Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Νέοι κανονισμοί ασφαλείας για τα αντηλιακά προϊόντα από τον FDA

22/2/2019 2:40:11 μμ
Αλλαγές στη σήμανση των προϊόντων & oι μορφές και τα συστατικά που κρίνει κατάλληλα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Νέους κανονισμούς ασφαλείας για τα αντηλιακά προϊόντα θα δημοσιεύσει στις 26 Φεβρουαρίου ο FDA, καθώς οι σχετικές απαιτήσεις δεν έχουν ενημερωθεί εδώ και δεκαετίες, με στόχο όλα τα προϊόντα της αγοράς να πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές, σύμφωνες με τις σύγχρονες επιστημονικές απόψεις.


Από τα 16 ενεργά συστατικά των αντηλιακών προϊόντων που κυκλοφορούν σήμερα, ο FDA χαρακτηρίζει κατάλληλα το οξείδιο του ψευδαργύρου και το διοξείδιο του τιτανίου και ακατάλληλα το PABA και τη σαλικυλική τρολαμίνη. Για τα υπόλοιπα 12, δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα ασφαλείας ακόμα και ο FDA καλεί τις παρασκευάστριες εταιρείες να συγκεντρώσουν στοιχεία.


Όσον αφορά τις μορφές, ο FDA αποδέχεται τα σπρέι, τα έλαια, τις λοσιόν, τις κρέμες, τα τζελ, τα butter, τις πάστες, τις αλοιφές και τα stick, αλλά θα αναζητήσει περισσότερα στοιχεία για τις σκόνες.


Παράλληλα θα προτείνει νέο χαρακτηρισμό για τα αντηλιακά μαντηλάκια, αφρόλουτρα και σαμπουάν, ενώ κρίνει ακατάλληλα τα προϊόντα που συνδυάζουν αντηλιακά με εντομοαπωθητικά συστατικά.


Επίσης προτείνεται να αυξηθεί το μέγιστο δυνατό SPF στα 50+ και 60+, ενώ ζητά όλα τα αντηλιακά με SPF 15 και άνω να παρέχουν προστασία ευρέος φάσματος και να αυξάνεται η προστασία από την UVA ακτινοβολία όσο αυξάνεται το SPF.


Ακόμα, ο FDA θα εισάγει νέες απαιτήσεις για τη σήμανση των προϊόντων (αναφορά των συστατικών στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας, προειδοποίηση για τα προϊόντα που δεν έχουν αποδειχθεί ότι προλαμβάνουν τον καρκίνο του δέρματος και τη φωτογήρανση).


Προτείνει, τέλος, να διευκρινιστούν οι απαιτήσεις του FDA σχετικά με τις δοκιμές των προϊόντων, ώστε να μπορεί να αξιολογηθεί η συμμόρφωση των εταιρειών με τους νέους κανονισμούς.


Στη σχετική ανακοίνωση, ο FDA αναφέρει: «τα αντηλιακά ευρέος φάσματος με SPF 15 και άνω έχουν κρίσιμη σημασία για την πρόληψη του καρκίνου του δέρματος και την προστασία του δέρματος από τις βλάβες που προκαλούνται από τις ακτίνες του ήλιου, ωστόσο ορισμένες από τις βασικές απαιτήσεις για αυτά τα προϊόντα δεν έχουν ενημερωθεί εδώ και δεκαετίες, τη στιγμή που οι συνθέσεις των αντηλιακών έχουν εξελιχθεί και η επιστημονική γνώση για την επίδραση του ήλιου στο δέρμα έχει επεκταθεί.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Και οι σχετικές θέσεις για τα οφέλη τους από το Κέντρο ΑΡΕΤΑΙΟΣ
Προτείνονται από την ομάδα εργασίας του MDCG






Σχετικά άρθρα

Επί 4 μήνες άφαντο το φάρμακο Ursofalk
Αιχμές για λανθασμένες προτεραιότητες του υπ. Υγείας από τον βουλευτή Παύλο Πολάκη
Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών
'Αμεση και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών σε καινοτόμες θεραπείες ζητούν οι Ενώσεις Ασθενών