Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Νεότερες οδηγίες για τη διαχείριση του άγχους με φαρμακευτική κάνναβη

9/4/2024 6:04:13 πμ
Από τη φαρμακοποιό Tiffany Buckley
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Το άγχος αποτελεί πιο συχνή αιτία λήψης σκευασμάτων με φαρμακευτική κάνναβη ανέφερε η φαρμακοποιός με ειδικότητα στην Ψυχιατρική από το Πανεπιστήμιο του Maryland Tiffany Buckley, PharmD, BCPS, BCPP στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Συλλόγου Φαρμακοποιών αυτής της ειδικότητας. 


Ο ρόλος του φαρμακοποιού είναι να βελτιώσει την κατάσταση του ασθενή, συγκεντρώνοντας πρώτα τις απαραίτητες πληροφορίες, τόνισε η ειδικός, η οποία είναι και εκπαιδεύτρια στη χρήση φαρμακευτικής κάνναβης, και συνιστά: Πρώτα πρέπει να ρωτήσει τον ασθενή τι έχει δοκιμάσει ή τι λαμβάνει ήδη για τη μείωση του άγχους του. «Αν ήδη έχουν δοκιμάσει όλες τις άλλες επιλογές, τότε συνιστούμε την κάνναβη», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι αν ο πελάτης ήδη λαμβάνει ένα τέτοιο σκεύασμα πρέπει να ερωτηθεί: από πού το προμηθεύεται, ποιο είδος κάνναβης χρησιμοποιεί, σε ποια δοσολογία, πόσο συχνά και με ποιο τρόπο τη λαμβάνει.


Η ομιλήτρια επισήμανε ότι στην περίπτωση της κάνναβης δεν είναι μόνο κάθε ασθενής διαφορετικός, όπως ισχύει γενικά, αλλά και η εμπειρία του ίδιου του ασθενή με την κάνναβη μπορεί να διαφοροποιείται κάθε φορά που τη λαμβάνει και αυτό είναι κάτι που πρέπει ο καταναλωτής να γνωρίζει. 


Με την ίδια να προτείνει τα σκευάσματα με CBD ως την καλύτερη επιλογή (αν και απαιτούνται περισσότερες μελέτες για την εξακρίβωση του μηχανισμού δράσης τους), επισήμανε ότι σε έρευνες σχετικά με την THC (που είναι συνταγογραφούμενη στη χώρα μας), η ουσία μειώνει τα επίπεδα άγχους σε χαμηλές δόσεις, αλλά σε υψηλότερες δόσεις μπορεί να μπλοκάρει τη λειτουργία του ενδοκανναβινοειδούς συστήματος. Τόνισε δε ότι είναι σημαντικό οι φαρμακοποιοί να ζητούν ενημέρωση για την πορεία των ασθενών μετά από 2-4 εβδομάδες.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Διοργανώνεται από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)
Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται "on demand"






Σχετικά άρθρα

Τα 2 ελληνικά φαρμακεία που πιστοποιήθηκαν διεθνώς στο πλαίσιο του «Pharmacists for the Future»
Πρόκειται για το παγκόσμιο πρόγραμμα της L'OREAL για βιώσιμη ανάπτυξη και κοινωνική ενσωμάτωση
Φαρμακοποιός δίνει μαθήματα γαληνικών σε μαθητές Λυκείου
Ενθουσιασμένα τα παιδιά από την εμπειρία του εργαστηρίου
Οι στρατηγικές εμβολιασμού στα φαρμακεία το θέμα Συνόδου στη Χάγη
Διοργανώνεται από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)
Πληθαίνουν οι αποφάσεις υπέρ των θέσεων στάθμευσης μπροστά στα φαρμακεία
Το μέτρο προωθείται τώρα και σε δήμο του νομού Πέλλας