμα - η καλύτερη θεραπεία για τη μέση είναι ένας υγιεινός τρόπος ζωής όπου συμπεριλαμβάνει τη σωματική άσκηση. Οι άνθρωποι πρέπει να κινούνται», ανέφερε ο αναπληρωτής καθηγητής Ferreira.


Αυτή η μελέτη έπεται μιας προηγούμενης, η οποία διαπίστωσε ότι τα άτομα με κατάθλιψη είναι 60% πιθανότερο να αναπτύξουν πόνο στην μέση κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Επίσης, προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι ο χρόνιος πόνος μπορεί να φθείρει το ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων και να τους κάνει πιο ευάλωτους σε ασθένειες. Οι ηλικιωμένοι δεν είναι οι μόνοι που μπορούν να βιώσουν πόνο στην σπονδυλική στήλη. Τόσο τα παιδιά όσο και οι έφηβοι μπορούν επίσης να αισθανθούν πόνο στην πλάτη που μπορεί να επηρεάσει το επίπεδο δραστηριότητας και την ποιότητα της ζωής τους.


Η εξατομικευμένη και ακριβής διαχείριση των ηλικιωμένων ασθενών με πόνο στη σπονδυλική στήλη μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα, οδηγώντας σε πιο υγιείς ανθρώπους που θα συνεχίσουν να αυτοεξυπηρετούνται και να νοιώθουν χρήσιμοι, αλλά και σε μια πιο παραγωγική κοινωνία. Κι ακόμα θα προστατεύει τους νέους ασθενείς από μελλοντικά σοβαρότερα προβλήματα στη σπονδυλική στήλη», καταλήγει ο κ. Κακαβάς.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Το 2019 ήταν μία ακόμα επιτυχημένη χρονιά για τον όμιλο
Με τίτλο: «Εμβολιασμός ενηλίκων στην εποχή της επιδημίας της νόσου COVID-19: Όσα πρέπει να γνωρίζει ο Φαρμακοποιός»


Σχετικά άρθρα

ΕΦΚΑ: Συνεχίζονται οι αιτήσεις για το κατασκηνωτικό πρόγραμμα
Γίνονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά στο δικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ
Διαβητικοί ασθενείς: 10 οδηγίες του φαρμακοποιού για ασφαλείς και ξένοιαστες καλοκαιρινές διακοπές
Από τον Ανδρέα Μελιδώνη, Συντονιστή Διευθυντή Διαβητολογικού Κέντρου Metropolitan Hospital
Σωματείο Αντιμετώπισης Παιδικού Τραύματος: Στόχος η αναβάθμιση όλων των Παιδιατρικών Νοσοκομείων
Αλλά και η ενημέρωση των παιδιών και των γονιών τους για τους πιθανούς κινδύνους
Τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένας ηγέτης σε μια μεγάλη εταιρεία
Γράφει η Δρ. Νάνσυ Μαλλέρου, Life, Business & Executive Coaches, Ιδρύτρια της Life Clinic Group – Personal & Business Evolution