Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Νέο ΦΕΚ ζητά χωριστά τιμολόγια από τα φαρμακεία για τα εμβόλια

11/12/2020 5:49:30 μμ
Η απόφαση αφορά και τις ήδη κατατεθειμένες συνταγές Σεπτεμβρίου – Νοεμβρίου!
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Σε χωριστά τιμολόγια καλούνται οι φαρμακοποιοί να καταθέτουν στον ΕΟΠΥΥ τις δαπάνες για τα εμβόλια, σύμφωνα με το ΦΕΚ B 5404/09.12.2020 που φέρει τίτλο: «Καθορισμός δαπανών εμβολίων του ΕΟΠΥΥ, διαδικασία και προϋποθέσεις».

Πρόκειται για απόφαση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια και του αν. υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη, η οποία αφορά το χρονικό διάστημα από Σεπτέμβριο 2020 έως Δεκέμβριο 2020.

Το παράλογο στην εν λόγω απόφαση όμως είναι ότι τα φαρμακεία έχουν ήδη καταθέσει στον ΕΟΠΥΥ τις δαπάνες για τους προηγούμενους μήνες, εγείροντας για άλλη μία φορά σχόλια από τους φαρμακοποιούς για «προχειρότητες». «Ασφαλώς το θέμα λύνεται μέσω των προγραμμάτων φαρμακείου αλλά γιατί μας ταλαιπωρούν», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Κώστας Λουράντος, πρόεδρος ΦΣΑ σε σχόλια στο facebook.

Ειδικότερα, το ΦΕΚ αναφέρει ότι το ύψος της δαπάνης των εμβολίων που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών του ΕΟΠΥΥ καθορίζεται στα 100 εκατ. ευρώ για το χρονικό διάστημα από το Σεπτέμβριο 2020 έως το Δεκέμβριο 2020. Σε περίπτωση υπέρβασης άνω των 100 εκατ. ευρώ, το υπερβάλλον ποσό επιμερίζεται σε κάθε φαρμακευτική εταιρεία ή κάτοχο άδειας κυκλοφορίας με βάση το ποσοστό συμμετοχής τους και το ποσό της συνολικής υπέρβασης θα βεβαιώνεται και θα καταβάλλεται από τη φαρμακευτική εταιρεία ή ΚΑΚ στο τέλος του χρόνου.

Όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ, ο ΕΟΠΥΥ θα παρακολουθεί διακριτά στον προϋπολογισμό του την αποζημίωση των συνταγογραφούμενων εμβολίων και η πληρωμή των δικαιούχων θα γίνεται ανά μήνα με ανάλογη χρέωση. Ειδική επισήμανση υπάρχει για τα ιδιωτικά φαρμακεία, τα οποία υποχρεούνται να υποβάλουν προς τον ΕΟΠΥΥ τις εκτελεσμένες συνταγές εμβολίων, σε διακριτό φάκελο μαζί με τις συνταγές των φαρμάκων, εκδίδοντας χωριστό τιμολόγιο.

Εν τω μεταξύ, διχασμένοι είναι οι φαρμακοποιοί απέναντι στις σκέψεις του υπουργείου Υγείας να δημιουργήσει εμβολιαστικά κέντρα κατά της COVID-19 σε ιδιωτικές δομές παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με συγκεκριμένες προδιαγραφές λειτουργίας, εννοώντας όμως αποκλειστικά τα ιατρεία, ιατρικές εταιρείες, πολυιατρεία. Πολλοί φαρμακοποιοί πιστεύουν ότι δεν θα έπρεπε να αποκλειστούν τα φαρμακεία από τη συλλογική προσπάθεια για τον εμβολιασμό του πληθυσμού με το νέο εμβόλιο, προφανώς μετά από ειδική εκπαίδευση, ενώ άλλοι θεωρούν ότι οι αναφυλακτικές αντιδράσεις που μπορεί να προκαλέσει το εμβόλιο δεν θα μπορούν να αντιμετωπιστούν στο φαρμακείο, δεδομένου ότι είναι καινούριο, και ο εμβολιασμός στα φαρμακεία θα είναι εφικτός σε δεύτερο χρόνο.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Το μέτρο προωθείται τώρα και σε δήμο του νομού Πέλλας
Κλειστά θα πρέπει να παραμείνουν τα φαρμακεία και στις 7 Μαΐου






Σχετικά άρθρα

Πληθαίνουν οι αποφάσεις υπέρ των θέσεων στάθμευσης μπροστά στα φαρμακεία
Το μέτρο προωθείται τώρα και σε δήμο του νομού Πέλλας
Φαρμακεία: Τσουχτερά τα πρόστιμα για τους παραβάτες των αργιών του Πάσχα
Κλειστά θα πρέπει να παραμείνουν τα φαρμακεία και στις 7 Μαΐου
Επιτήδειοι άδειασαν από Prolia τα φαρμακεία δύο νομών
Η Αγάπη Ακριτίδου, υπεύθυνη του Τμήματος Αγορών του ΣΦΗΠ, εξηγεί στο f.daily τα περιστατικά
15 ΣΥΦΑ συμμετέχουν στην Ενεργειακή Κοινότητα Φαρμακοποιών
Ξεκινούν εγγραφές και για νέα μέλη