Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Νέο φάρμακο για απεξάρτηση από οπιοειδή

21/11/2007
Νέο σκεύασμα συνδυάζει αποτελεσματικότητα, χαμηλό δυναμικό ενδοφλέβιας κατάχρησης και δυνατότητα για κατ' οίκον θεραπεία.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Ένα νέο φαρμακευτικό προϊόν για την αντιμετώπιση της εξάρτησης από οπιοειδή θα είναι διαθέσιμο και στην Ελλάδα στις αρχές του 2008. Πρόκειται για τη νεότερη θεραπεία της εξάρτησης από οπιοειδή, που εμφανίζει ολοένα και αυξανόμενη χρήση σε χώρες της Ευρώπης, μετά την κεντρική έγκριση που έλαβε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΕΑ) στα τέλη του περασμένου έτους. Το φάρμακο κυκλοφορεί ήδη στην Αμερική από το 2003.

Το νέο σκεύασμα διατίθεται σε μορφή υπογλώσσιου δισκίου και συνδυάζει τις φαρμακευτικές ουσίες βουπρενορφίνη και ναλοξόνη. Το φάρμακο σχεδιάστηκε προκειμένου να είναι αποτελεσματικό και να εξασφαλίζει χαμηλό δυναμικό ενδοφλέβιας κατάχρησης, δηλαδή χαμηλή αξία για διακίνηση στην παράνομη αγορά. Η κατάχρηση και η διακίνηση στην παράνομη αγορά των θεραπειών υποκατάστασης –της μεθαδόνης και της βουπρενορφίνης– είναι ένα σημαντικό ζήτημα που απασχολεί τους γιατρούς αλλά και τη διεθνή κοινότητα γενικότερα.

Όταν το χάπι συνδυασμού λαμβάνεται υπογλώσσια, όπως και ενδείκνυται, παρέχει πλήρως την αποτελεσματικότητα της βουπρενορφίνης, ενώ η ναλοξόνη (ουσία-ανταγωνιστής) παραμένει ανενεργή. Σε περίπτωση όμως που γίνει ενδοφλέβια κατάχρηση, το νέο σκεύασμα δρα όπως η ναλοξόνη και κατά συνέπεια προκαλεί στέρηση στα εξαρτημένα άτομα από οπιοειδή, γεγονός που καθιστά το φάρμακο «ανεπιθύμητο» για κατάχρηση.

Τα μέχρι τώρα στοιχεία από τη διάθεση του φαρμάκου στο εξωτερικό δείχνουν ότι η νέα θεραπεία με βουπρενορφίνη-ναλοξόνη γίνεται αποδεκτή παγκοσμίως ως η καλύτερη επιλογή για κατ’ οίκον θεραπείες και συνταγογράφηση από την πρωτοβάθμια περίθαλψη. Επόμενος στόχος είναι η αύξηση της πρόσβασης των οπιοεξαρτημένων ασθενών στη θεραπεία.

Στην Ευρώπη υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 1,1 εκατομμύρια χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών, από τους οποίους το 70% παραμένει χωρίς θεραπεία. Το νέο σκεύασμα συνδυασμού βουπρενορφίνης-ναλοξόνης φαίνεται να αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση παροχής θεραπείας σε όλους τους εξαρτημένους από οπιοειδή ασθενείς που επιθυμούν και έχουν δικαίωμα να λάβουν θεραπεία για την εξάρτησή τους.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Βασική της προτεραιότητα να καλύψει τις ανεκπλήρωτες ανάγκες των ασθενών
Και παρέχει υπηρεσίες εκεί ακριβώς που βρίσκονται οι ασθενείς


Σχετικά άρθρα

Το πρώτο κινητό φαρμακείο θέτει σε λειτουργία το πανεπιστήμιο Yale
Και παρέχει υπηρεσίες εκεί ακριβώς που βρίσκονται οι ασθενείς
Φ.Σ. Ηρακλείου: Μνημόνιο συνεργασίας με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας
Για την προαγωγή της Δημόσιας Υγείας & της Φαρμακευτικής Επιστήμης
Ονυχομυκητίαση το καλοκαίρι;
Η f-anazitisi δίνει τη λύση!
Θα αυξηθεί ο αριθμός των φαρμακείων της χώρας;
Διάταξη σε νομοσχέδιο του υπ. Υγείας προβλέπει κατΆ εξαίρεση χορήγηση αδειών λειτουργίας