Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Nέο μοντέλο διαγωνισμών προμήθειας φαρμάκων του ΕΣΥ

10/5/2013 9:39:20 πμ
Το νέο μοντέλο λειτουργεί προς όφελος της δημόσιας υγείας, καθώς θα ορίζει τρεις ενεργούς προμηθευτές ανά δραστική ουσία.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Με την ευκαιρία της προκήρυξης του νέου διαγωνισμού φαρμάκων για τη δραστική ουσία ομεπραζόλη, η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) χαιρετίζει την καθιέρωση και εφαρμογή του νέου μοντέλου διαγωνισμών προμήθειας φαρμάκων από το Υπουργείο Υγείας. Το νέο μοντέλο διασφαλίζει την απαραίτητη εξοικονόμηση πόρων για το σύστημα υγείας και ταυτόχρονα την απρόσκοπτη προμήθεια των νοσοκομείων σε φάρμακα, λειτουργώντας προς όφελος της δημόσιας υγείας.


Η ΠΕΦ είχε τονίσει επανειλημμένως την επικινδυνότητα της μονοπωλιακής προμήθειας φαρμάκων σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας από μια και μόνο φαρμακευτική εταιρεία ανά δραστική ουσία, όπως προβλεπόταν από το προηγούμενο μοντέλο διαγωνισμών, καθώς σε περίπτωση που ο μοναδικός προμηθευτής αδυνατούσε για κάποιο διάστημα να προμηθεύσει τα νοσοκομεία με την αναγκαία ποσότητα φαρμάκων, οι συνέπειες για τη δημόσια υγεία θα ήταν ανυπολόγιστες.


Το νέο μοντέλο θα αναδεικνύει ως νικητές τους τρεις πιο οικονομικούς προμηθευτές που θα συμμετέχουν στο διαγωνισμό βάσει του συστήματος 50-30-20, έτσι ώστε ο πρώτος νικητής του διαγωνισμού θα παρέχει το 50% της ζητούμενης ποσότητας φαρμάκου, ο δεύτερος το 30% και ο τρίτος το 20%. Η ύπαρξη τριών ενεργών προμηθευτών ανά δραστική ουσία που προβλέπει το νέο πλαίσιο, εγγυάται την ομαλή διάθεση φαρμάκων στα νοσοκομεία και εξαλείφει τον κίνδυνο δημιουργίας μονοπωλιακών συνθηκών.


Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, κ. Δημήτριος Δέμος δήλωσε σχετικά με το νέο μοντέλο διαγωνισμών: "Το νέο μοντέλο διαγωνισμών προμήθειας φαρμάκων του ΕΣΥ διορθώνει τις στρεβλώσεις του προηγούμενου πλαισίου, διασφαλίζοντας καταρχήν τη δημόσια υγεία αλλά και την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς φαρμάκου. Το νέο μοντέλο τριών προμηθευτών ανά δραστική ουσία εγγυάται την απρόσκοπτη προμήθεια των νοσοκομείων της χώρας με τα απαραίτητα φάρμακα, ενώ ταυτόχρονα αποφεύγονται οι σοβαρές συνέπειες που θα είχε η δημιουργία μονοπωλίου ανά δραστική ουσία για την εγχώρια φαρμακευτική παραγωγή".


Πηγή: iatronet.gr

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Και συμμετείχε σε συζήτηση για τις γυναίκες στην επιστήμη
Οι συμμετέχοντες επιλέχθηκαν μέσα από ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό σύνολο αιτήσεων






Σχετικά άρθρα

Νέα μέτρα για τις ελλείψεις κρίσιμων φαρμάκων στην Ε.Ε.
Εγκρίθηκαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
ΕΜΑ: Θετική γνωμοδότηση για 7 νέα φάρμακα
Αναμένεται η επίσημη έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Ε.Ε.: Η αναθεώρηση της φαρμακευτικής νομοθεσίας οδεύει προς την εφαρμογή της
Κατέληξαν σε συμφωνία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο
'Ακρως περιοριστική η νέα υπουργική απόφαση για την παχυσαρκία
Σύμφωνα με την Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδος