Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα

Απεβίωσε ο Γιώργος Δόκιος, θεμελιωτής του κλάδου της αυτοφροντίδας
Επί 23 χρόνια υπήρξε Γενικός Διευθυντής του ΕΦΕΧ
ΣΕΙΒ: Καμπανάκι κίνδυνου για τις πιστοποιήσεις ιατροτεχνολογικών προϊόντων
Σοβαρές προκλήσεις θέτει ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός MDR
Όμιλος ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ: Παρουσίασε τις νέες δράσεις του δικτύου Green Pharmacy
Και πρόσφερε σπουδαία «εκπαιδευτικά» δώρα σε πέντε τυχερούς

Νέο εγχειρίδιο για τη διαχείριση του διαβήτη στο φαρμακείο

14/11/2021 2:37:21 μμ
Αναλυτικές οδηγίες από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ο ρόλος των φαρμακοποιών στην πρόληψη του διαβήτη είναι το θέμα του νέου εγχειριδίου που εκδίδει η Διεθνής Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP), παρέχοντας πληροφορίες για ένα ευρύ φάσμα φαρμακευτικών υπηρεσιών με στόχο να μειωθεί το βάρος της νόσου παγκοσμίως. Εκτιμάται ότι έως το 2045 οι ασθενείς με διαβήτη θα ανέρχονται στα 700 εκατομμύρια παγκοσμίως, ενώ το 2019 περισσότεροι από το 50% των ενηλίκων με διαβήτη (που είναι 463 εκατομμύρια άνθρωποι) δεν γνώριζαν ότι ήταν ασθενείς.

«Συνεπώς αποτελεί επιτακτική ανάγκη οι επαγγελματίες υγείας να είναι σε θέση να φροντίσουν κατάλληλα τους ασθενείς και όσους είναι σε υψηλό κίνδυνο να νοσήσουν», δηλώνει ο Paul Sinclair, πρόεδρος του Συμβουλίου Φαρμακευτικής Πρακτικής της Ομοσπονδίας και προσθέτει: «Οι φαρμακοποιοί είναι εκπαιδευμένοι κυρίως για να αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας μέσω φαρμακολογικών μέσων, ωστόσο έχουν επίσης τις απαραίτητες δεξιότητες και γνώσεις για να παρέχουν υπηρεσίες πρόληψης αλλά και προσυμπτωματικού ελέγχου».

Το εγχειρίδιο της FIP παρέχει στους φαρμακοποιούς όλα τα απαραίτητα στοιχεία και τις συμβουλές που χρειάζονται για να βοηθήσουν τα μέλη της κοινότητάς τους να κάνουν τις ορθές επιλογές για την υγεία τους και να υιοθετήσουν υγιεινές συνήθειες. Ο κορμός μιας τέτοιας φαρμακευτικής υπηρεσίας σύμφωνα με το εγχειρίδιο περιλαμβάνει:

  • Συστάσεις για την πρόληψη: • Μείωση των κορεσμένων λιπαρών οξέων στο 10% για το γενικό πληθυσμό και στο 7% για ασθενείς υψηλού κινδύνου και μείωση των σακχάρων στο 10% (και στο 5% για καλύτερα αποτελέσματα). • Κατανάλωση 20gr φυτικών ινών καθημερινά μέσω δημητριακών ολικής άλεσης, οσπρίων, λαχανικών, φρούτων. • Περπάτημα 150 λεπτά την εβδομάδα (ή κολύμπι, ποδηλασία) για όσους δεν ασκούνται και σταδιακή αύξηση συνδυάζοντας αεροβική άσκηση και ενδυνάμωση μυών. • Μείωση του βάρους στα 21-23kg/m2 για τους ενήλικες και διακοπή καπνίσματος.
  • Ενδείξεις για εξέταση και παραπομπή στον ειδικό: • Αυξημένο βάρος • ανθυγιεινή διατροφή • Απουσία άσκησης • Κάπνισμα • Ιστορικό καρδιαγγειακής πάθησης, υπέρτασης ή δυσλιπιδαιμίας • Λήψη φαρμάκων όπως γλυκοκορτικοστεροειδή, θειαζιδικά διουρητικά σε υψηλές δόσεις, β-αποκλειστές, κάποιες φλουοροκινολόνες, στατίνες κ.ά. • οικογενειακό ιστορικό • ηλικία άνω των 45 ετών • ιστορικό διαβήτη κύησης. Στα συμπτώματα του διαβήτη περιλαμβάνονται: η πολυδιψία, η πολυουρία, η πολυφαγία, αδικαιολόγητη απώλεια βάρους, κόπωση, αργή επούλωση πληγών, δερματικές μολύνσεις, θολή όραση, μουδιάσματα άκρων.

Το εγχειρίδιο καλύπτει επίσης τη διαχείριση φαρμάκων, τα μη φαρμακολογικά μέσα, καθώς και την πρόληψη και διαχείριση επιπλοκών όπως είναι η διαβητική νευροπάθεια και η αμφιβληστροειδοπάθεια. Δείτε το εγχειρίδιο εδώ: https://www.fip.org/file/5071
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Συνεχίζει να της παρέχει την προφυλακτική της θεραπεία σε αναπτυσσόμενες χώρες
Η νόσος έχει χαρακτηριστεί ως σιωπηλός κίνδυνος


Σχετικά άρθρα

Όμιλος ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ: Παρουσίασε τις νέες δράσεις του δικτύου Green Pharmacy
Και πρόσφερε σπουδαία «εκπαιδευτικά» δώρα σε πέντε τυχερούς
ΕΦΚΑ: Λήγει στις 31 Μαΐου η καθολική παράταση ασφαλιστικής ικανότητας
Λειτουργεί ειδική πλατφόρμα για άμεση απόδοση από 1η Ιουνίου και μετά
Ανακοινώθηκαν οι ημερομηνίες για τις εξετάσεις βοηθών φαρμακείου
Σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα
Ρόδος: Χαράτσι 30 ευρώ για τη θέση στάθμευσης μπροστά στα φαρμακεία
«Δεν πρόκειται να δεχτώ καμία προσφορά» τονίζει ο Ν. Φουτούλης