Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

Ο φαρμακοποιός μπορεί να κάνει τη διαφορά στην ασφαλή χρήση της CBD

24/9/2023 8:09:30 μμ
Ηλίας Γραμματικάκης, Φαρμακοποιός (MPharm)
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Τα τελευταία χρόνια, η κανναβιδιόλη (CBD) έχει κερδίσει την προσοχή των ασθενών, ιδιαίτερα εκείνων που δεν έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα με τη συμβατική τους αγωγή για ένα εύρος παθήσεων από χρόνιες φλεγμονές μέχρι νευρολογικές παθήσεις ή όσων αναζητούν μια πιο φυσική λύση. Παρότι δεν αποτελεί πανάκεια, είναι ένα ιδιαίτερα «χρήσιμο εργαλείο» που πωλείται δυστυχώς ανεξέλεγκτα σε καταστήματα πάσης φύσεως. Εδώ ο κοινοτικός φαρμακοποιός δύναται να κάνει τη διαφορά.


Δύο από τις συχνότερες αιτίες για τις οποίες ο κόσμος αναζητά τα κανναβινοειδή είναι το άγχος και οι διαταραχές ύπνου. Η CBD, μέσω ενός πολύπλοκου μηχανισμού δράσης, επηρεάζει το ενδοκανναβινοειδές σύστημα και εξισορροπεί την έκκριση της κορτιζόλης, μειώνοντας έτσι τα επίπεδα του στρες. Ταυτόχρονα, μελέτες δείχνουν πως μπορεί να βοηθήσει τόσο στην έλευση του ύπνου όσο και στη βελτίωση της ποιότητάς του (συχνά σε συνδυασμό με την κανναβινόλη -CBN- ένα κανναβινοειδές με υπναγωγό δράση).

Πώς μπορεί λοιπόν ο κοινοτικός φαρμακοποιός να βοηθήσει τους ασθενείς του όσον αφορά το άγχος και τις διαταραχές ύπνου, χρησιμοποιώντας την κάνναβη;

1) Γνώση των αλληλεπιδράσεων: Υπάρχουν ορισμένες κατηγορίες φαρμάκων, οι οποίες αλληλεπιδρούν με τη CBD, κυρίως λόγω της επιρροής της στην οικογένεια ενζύμων CYP450, στα οποία δρα ως αναστολέας. Τέτοια φάρμακα είναι: οπιοειδή αναλγητικά, αντιεπιληπτικά (ιδιαίτερα βαλπροϊκό οξύ), αντιπηκτικά (κυρίως βαρφαρίνη και κλοπιδογρέλη), ορισμένα μη-στεροειδή αντιφλεγμονώδη (ιμπουπροφαίνη, δικλοφαινάκη), βενζοδιαζεπίνες (αλπραζολάμη, λοραζεπάμη), αντιψυχωσικά και η λεβοθυροξίνη. Η αλληλεπίδραση αυτή δεν είναι πάντοτε απαγορευτική, αλλά απαιτεί συνεχή παρακολούθηση, σε συνεργασία με τον ιατρό. Η γνώση του ιστορικού του ασθενούς είναι μείζονος σημασίας, καθότι συχνά ο ασθενής ξεχνάει να αναφέρει ορισμένα φάρμακα ή δεν αναφέρει συμπληρώματα διότι δεν τα θεωρεί σημαντικά.


2) Συχνή επαφή με τον ασθενή: Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ο ασθενής θα επισκεφτεί τον γιατρό με μέγιστη συχνότητα 1 φορά το μήνα κι ενίοτε περνούν αρκετοί μήνες μέχρι την επόμενη εξέταση/επίσκεψη. Αντιθέτως, επισκέπτεται το φαρμακείο τακτικά, γεγονός που μας επιτρέπει να έχουμε ανατροφοδότηση σχετικά με την αγωγή του και να απαντήσουμε σε απορίες, να δώσουμε διευκρινίσεις και να συζητήσουμε τυχόν ανησυχίες ή ανεπιθύμητες ενέργειες.


3) Ο φαρμακοποιός μπορεί να συνεργαστεί με τον θεράποντα ιατρό ώστε να βοηθήσουν τον ασθενή τόσο στη συμμόρφωση όσο και στην ασφαλή χρήση της αγωγής του. Καθότι σε πολλές περιπτώσεις, ιδιαίτερα σε αγχώδεις διαταραχές ή διαταραχές ύπνου, υπάρχει πολυφαρμακία, είναι ιδιαίτερα σημαντική αυτή η συνεργασία που συμβάλλει στην πλήρη επίγνωση του ιστορικού και άλλων λεπτομερειών που μπορούν να βοηθήσουν στη βέλτιστη αγωγή.


4) Επιλογή ποιοτικών σκευασμάτων: Σε μια αγορά που έχει κορεστεί από αμφιβόλου ποιότητας προϊόντα, η σφραγίδα GMP, τα πιστοποιητικά χημικής ανάλυσης καθώς και η ικανότητα του φαρμακοποιού να ερμηνεύσει ορθά τις ετικέτες των προϊόντων, προσπερνώντας τα συχνά, «μαρκετίστικα» τρικ που φέρουν οι εξωτερικές συσκευασίες, συντελούν στην επιλογή των ποιοτικότερων σκευασμάτων.

Η κάνναβη είναι ένα εκκολαπτόμενο και πολλά υποσχόμενο κομμάτι της φυτοθεραπείας και ως φαρμακοποιοί μπορούμε να βοηθήσουμε μεγάλο ποσοστό των ασθενών μας, αναβαθμίζοντας ταυτόχρονα και το δικό μας ρόλο.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Αναδεικνύοντας τον επιστημονικό του ρόλο και τη συμβολή του στη βελτίωση της υγείας
Η επένδυση των 20 εκατ. ευρώ βρίσκεται στη ΒΙΠΕ Λάρισας σε ιδιόκτητη έκταση 68,000 τ.μ.






Σχετικά άρθρα

ΠΦΣ: Κατηγορεί τον υπουργό Οικονομικών ότι ευνοεί τράπεζες και funds
Και ζητά να ενταχθούν τα φαρμακεία στη νέα ρύθμιση για τα POS
Σε 56 χώρες επιτρέπεται ο εμβολιασμός στα φαρμακεία
Σύμφωνα με τα πρόσφατα δεδομένα της Διεθνούς Φαρμακευτικής Ομοσπονδίας (FIP)