Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επιχειρείν

O FDA είπε το «ναι» στην Eli Lilly για την τιρζεπατίδη

9/11/2023 10:51:20 μμ
Το φάρμακο θα χορηγείται και με ένδειξη την παχυσαρκία
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Μια νέα «ισχυρή», όπως τη χαρακτηρίζει η Eli Lilly, επιλογή για τη θεραπεία της παχυσαρκίας θα είναι διαθέσιμη έως το τέλος του χρόνου στις ΗΠΑ.


Ο FDA ενέκρινε την κυκλοφορία νέου σκευάσματος με τιρζεπατίδη που θα χορηγείται σε παχύσαρκους ασθενείς και σε ασθενείς με νόσους που σχετίζονται με το βάρος (ΔΜΣ πάνω από 27kg/m2). Σημειώνεται ότι η εταιρεία διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της και άλλο προϊόν με την ίδια δραστική ουσία που χορηγείται ήδη σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2.


Το νέο φάρμακο είναι το πρώτο που ενεργοποιεί δύο υποδοχείς ορμονών ινκρετίνης (GIP και GLP-1) για την αντιμετώπιση μιας υποκείμενης αιτίας υπερβολικού βάρους, όπως υπέρταση, δυσλιπιδαιμία, διαβήτη τύπου 2, αποφρακτική υπνική άπνοια, καρδιαγγειακή νόσο, αναφέρει η Eli Lilly, επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιείται με άλλα φάρμακα της ίδιας κατηγορίας (ανταγωνιστές υποδοχέων GLP-1) και ότι δεν έχει μελετηθεί σε ασθενείς με παγκρεατίτιδα και σοβαρή γαστρεντερική νόσο.


Συνιστάται η λήψη του να συνοδεύεται με κατάλληλη διατροφή και άσκηση και σύμφωνα με τις κλινικές μελέτες, συμβάλλει στην απώλεια περίπου 21-26 κιλών στην υψηλότερη δόση.


Στις πιο συχνά αναφερόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες που παρατηρήθηκαν σε ≥ 5% των συμμετεχόντων στην κλινική δοκιμή περιλαμβάνονται: ναυτία, διάρροια, έμετος, δυσκοιλιότητα, κοιλιακό άλγος, δυσπεψία, αντιδράσεις στο σημείο της ένεσης, κόπωση, αντιδράσεις υπερευαισθησίας, ερύθημα, απώλεια μαλλιών και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Οι περισσότερες γαστρεντερικές διαταραχές εμφανίστηκαν με την αύξηση της δόσης αλλά μειώθηκαν με την πάροδο του χρόνου.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Νέα 360 καμπάνια ενημέρωσης για την παχυσαρκία από τη Novo Nordisk
Οι αιτήσεις είχαν ήδη ξεπεράσει τις 1000 σήμερα το πρωί






Σχετικά άρθρα

K. Patel (Roche Hellas): Η Ελλάδα σημείο αναφοράς για επενδύσεις στις βιοεπιστήμες
Οι πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες έχουν επενδύσει 246 εκατ. ευρώ σε Ε&Α κ.ά.
Τελευταίο αντίο στον Ανδρέα Γαλανόπουλο
Από τον Όμιλο ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ
Kenvue: Δημοσιεύει τη δεύτερη ετήσια έκθεση «Healthy Lives Mission»
Αναδεικνύει τη μείωση των εκπομπών και την ανάπτυξη πιο βιώσιμων καινοτομιών στα προϊόντα της
Για 10η χρονιά πραγματοποιούνται τα Healthcare Business Awards
Με θέμα: «Recognizing Excellence in Innovation, Digital Health & Investment»