Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Τέχνη & πολιτισμός

τελευταία νέα

Απαγορεύεται το delivery φαρμάκων από φαρμακοποιούς
Μία περίπτωση φαρμακοποιού παραπέμφθηκε στο πειθαρχικό
Ειδικά ναυλωμένη πτήση έφερε υγειονομικό υλικό για τις ΜΕΘ
Πρόκειται για μεγάλη παραγγελία του ελληνικού δημοσίου
Bayer: O Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων εγκρίνει τη δαρολουταμίδη
Για τη θεραπεία του μη μεταστατικού, ευνουχοάντοχου καρκίνου του προστάτη


Ο κίνδυνος δεν βρίσκεται πια στα ναρκωτικά αλλά στα υποκατάστατά τους

2/3/2007
Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ο Ο.Η.Ε. για την κατάχρηση υποκατάστατων ναρκωτικών.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


από τον Βασίλη Βενιζέλο

Σύμφωνα με την επιτροπή Ο.Η.Ε. για τα ναρκωτικά, σε μερικές περιοχές του κόσμου η κατάχρηση συνταγογραφούμενων φαρμάκων έχει ήδη ξεπεράσει το πρόβλημα των "παραδοσιακών" παρανόμων ναρκωτικών, όπως είναι η ηρωίνη και η κοκαΐνη.

Η κατάχρηση συνταγογραφούμενων φαρμάκων τείνει να ξεπεράσει το πρόβλημα των παρανόμων ναρκωτικών ουσιών. Αυτό επισημαίνει η ετήσια έκθεση της αρμόδιας επιτροπής του Ο.Η.Ε. για τα ναρκωτικά, που δόθηκε στη δημοσιότητα την 1η Μαρτίου 2007.

Η επιτροπή προσθέτει ότι φάρμακα που περιέχουν ναρκωτικές ή ψυχοτρόπες ουσίες αποτελούν σε πολλές περιπτώσεις την πρώτη σε προτίμηση ουσία για τους χρήστες και όχι υποκατάστατο. Όταν λαμβάνονται σε ακατάλληλες ποσότητες και χωρίς ιατρική παρακολούθηση, τα συνταγογραφούμενα φάρμακα αυτού του είδους έχουν επιπτώσεις παρόμοιες με αυτών των παρανόμων ναρκωτικών.

Σύμφωνα με την επιτροπή, σε μερικές περιοχές του κόσμου η κατάχρηση συνταγογραφούμενων φαρμάκων έχει ήδη ξεπεράσει το πρόβλημα των "παραδοσιακών" παρανόμων ναρκωτικών, όπως είναι η ηρωίνη και η κοκαΐνη.


-Στις Η.Π.Α. η κατάχρηση υποκατάστατων πιο πάνω από τη χρήση ναρκωτικών

Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, η κατάχρηση συνταγογραφούμενων φαρμάκων, στα οποία συμπεριλαμβάνονται αναλγητικά, διεγερτικά, καταπραϋντικά και ηρεμιστικά, έχει υπερβεί το επίπεδο χρήσης όλων των παράνομων ναρκωτικών, με εξαίρεση την κάνναβη. Το ποσοστό κατάχρησης είναι υψηλότερο από αυτό που αφορά ναρκωτικά όπως το MDMA ("έκσταση"), την κοκαΐνη, τις μεθαμφεταμίνες και την ηρωίνη. Ο αριθμός των Αμερικανών που κάνουν κατάχρηση συνταγογραφούμενων φαρμάκων, τα οποία υπόκεινται σε διεθνή έλεγχο, σχεδόν διπλασιάστηκε από 7,8 εκ. σε 15,1 εκ., μεταξύ 1992 και 2003.

Πρόβλημα αντιμετωπίζουν επίσης τμήματα της Αφρικής, της νότιας Ασίας και της Ευρώπης. Η βουπρενορφίνη, αναλγητικό που συνταγογραφείται ως υποκατάστατο των οπιοειδών για τη θεραπεία της εξάρτησης, είναι το κύριο ενέσιμο ναρκωτικό που χρησιμοποιείται στις περισσότερες περιοχές της Ινδίας, ενώ διακινείται και χρησιμοποιείται παράνομα στην Γαλλία και τις σκανδιναβικές χώρες σε μορφή δισκίων. Στη Γαλλία, πιθανολογείται ότι το 20-25% της βουπρενορφίνης προωθείται προς την παράνομη αγορά.

Η ζήτηση αυτών των ουσιών είναι τόσο υψηλή που έχει δημιουργήσει ένα νέο πρόβλημα, αυτό των απομιμήσεων. Η υψηλή ζήτηση του κατασταλτικού φλουνιτραζεπάμη στις παράνομες αγορές της Σκανδιναβίας αντιμετωπίζεται μέσω της παράνομης παραγωγής παρασκευασμάτων-απομιμήσεων. Η ζήτηση της οξυκοδόνης στις παράνομες αγορές της Ν. Αμερικής έχει οδηγήσει στη διανομή απομιμήσεων που περιέχουν παράνομα παρασκευασμένης φεντανύλης.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Μία περίπτωση φαρμακοποιού παραπέμφθηκε στο πειθαρχικό
Πρόκειται για μεγάλη παραγγελία του ελληνικού δημοσίου


Σχετικά άρθρα

Η Θεατρική Ομάδα Ψυχικού ανεβάζει το έργο
Η σκηνοθεσία είναι του φαρμακοποιού Βασίλη Παπαπέτρου
Νέα παράσταση από τη Θεατρική Ομάδα των φαρμακοποιών «Ψυχής Ίαμα»
10 χρόνια δράσης, 7 έργα σε 12 αίθουσες, πάνω από 8 χιλιάδες θεατές
Εγώ, η Κατερίνα Μαλακατέ
Φαρμακοποιός, συγγραφέας και γενικά βιβλιόφιλος
Οι κρυφές συγγένειες του φαρμακοποιού και του ηθοποιού
Η κ. Κάτια Σπερελάκη στον "Φαρμακευτικό Κόσμο"