Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Ο φαρμακοποιός τιμωρείται γιατί δεν έπεισε τον ασφαλισμένο να πάρει το γενόσημο

14/1/2019 10:17:42 πμ
Τι είπε ο πρόεδρος του Φ.Σ. Ηλείας σε συνέντευξη Τύπου για τη πρωτοβάθμια περίθαλψη
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Φωτογραφία: www.ilialive.gr

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ηλείας μαζί με τους ιατρικούς συλλόγους Πύργου-Ολυμπίας και Αμαλιάδας στις 11/01/2019 στη νομαρχία Ηλείας με θέμα: «Πρωτοβάθμια περίθαλψη και Συνταγογράφηση».


Πρώτος μίλησε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηλείας Δημήτρης Θεοδωρόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στην πολιτική προώθησης των γενοσήμων της κυβέρνησης και συγκεκριμένα στα πρόστιμα, με τα οποία «απειλούνται» οι φαρμακοποιοί, αν ο πελάτης τους προτιμήσει πρωτότυπο φάρμακο αντί για γενόσημο.


Πιο συγκεκριμένα, ο ΕΟΠΥΥ εφαρμόζοντας το ν. 4472/2017, προβλέπει εκπτώσεις για όσα φαρμακεία χορηγούν γενόσημα, ενώ τα φαρμακεία που δεν πετύχουν το στόχο του ΕΟΠΥΥ θα έχουν ποινή.


Σύμφωνα με το ilialive.gr, ο κ. Θεοδωρόπουλος είπε: «Οι κυβερνώντες βρήκαν πατέντα για να κάνουν οικονομίες. Η κυβέρνηση νίπτει τας χείρας της, όταν ένα γενόσημο δεν είναι καλό και από την άλλη προσπαθεί με κάθε τρόπο να προωθήσει τη χρήση γενοσήμων. Όταν ένας ασφαλισμένος πάρει το πρωτότυπο φάρμακο, το κράτος δεν επιβαρύνεται διότι πληρώνει την τιμή του γενοσήμου. Εντούτοις στην προσπάθεια προώθησης των γενοσήμων, όχι μόνο υποχρεώνουν τον ασφαλισμένο να πάρει γενόσημο, αλλά βάζουν πρόστιμο στο φαρμακοποιό όταν ο ασφαλισμένος πάρει το πρωτότυπο φάρμακο. Φτάσαμε δηλαδή στο σημείο ο φαρμακοποιός να πληρώνει πρόστιμο, γιατί δεν έπεισε τον ασφαλισμένο να πάρει το γενόσημο αντί του πρωτότυπου. Με αυτό τον τρόπο ομολογούν ότι από πίσω υπάρχουν συμφέροντα. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει επιβάρυνση προς τι όλη η σκηνοθεσία; Πρόσφατα βγήκαν παρτίδες γενοσήμων που ήταν επικίνδυνα αλλά δεν δόθηκε καμία δημοσιότητα και το θέμα ξεχάστηκε. Όλα έχουν να κάνουν με την έλλειψη ελέγχων που γίνονται σε άλλες χώρες».


Ο κ. Θεοδωρόπουλος είπε ακόμα, σύμφωνα με το ilia24.gr, πως η ενημέρωση που γίνεται δεν είναι η σωστή, γιατί γίνεται με στόχο την καθησύχαση του κόσμου και την ωραιοποίηση όλων. «Συμφέρον η υγεία μας κ όχι τις πολιτικές σκοπιμότητες που μέχρι τώρα κάποιοι καλύπτουν και αποκρύπτουν την αλήθεια», ολοκλήρωσε ο ίδιος.


Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του ιατρικού Συλλόγου Πύργου-Ολυμπίας Νίκος Κατσαρός και ο πρόεδρος του ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας Κώστας Τσαούσης μίλησαν για το θεσμό του οικογενειακού ιατρού αλλά και για το πλαφόν συνταγογράφησης.


Σχετικά με τον οικογενειακό γιατρό ο κ. Κατσαρός είπε ότι: «πρέπει να βρεθεί άλλη προσέγγιση στο σύστημα υγείας, χωρίς να έχουμε ένα γιατρό τροχονόμο που να πρέπει να περικόπτει δαπάνες. Απαιτούμε να υπάρχει κάρτα υγείας των πολιτών έτσι ώστε να επιλεγεί ο πολίτης το γιατρό που θα γνωρίζει το ιστορικό του». Ο Τσαούσης χαρακτήρισε τη στάση της κυβέρνησης «παράνομη και ανήθικη», καθώς «απειλεί» τους ασφαλισμένους ότι δεν θα μπορούν να γράφουν φάρμακα και εξετάσεις, εάν δεν δηλώσουν οικογενειακούς ιατρούς.


Όσο για το πλαφόν συνταγογράφησης, ο κ. Τσαούσης διευκρίνισε ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας το έχει ακυρώσει, ωστόσο το υπουργείο όχι μόνο το συντηρεί, αλλά και το αναπροσαρμόζει. «Αντί να πει στον πολίτη απευθείας ότι δεν μπορεί να του δοθεί και του απαγορεύεται, το λέει στους γιατρούς και τους φαρμακοποιούς. Δεν καλύπτει δηλαδή την παράνομη συνταγογράφηση, ίσα ίσα επιβραβεύει αυτούς που υπερσυνταγογραφούν και εξολοθρεύει τους συνετούς και τους νέους γιατρούς, αφού είναι ανάλογο της περιοχής και της ειδικότητας» είπε συγκεκριμένα.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με τη νέα ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ
Τι σημαίνει αυτό για τους φαρμακοποιούς






Σχετικά άρθρα

Η σεμαγλουτίδη στο στόχαστρο των κυβερνοεγκληματιών
Ψεύτικες ιστοσελίδες το διαφημίζουν με χαμηλό κόστος, προειδοποιεί η Kaspersky
ΦΣΑ: Η διαδικασία για αλλαγές των εφημεριών
Θα γίνεται από την πλατφόρμα του Συλλόγου
ΟΣΦΕ: Στα ελληνικά η έρευνα της FIP για τα point-of-care tests στο φαρμακείο
Και οι σχετικές θέσεις για τα οφέλη τους από το Κέντρο ΑΡΕΤΑΙΟΣ
Κλοπές σε 12 φαρμακεία της Θεσσαλονίκης τις τελευταίες 15 ημέρες
Συνάντηση με τον αστυνομικό διευθυντή της πόλης ζητά ο Δ. Ευγενίδης