Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα

Εν.Συνεργασία Φαρμακοποιών: Να δοθεί αποζημίωση για τη διάθεση των ΦΥΚ
Και να υπάρχει πλαφόν σε κάθε φαρμακείο για τον αριθμό των συνταγών
Φαρμακεία: Υπέρβαση 746 εκατ. ευρώ για τη φαρμακευτική δαπάνη το 2019
Τι αναφέρει ο ΣΦΕΕ σε επείγουσα επιστολή του προς τον Β. Κικίλια


Ο γιατρός τη διάγνωση, ο φαρμακοποιός το φάρμακο

14/10/2013 11:17:02 πμ
Τι υποστηρίζει ο πρόεδρος του ΠΦΣ για τα γενόσημα φάρμακα και τις δραστικές ουσίες με άρθρο του σε κυριακάτικη εφημερίδα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo«Ο γιατρός τη διάγνωση, ο φαρμακοποιός το φάρμακο» επισημαίνει σε άρθρο του στην εφημερίδα το «Βήμα της Κυριακής» ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κ. Θεοδοσιάδης.


Μιλώντας για τη δραστική ουσία και τα γενόσημα τονίζει πως «σαφώς αναγνωρίζεται πως είναι αποκλειστική ευθύνη του γιατρού η διάγνωση και επιλογή του κατάλληλου θεραπευτικού σχήματος για την αντιμετώπιση κάθε ασθένειας. Είναι όμως αποκλειστική ευθύνη του φαρμακοποιού και στο πλαίσιο του γνωστικού του αντικειμένου να χορηγήσει ένα φαρμακευτικό σκεύασμα με τη σύνθεση που ο γιατρός έχει καθορίσει μεταξύ δεκάδων ουσιωδώς ομοίων σκευασμάτων που έχουν αδειοδοτηθεί από τον Εθνικό ή Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, οι οποίοι και διαβεβαιώνουν για τη σύνθεση και την ποιότητα του φαρμάκου αυτού. Ο φαρμακοποιός είναι ο μόνος επιστήμων που έχει σπουδάσει αυτό ακριβώς το αντικείμενο, εξού και το γνωρίζει καλύτερα παντός άλλου.»


Ο κ. Θεοδοσιάδης προσθέτει πως θα πρέπει να εστιάσουμε στους συχνούς ελέγχους όλων των φαρμάκων λέγοντας πως απαιτούνται «οι συχνοί έλεγχοι όλων των φαρμάκων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά τόσο ως προς την αξιοπιστία των δεδομένων που αναγράφουν επί της συσκευασίας όσο και ως προς τη διατηρησιμότητα και το αναλλοίωτο των δεδομένων αυτών με την πάροδο του χρόνου. Επίσης οι έλεγχοι βιοϊσοδυναμίας και βιοδιαθεσιμότητας κάθε σκευάσματος πρέπει να γίνονται δειγματοληπτικά και σε μεγάλη έκταση ώστε να αποδεικνύεται στην πράξη ότι κάθε φάρμακο ανταποκρίνεται στο σύνολο και σε όλη την έκταση των αναφερομένων στην άδεια κυκλοφορίας του εξασφαλίζοντας ποιότητα, ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.»


Από την άλλη μεριά το ερώτημα «εμπορικό όνομα ή δραστική ουσία» τέθηκε και στον ομότιμο καθηγητή Φαρμακευτικής κ. Νικόλαο Χούλη ο οποίος και απάντησε εξηγώντας αναλυτικά τι είναι τα γενόσημα και καταλήγει:

«Τα μεν πρωτότυπα είναι θεωρητικά εγγυημένα προϊόντα μεγάλων εταιρειών. Τα γενόσημα είναι επίσης εγγυημένα, εφόσον έχουν εγκριθεί από τον ΕΟΦ, και καλό θα είναι να είναι τα επώνυμα γενόσημα, δηλαδή με τα ονόματα που τους δίνουν οι εταιρείες που τα παρασκευάζουν.


Προσοχή θα χρειαστεί μόνο αν εισάγονται φάρμακα από χώρες που υστερούν σε παραγωγικές διαδικασίες, ενώ και η εισαγωγή πρώτης ύλης από τις χώρες αυτές θα πρέπει να ελέγχεται με πολλή προσοχή από τον εδώ αγοραστή-βιομήχανο. Εκεί όμως που πρέπει να υπάρξει μεγάλη προσοχή είναι η αγορά φαρμάκων μέσω ίντερνετ, γιατί και η προέλευσή τους και η παραγωγική διαδικασία τους είναι τελείως άγνωστες και καλό θα είναι ο ασθενής να σκεφθεί πολύ προτού αποφασίσει να μπει στο κομπιούτερ του. Όλα, επομένως, τα διλήμματα που γεννιούνται θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με σωφροσύνη και καλή θέληση, τουλάχιστον για τις δύσκολες στιγμές που περνάμε σήμερα».

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Και να υπάρχει πλαφόν σε κάθε φαρμακείο για τον αριθμό των συνταγών


Σχετικά άρθρα

Εν.Συνεργασία Φαρμακοποιών: Να δοθεί αποζημίωση για τη διάθεση των ΦΥΚ
Και να υπάρχει πλαφόν σε κάθε φαρμακείο για τον αριθμό των συνταγών
Σαφάρι ελέγχων για πλαστά πτυχία φαρμακοποιών από το 1999
Εξαιρετικά επείγον έγγραφο του υπουργείου Υγείας προς τις Περιφέρειες
Κυρίαρχος ο ρόλος του φαρμακοποιού στην προστασία των πολιτών έναντι των κουνουπιών
Ειδικό αφιέρωμα του f.daily για τα κουνούπια και τα αντικουνουπικά προϊόντα
Tα google maps θα δείχνουν το κοντινότερο σημείο για την απόρριψη φαρμάκων
Φαρμακεία στις ΗΠΑ ήδη συνεργάζονται με την Google για την ανακύκλωση φαρμάκων