Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα

Ο γνωστός όμιλος καλλυντικών NAOS κατάφερε να ανέβει 3 θέσεις στην  παγκόσμια αγορά
Το 2019 ήταν μία ακόμα επιτυχημένη χρονιά για τον όμιλο
ΠΕΙΦΑΣΥΝ - MSD: Πραγματοποίησαν Webinar για τον εμβολιασμό ενηλίκων
Με τίτλο: «Εμβολιασμός ενηλίκων στην εποχή της επιδημίας της νόσου COVID-19: Όσα πρέπει να γνωρίζει ο Φαρμακοποιός»
ΦΥΚ: 2300 αιτήσεις σε ιδιωτικά φαρμακεία έγιναν από τους ασθενείς
Ο ΕΟΠΥΥ καθιερώνει και το ηλεκτρονικό εισιτήριο για να μειώσει τις αναμονές στα δικά του φαρμακεία


Ο θερμαινόμενος καπνός είναι λιγότερο βλαβερός από το συμβατικό κάπνισμα

18/12/2017 5:11:09 μμ
Υποστηρίζει η Βρετανική Επιτροπή Τοξικολογίας
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Οι χρήστες προϊόντων με θερμαινόμενο καπνό (σ.σ. συσκευές με καπνό που θερμαίνεται και δεν καίγεται, χωρίς χαρτί και χωρίς φλόγα), μειώνουν κατά 50%-90% τις πιθανότητες βλάβης στην υγεία τους σε σχέση με τα παραδοσιακά τσιγάρα, όπως διαπιστώνει η Βρετανική Επιτροπή Τοξικολογίας (COT), ένας ανεξάρτητος φορέας, που παρέχει επιστημονικές γνωμοδοτήσεις στη βρετανική κυβέρνηση.

 Η γνωμοδότηση της εν λόγω επιτροπής προς τον κρατικό φορέα δημόσιας υγείας Public Health England (PHE), που ανήκει στο υπουργείο Υγείας της Βρετανίας, προέκυψε ως αποτέλεσμα της πρώτης ολοκληρωμένης και σε βάθος χρόνου έρευνας για την επίδραση των προϊόντων θερμαινόμενου καπνού στην υγεία. Ειδικότερα, η έρευνα εξέτασε τις επιδράσεις στην υγεία από τη χρήση προϊόντων θερμαινόμενου καπνού σε διάστημα 3,5 ετών. Το σημείο που καθιστά την έρευνα αυτή, παρότι μικρή σε δείγμα, τόσο καθοριστική για την θετική γνωμάτευση της Επιτροπής Τοξικολογίας είναι το γεγονός ότι η υπό εξέταση κατηγορία χρηστών δεν περιελάμβανε πρώην καπνιστές τσιγάρων, ώστε να αποκλειστούν άλλες επιδράσεις στην υγεία των χρηστών, πλην αυτών από τη χρήση προϊόντων θερμαινόμενου καπνού.

Παρότι οι χρήστες υποβλήθηκαν σε μια σειρά από εξετάσεις επί καθημερινής βάσης σε διάστημα 3,5 ετών (αιματολογικές, τοξικολογικές, πνευμονολογικές κ.ά.), δεν παρουσίασαν αλλαγές αναφορικά με την καλή λειτουργία των πνευμόνων και του αναπνευστικού τους συστήματος εν γένει, ούτε άλλες αλλαγές στη γενική κατάσταση της υγείας τους, ως αποτέλεσμα της χρήσης προϊόντων θερμαινόμενου καπνού.


Ακόμα και οι πλέον φανατικοί ατμιστές δεν κατέγραψαν στοιχεία βλάβης στους πνεύμονες ή ενδείξεις φλεγμονής μετά από ενδελεχείς κλινικές μετρήσεις. Επιπλέον, δεν υπήρξαν αλλαγές στην πίεση του αίματος ή στον καρδιακό ρυθμό.

Σύμφωνα με τη Βρετανική Επιτροπή Τοξικολογίας τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας δίνουν κάποια αρχικά στοιχεία για το ότι η μακροχρόνια χρήση του θερμαινόμενο καπνού δεν συνδυάζεται με κινδύνους βλάβης της υγείας σε χρήστες σχετικά νέους σε ηλικία. Ωστόσο, τα πρώτα αυτά στοιχεία θα πρέπει να επανεξεταστούν και να ενισχυθούν μέσω ευρύτερων σε δείγμα μελετών χρηστών στο μέλλον.


«Τα θερμαινόμενα προϊόντα καπνού δεν είναι τα ίδια με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα», δήλωσε η Rosanna O' Connor, διευθύντρια του PHE για θέματα αλκοόλ, καπνού και ναρκωτικών ουσιών. «Πλέον έχουμε στη διάθεσή μας πολλά στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν ότι το άτμισμα είναι πολύ λιγότερο βλαβερό από το κάπνισμα- τουλάχιστον κατά 95%- και ενθαρρύνουμε πλέον τους καπνιστές να χρησιμοποιούν προϊόντα θερμαινόμενου καπνού ως μέσο διακοπής του καπνίσματος».

Πηγές
https://cot.food.gov.uk/cotstatements/cotstatementsyrs/cot-statements-2017/statement-on-heat-not-burn-tobacco-products
https://www.reuters.com/article/us-health-tobacco-heatnotburn/heat-not-burn-tobacco-may-be-safer-but-still-a-risk-uk-panel-idUSKBN1E61QV
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Το παράδοξο είναι ότι τα ίδια προϊόντα υπάρχουν στα φαρμακεία όλης της Ελλάδας και στα e-shop τους


Σχετικά άρθρα

ΕΦΚΑ: Συνεχίζονται οι αιτήσεις για το κατασκηνωτικό πρόγραμμα
Γίνονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά στο δικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ
Διαβητικοί ασθενείς: 10 οδηγίες του φαρμακοποιού για ασφαλείς και ξένοιαστες καλοκαιρινές διακοπές
Από τον Ανδρέα Μελιδώνη, Συντονιστή Διευθυντή Διαβητολογικού Κέντρου Metropolitan Hospital
Σωματείο Αντιμετώπισης Παιδικού Τραύματος: Στόχος η αναβάθμιση όλων των Παιδιατρικών Νοσοκομείων
Αλλά και η ενημέρωση των παιδιών και των γονιών τους για τους πιθανούς κινδύνους
Τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένας ηγέτης σε μια μεγάλη εταιρεία
Γράφει η Δρ. Νάνσυ Μαλλέρου, Life, Business & Executive Coaches, Ιδρύτρια της Life Clinic Group – Personal & Business Evolution