Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

Νέο φάρμακο για την αϋπνία ετοιμάζει η Actelion

13/9/2016 3:38:48 μμ
Εισήγαγε σε κλινικό πρόγραμμα Φάσης ΙΙ μια νέα φαρμακευτική ουσία
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Έναν νέο διπλό ανταγωνιστή του υποδοχέα της ορεξίνης (DORA) σε ασθενείς με αϋπνία μελετά η φαρμακευτική εταιρεία Actelion η οποία ανακοίνωσε την έναρξη ενός κλινικού προγράμματος Φάσης ΙΙ.


Η απόφαση για την έναρξη του προγράμματος Φάσης II βασίζεται σε άριστα δεδομένα που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια του πρoκλινικού και κλινικού προγράμματος Φάσης Ι, καθώς και στην πλήρη κατανόηση των δυνατοτήτων του διπλού ανταγωνιστή των υποδοχέων της ορεξίνης σε σχέση με την αποτελεσματικότητα και την αρχιτεκτονική του ύπνου.


Οι πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν σχετικά με το βέλτιστο προφίλ του διπλού ανταγωνιστή του υποδοχέα της ορεξίνης (DORA) έχουν οδηγήσει στην ανακάλυψη μιας ουσίας που επιδεικνύει ταχεία έναρξη της δράσης στο κεντρικό νευρικό σύστημα και στη φυσιολογική αρχιτεκτονική του ύπνου σε πειραματόζωα. Τα δεδομένα από ένα εκτεταμένο πρόγραμμα Φάσης Ι έχουν επιβεβαιώσει το βέλτιστο φαρμακοκινητικό και φαρμακοδυναμικό προφίλ για τη χρήση αυτής της ουσίας ως φάρμακο για τον ύπνο, όπως επίσης και την εξαιρετική ασφάλεια και ανοχή.


O Jean-Paul Clozel, MD και CEO της Actelion σχολίασε: «Η αϋπνία δεν αποτελεί ένα απλό πρόβλημα που αφορά μόνο στον καθημερινό τρόπο ζωής, αλλά μια ιατρική πάθηση που μπορεί να επηρεάσει τη σωματική, ψυχική και κοινωνική μας υγεία. Η Actelion έχει πλούσια εμπειρία με τους διπλούς ανταγωνιστές των υποδοχέων ορεξίνης, έχοντας δείξει πως αυτός ο μηχανισμός μπορεί να αποκαταστήσει το φυσιολογικό ύπνο. Οι προσπάθειες ανακάλυψης νέων φαρμάκων της Actelion έχουν πλέον οδηγήσει σε ένα φαρμακευτικό μόριο που θα μπορούσε να δράσει σε αυτόν τον μηχανισμό. Ο νέος μας διπλός ανταγωνιστής του υποδοχέα της ορεξίνης (DORA) αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα του πως η ανακάλυψη καινοτόμων φαρμάκων δημιουργεί σημαντικές δυνατότητες».


Το πρόγραμμα Φάσης II αποτελείται από δύο μελέτες, από τις οποίες η μία αφορά σε ενήλικες και η άλλη σε ηλικιωμένους ασθενείς. Έχει σχεδιαστεί για να αξιολογήσει την επίδραση του διπλού ανταγωνιστή του υποδοχέα της ορεξίνης της Actelion στη διατήρηση και την έναρξη του ύπνου έναντι εικονικού φαρμάκου, αξιολογώντας παράλληλα την υπολειμματική του δράση και την λειτουργική ικανότητα την επόμενη ημέρα. Η μελέτη των ενηλίκων θα περιλαμβάνει επίσης ένα ενεργό σκέλος αναφοράς με ζολπιδέμη, καθώς πρόκειται για την πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη θεραπεία για την αϋπνία που στοχεύει στους υποδοχείς GABA-A. Και οι δύο μελέτες θα προσφέρουν πληροφορίες σχετικά με την αρχιτεκτονική και την ποιότητα του ύπνου.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η νέα φαρμακευτική νομοθεσία είναι μια χαμένη ευκαιρία σύμφωνα με τους δύο φορείς
Για την εμπορική διάθεση σκευασμάτων φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα






Σχετικά άρθρα

Μείωση του καπνίσματος & αυξημένη πρόθεση για διακοπή καταγράφεται στην Ελλάδα
Ο επιπολασμός παραμένει όμως υψηλός, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΔΥ
Καταρρέουν τα εμβολιαστικά προγράμματα παγκοσμίως
Επείγουσα έκκληση στις κυβερνήσεις από διεθνείς οργανισμούς
Παγκόσμια Ημέρα Υγείας Πεπτικού Συστήματος
Μετεωρισμός, «φούσκωμα», δυσπεψία: Πού οφείλονται και πώς αντιμετωπίζονται
Φ.Σ. Λάρισας: Για 4η χρονιά διοργάνωσε με επιτυχία το «Μαζί μια αγκαλιά»
Η προσέλευση ξεπέρασε κάθε προηγούμενο