Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα

PFIZER: Ανακαλεί όλες τις παρτίδες αντικαπνιστικού φαρμάκου
Στην Ελλάδα έχουν ανακληθεί παρτίδες από τον Ιούνιο
Τα rapid tests στα φαρμακεία: Το νέο webinar από το ΠΕΙΦΑΣΥΝ Academy και το Κέντρο ΑΡΕΤΑΙΟΣ
Πραγματοποιήθηκε ένα ακόμα επιτυχημένο πανελλαδικό διαδικτυακό σεμινάριο
ΠΦΣ: Έτοιμη η εφαρμογή «Ηλεκτρονικού Βιβλίου Ναρκωτικών»
Περιορίζεται επιτέλους η γραφειοκρατία

Νωρίτερα ξεκινά φέτος ο εμβολιασμός για την εποχική γρίπη

14/9/2009
Μεγάλη ζήτηση και για πνευμονιοκοκκικά εμβόλια, που έχουν εξαντληθεί από τον Αύγουστο
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Ο φόβος της «νέας γρίπης» επισπεύδει τον εμβολιασμό κατά της εποχικής γρίπης, ο οποίος φέτος για πρώτη φορά θα ξεκινήσει στα μέσα Σεπτεμβρίου και όχι τον Οκτώβριο, όπως γινόταν μέχρι τώρα.

Όπως διαβεβαιώνει το Υπουρ­γείο Υγείας & Κοινωνικής Αλλη­λεγγύης και ο Εθνικός Οργανι­σμός Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.), από μέρα σε μέρα αναμένεται να ξεκινήσει ο εφοδιασμός των φαρ­μακείων με αντιγριπικά εμβόλια για την εποχιακή γρίπη, προκειμένου να εμβολιαστούν έγκαιρα οι ευπαθείς ομάδες πριν από μια πιθανή έξαρση της πανδημίας της νέας γρίπης.

Συνολικά η χώρα μας θα προμηθευτεί 2,7 εκατομμύρια δόσεις αντιγριπικού εμβολίου, έναντι 1,8 εκατομμυρίων δόσεων πέρυσι.

Ο φόβος της «νέας γρίπης» επισπεύδει τον εμβολιασμό κατά της εποχικής γρίπης, ο οποίος φέτος για πρώτη φορά θα ξεκινήσει στα μέσα Σεπτεμβρίου και όχι τον Οκτώβριο, όπως γινόταν μέχρι τώρα.

 

Όπως διαβεβαιώνει το Υπουρ­γείο Υγείας & Κοινωνικής Αλλη­λεγγύης και ο Εθνικός Οργανι­σμός Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.), από μέρα σε μέρα αναμένεται να ξεκινήσει ο εφοδιασμός των φαρ­μακείων με αντιγριπικά εμβόλια για την εποχιακή γρίπη, προκειμέ­νου να εμβολιαστούν έγκαιρα οι ευπαθείς ομάδες πριν από μια πιθανή έξαρση της πανδημίας της νέας γρίπης. Νέες παραλαβές θα γίνονται κάθε δέκα μέρες.

 

Συνολικά η χώρα μας θα προμηθευτεί 2,7 εκατομμύρια δόσεις αντιγριπικού εμβολίου, έναντι 1,8 εκατομμυρίων δόσεων πέρυσι.

Ο εμβολια­σμός κατά των εποχικών ιώσεων γρίπης γίνεται κατά κύριο λόγο στα παιδιά, στους ηλικιωμέ­νους και στους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα, καθώς θεωρούνται περισ­σότερο ευάλωτοι στην κοινή γρί­πη.

 

Τα άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου είναι:

  • Τα άτομα άνω των 65 ετών.
  • Οι πάσχοντες από χρόνια νο­σήματα του αναπνευστικού, οι διαβητικοί, οι καρδιοπαθείς και όσοι αντιμετωπίζουν προβλήμα­τα νεφρικής ανεπάρκειας. Επί­σης, οι ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς συμπεριλαμβανομένων και των πασχόντων από το Σύν­δρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας (AIDS).
  • Κατ’ επέκταση, ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου και όσοι έρχονται σε συχνή/καθημερινή επαφή με τις προαναφερθείσες κατηγορίες ατόμων καθώς και όσοι προσφέρουν συνεχώς ή περιστασιακά υπηρεσίες σ’ αυτά τα άτομα και ειδικότερα οι επαγγελ­ματίες υγείας.

Πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι την ηλικία των 3 ετών γί­νεται το λεγόμενο παιδιατρικό αντιγριπικό εμβόλιο, που περιέχει τη μισή δόση εμβολίου από αυτή που περιέχεται στο εμβόλιο μεγαλύτερων παιδιών και ενηλίκων. Επίσης, την πρώτη χρονιά που εμβο­λιάζονται παιδιά μέχρι 9 ετών πρέπει να λαμβάνουν 2 δόσεις εμβολίου με διαφορά 1 μηνός. Τα βρέφη μέχρι την ηλικία των 6 μηνών δεν χρειάζεται να εμβο­λιάζονται καθώς προστατεύονται από τα αντισώματα της μητέρας τους.

 

Ανάρπαστο παράλληλα εξακολουθεί να γί­νεται το εμβόλιο (ενηλίκων) κατά του πνευμονιό­κοκκου (pneumo 23), παρά το γεγονός ότι η χορήγησή του γίνεται μόνο με ειδική αιτιολογημένη ιατρική γνωμάτευση. Ως συνέπεια, το πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο παρουσιάζει έλλει­ψη, έχοντας ήδη εξαφανιστεί από τα ράφια των φαρμακείων από τον Αύγουστο. Αυτό οδήγησε πολλούς φαρμακοποιούς να δημιουργήσουν «λίστες αναμονής».

 

Η τεράστια ζήτηση ξεκίνησε μετά τη σύσταση, από την Εθνική Επι­τροπή για την Πανδημία της Νέας Γρίπης, να εμβολιαστούν τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, προκειμένου να θωρακιστούν έναντι του πνευμονιόκοκκου σε περίπτωση μόλυνσής τους από τη νέα γρίπη. Στη συνέχεια, πολλοί ήταν οι ειδικοί που πρότειναν τον εμβολιασμό όλων των ενηλίκων, ακόμη και των υγιών, γεγονός που εκτόξευσε τη ζήτηση στα ύψη.

 

Την ίδια στιγμή και το παιδιατρικό εμβόλιο κατά του πνευμονιόκοκκου (Synflorix), που υπήρχε σε επάρ­κεια μέχρι το τέλος Αυγούστου, εξαφανίστηκε από την ελληνική αγορά με αποτέλεσμα να οδηγη­θούν οι φαρμακοποιοί να κρατούν τα τηλέφωνα των γονιών και να δημιουργούν και γι’ αυτό λίστες.

 

Ωστόσο, οι αρμόδιοι φορείς διαβεβαιώνουν ότι η κατάσταση θα έχει ομαλοποιηθεί μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες καθώς στα φαρμακεία αναμένεται να φτάσουν 20.000 δόσεις από το παιδιατρικό πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο. Συγχρόνως, θα ξεκινήσει και ο εκ νέου εφοδιασμός της αγοράς με το πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο των ενηλίκων.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Στην Ελλάδα έχουν ανακληθεί παρτίδες από τον Ιούνιο
Πραγματοποιήθηκε ένα ακόμα επιτυχημένο πανελλαδικό διαδικτυακό σεμινάριο


Σχετικά άρθρα

Νέα δεδομένα και προκλήσεις στη μετά Covid-19 Εποχή
Στο Συνέδριο «Νοσοκομείο – Φάρμακο – Ιατροτεχνολογικός Εξοπλισμός», 22/09/2021, LIVE ON YOUR SCREEN
ΠΑΣΥΠΥ: Το ασφυκτικό clawback κόβει το οξυγόνο των εταιρειών ιατροτεχνολογικών προϊόντων
Θα υπάρξουν δραματικές συνέπειες στην υγιή επιχειρηματικότητα του κλάδου των προμηθευτών υγείας, σύμφωνα με το Σύλλογο
Νέα ηγεσία στο υπουργείο Υγείας
Επικεφαλής ο Α. Πλεύρης και η Α. Γκάγκα
ΠΟΕ: Καμία συμφωνία για την άρση της πατέντας των εμβολίων Covid-19
Η πρόταση θα πρέπει να εγκριθεί και από τα 164 μέλη του Οργανισμού