Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Νέο φάρμακο για την εξολόθρευση του Η1Ν1

16/4/2014 10:54:30 πμ
Πειράματα σε ποντίκια δίνουν ελπίδες για την απαλλαγή από τον ιό της γρίπης και άλλους ιούς
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



 

Οι επιστήμονες ίσως βρίσκονται κοντά στη θεραπεία της γρίπης μετά την ανάπτυξη ενός φαρμάκου, που παρουσιάζεται στο επιστημονικό έντυπο Immunity, και φαίνεται να ανοίγει το δρόμο για μια θεραπεία που θα είναι άκρως αποτελεσματική ενάντια όχι μόνο στον ιό της γρίπης αλλά και σε άλλους ιούς που προκαλούν λοιμώξεις.

 

Το νέο φάρμακο μπλοκάρει ένα μόριο που ονομάζεται PGE2 και, όπως φάνηκε, προσέφερε στα ποντίκια επιβίωση ακόμη και μετά τη λήψη μεγάλων, θανατηφόρων δόσεων του στελέχους Η1Ν1 του ιού της γρίπης. Υπάρχει η ελπίδα ότι το φαρμακευτικό αυτό μόριο θα μπορούσε να είναι αποτελεσματικό και για τον άνθρωπο.


«Φάρμακα που στοχεύουν συγκεκριμένα το μονοπάτι ΡGE2 έχουν ήδη αναπτυχθεί και δοκιμαστεί σε ζώα, έτσι τα αποτελέσματά μας μπορούν εύκολα να μετατραπούν σε κλινική πράξη, όχι μόνο για τη θεραπεία της γρίπης αλλά και άλλων ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος»ανέφερε ο δρ Μαζιάρ Ντιβανγκάχι από το Πανεπιστήμιο ΜακΓκιλ στο Μόντρεαλ του Καναδά, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.

Η μελέτη

Κατά τη διάρκεια των μελετών, ποντίκια που είχαν τροποποιηθεί γενετικώς, ώστε να εμφανίζουν έλλειψη του μορίου PGE2 (προσταγλανδίνη Ε2) ήταν πιο ανθεκτικά στη λοίμωξη από γρίπη και η συντριπτική πλειονότητά τους επιβίωσε μετά από έγχυση θανατηφόρας δόσης του Η1Ν1.

Παράλληλα, ποντίκια που έλαβαν μια ουσία που μπλοκάρει το PGE2 εμφάνισαν μεγαλύτερη ανοσία, καθώς και καλύτερα ποσοστά επιβίωσης μετά τη θανάσιμη ένεση σε σύγκριση με άλλα που δεν έλαβαν θεραπεία.

Σε σύγκριση με τα σημερινά αντι-ιικά φάρμακα

Παρότι υπάρχει εμβόλιο αλλά και αντι-ιικά φάρμακα, η γρίπη συνεχίζει να αποτελεί μόνιμη απειλή για τον παγκόσμιο πληθυσμό.

Αναστέλλοντας την COX (κυκλο-οξυγενάση), τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως η ιβουπροφαίνη, μειώνουν την παραγωγή των προστανοειδών όπως το PGE2, μορίων που συμβάλλουν στον πόνο και στον πυρετό.

Σύμφωνα με τον Φρανσουά Κουλόμπ, διδακτορικό φοιτητή στο εργαστήριο του δρ. Ντιβανγκάχι, «με δεδομένο ότι αυτού του είδους τα φάρμακα αναστέλλουν όλα τα προστανοειδή, το καθένα μπορεί να συμβάλλει με διαφορετικό τρόπο στην ανοσία ενάντια στον ιό της γρίπης. Η κατανόηση του ακριβούς ρόλου κάθε προστανοειδούς αλλά και κάθε θεραπείας που χορηγείται εναντίον του είναι βασική για την ανάπτυξη νέων θεραπειών ενάντια στη γρίπη».


Πηγή: tovima.gr
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ενέκρινε δύο σχετικά εμβόλια






Σχετικά άρθρα

Δωρεάν μετρήσεις πίεσης σε 18 πόλεις της Ελλάδας
Στο πλαίσιο του May Measurement Month
Επηρεασμένη πνευμονική λειτουργία και κακό έλεγχο του άσθματος δείχνει έρευνα της ΕΠΕ
Καταγράφεται αυξημένη χρήση κορτικοστεροειδών από το στόμα, παρά τη διαδεδομένη χρήση βιολογικών παραγόντων
Podcast «Πες ΜΑΣ ΤΟ»: Νέος κύκλος επεισοδίων
Από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού 'Αλμα Ζωής
Παγκόσμια Ημέρα Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών Νοσημάτων του Εντέρου
Ανοιχτή ενημερωτική εκδήλωση για το κοινό