Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα

Εν.Συνεργασία Φαρμακοποιών: Να δοθεί αποζημίωση για τη διάθεση των ΦΥΚ
Και να υπάρχει πλαφόν σε κάθε φαρμακείο για τον αριθμό των συνταγών
Φαρμακεία: Υπέρβαση 746 εκατ. ευρώ για τη φαρμακευτική δαπάνη το 2019
Τι αναφέρει ο ΣΦΕΕ σε επείγουσα επιστολή του προς τον Β. Κικίλια


NHS: Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα δεν πρέπει να συνταγογραφούνται

12/4/2019 5:42:47 μμ
Επίσημο αίτημα προς τη βρετανική κυβέρνηση για καλύτερη αξιοποίηση της χρηματοδότησης
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Το NHS Αγγλίας ανακοίνωσε πως θα ζητήσει επισήμως από την κυβέρνηση να απαγορευτεί η συνταγογράφηση ομοιοπαθητικών φαρμάκων από τους γενικούς γιατρούς.

Υπενθυμίζεται ότι το 2017, το NHS Αγγλίας είχε δημοσιεύσει κατευθυντήριες οδηγίες, σύμφωνα με τις οποίες απαγόρευσε τη συνταγογράφηση για 18 θεραπείες χαμηλής κλινικής αξίας, συμπεριλαμβανομένων των ομοιοπαθητικών θεραπειών, με το επιχείρημα ότι δεν υπάρχουν «σαφή ή ισχυρά στοιχεία που να αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητά τους».

Σήμερα, προχωράει στο προαναφερόμενο επίσημο αίτημα προς το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας, προκειμένου «η διαθέσιμη χρηματοδότηση να αξιοποιηθεί αλλού», σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου του NHS. Αν το υπουργείο αποδεχτεί αυτή τη σύσταση, τότε τα ομοιοπαθητικά φάρμακα δεν θα συνταγογραφούνται πλέον σε χώρους πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Εκπρόσωπος του υπουργείου δήλωσε: «Οι οδηγίες του NHS Αγγλίας για τη μη χρήση ορισμένων φαρμάκων οδήγησαν σε μείωση της συνταγογράφησης των ομοιοπαθητικών φαρμάκων στην πρωτοβάθμια φροντίδα κατά 52%. Θα εξετάσουμε το αίτημα του NHS Αγγλίας και θα απαντήσουμε εν ευθέτω χρόνω, αλλά θα περίμενε κανείς ότι οι γιατροί ακολουθούν ήδη αυτές τις κατευθυντήριες γραμμές».

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τη βρετανική νομοθεσία, υπάρχει μια «μαύρη λίστα» φαρμάκων, τα οποία δεν έχουν κλινικό ή θεραπευτικό πλεονέκτημα έναντι άλλων φθηνότερων φαρμάκων, άρα δεν επιτρέπεται να συνταγογραφούνται στο NHS. Η λίστα αυτή συντάχθηκε το 1985 και δεν έχει ανανεωθεί από το 2004.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Και να υπάρχει πλαφόν σε κάθε φαρμακείο για τον αριθμό των συνταγών


Σχετικά άρθρα

Δημοσιεύτηκε η αναθεωρημένη λίστα βασικών φαρμάκων του ΠΟΥ
Περιλαμβάνει δεκάδες σκευάσματα για ενήλικες και παιδιά αλλά και διαγνωστικές εξετάσεις και τεστ
Νέο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών 2019
Με αλλαγές σε σύγκριση με το 2018
Νέο φάρμακο για τη μειωμένη λίμπιντο των γυναικών
Πήρε έγκριση στις ΗΠΑ