Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Νεφροπαθείς: Όχι τα ΦΥΚ στα ιδιωτικά φαρμακεία

11/4/2022 1:28:59 πμ
«Τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ είναι η ασπίδα προστασίας μας» δηλώνουν στον Πρωθυπουργό
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Αρνητικοί δηλώνουν οι νεφροπαθείς ασθενείς στο ενδεχόμενο να μεταφερθούν στα ιδιωτικά φαρμακεία τα φάρμακα υψηλού κόστους, όπως έχει αναφερθεί σε δημοσιεύματα στον Τύπο. Σε επιστολή της προς τον Πρωθυπουργό της χώρας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών ζητά να γίνουν άμεσα γνωστοί οι σχεδιασμοί του υπουργείου Υγείας αλλά και να διασφαλιστεί η πλήρης λειτουργία των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ.

Όπως σημειώνει η Ομοσπονδία «στις σημερινές συνθήκες πανδημίας και εκτόξευσης της ακρίβειας ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα δημιουργούσε δυσβάσταχτα οικονομικά προβλήματα στους χρόνιους ασθενείς, όπως είναι νεφροπαθείς τελικού σταδίου […] Το κλείσιμο των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ και η μεταφορά φαρμάκων στα ιδιωτικά φαρμακεία και στις φαρμακαποθήκες θα επιβαρύνει σημαντικά το δημοσιονομικό κόστος. 

Η αποκλειστική χορήγηση αυτών των φαρμάκων από τα ιδιωτικά φαρμακεία θα αυξήσει τις μηνιαίες οικονομικές υποχρεώσεις του ΕΟΠΥΥ, λόγω της διαφοράς στην τιμή χορήγησής του. Συγκεκριμένα στα ιδιωτικά φαρμακεία, τα φάρμακα χορηγούνται στη λιανική τιμή, ενώ στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ χορηγούνται σε νοσοκομειακή τιμή, που είναι χαμηλότερη τουλάχιστον κατά 30%».

Σημειώνεται ότι οι φαρμακοποιοί έχουν επανειλημμένα ζητήσει από την Πολιτεία κάθε φάρμακο να χορηγείται στους ασθενείς δια χειρός φαρμακοποιού, ενώ το ενδεχόμενο να διακινούνται τα ΦΥΚ από τα ιδιωτικά φαρμακεία θα εξυπηρετούσε τους ασθενείς περισσότερο λόγω της κατανομής τους σε κάθε σημείο της χώρας. 

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες του f.daily, εκπρόσωποι των φαρμακοποιών είναι όντως σε συζητήσεις με την κυβέρνηση για τη διακίνηση των φαρμάκων αυτών, με το υπουργείο Υγείας να είναι θετικό και τα κωλύματα να αφορούν τεχνικά ζητήματα, όπως είναι η αξιοποίηση των υπαλλήλων των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ σε άλλες θέσεις εργασίας.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Διοργανώνεται από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)
Η εφορία ήδη «κυνηγάει» τις επιχειρήσεις που δεν έχουν διασυνδεθεί






Σχετικά άρθρα

Φαρμακοποιός δίνει μαθήματα γαληνικών σε μαθητές Λυκείου
Ενθουσιασμένα τα παιδιά από την εμπειρία του εργαστηρίου
Οι στρατηγικές εμβολιασμού στα φαρμακεία το θέμα Συνόδου στη Χάγη
Διοργανώνεται από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)
Πληθαίνουν οι αποφάσεις υπέρ των θέσεων στάθμευσης μπροστά στα φαρμακεία
Το μέτρο προωθείται τώρα και σε δήμο του νομού Πέλλας
Φαρμακεία: Τσουχτερά τα πρόστιμα για τους παραβάτες των αργιών του Πάσχα
Κλειστά θα πρέπει να παραμείνουν τα φαρμακεία και στις 7 Μαΐου