Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Νέες μεθόδους στην παρασκευή φαρμάκων ανέπτυξαν οι 3 φετινοί Νομπελίστες Χημείας

3/10/2018 3:45:49 μμ
Γνωρίστε το έργο των Frances H. Arnold, George P. Smith και Sir Gregory P. Winter
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών απένειμε το βραβείο Νόμπελ στη Χημεία 2018 κατά το ήμισυ στην Frances H. Arnold για την κατευθυνόμενη εξέλιξη των ενζύμων και το κατά το άλλο μισό στον George P. Smith και στον Sir Gregory P. Winter για την κατευθυνόμενη εξέλιξη πεπτιδίων και αντισωμάτων.


Τα μεν ένζυμα, που παράγονται μέσω κατευθυνόμενης εξέλιξης, μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην παρασκευή των πάντων, από βιοκαύσιμα μέχρι και φάρμακα, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της Ακαδημίας.


Η Frances H. Arnold, το 1993, διεξήγαγε την πρώτη κατευθυνόμενη εξέλιξη των ενζύμων, οι οποίες είναι πρωτεΐνες που καταλύουν τις χημικές αντιδράσεις. Έκτοτε, έχει επεξεργαστεί και βελτιώσει τις μεθόδους που σήμερα χρησιμοποιούνται κατά κόρον για την ανάπτυξη νέων καταλυτών. Στις χρήσεις των ενζύμων αυτών περιλαμβάνεται η πιο φιλική στο περιβάλλον παρασκευή χημικών ουσιών, όπως είναι τα φαρμακευτικά προϊόντα, και η παραγωγή ανανεώσιμων καυσίμων για πιο «πράσινες» μεταφορές.


Τα δε αντισώματα εξελίχθηκαν με μια μέθοδο που μπορεί να καταπολεμήσει αυτοάνοσες ασθένειες και σε μερικές περιπτώσεις να θεραπεύσει το μεταστατικό καρκίνο.

Πιο αναλυτικά, το 1985, ο George Smith ανέπτυξε μια μέθοδο, κατά την οποία ένας βακτηριοφάγος (ένας ιός που μολύνει βακτήρια) μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη νέων πρωτεϊνών.


Ο Sir Gregory P. Winter χρησιμοποίησε τη μέθοδο του Smith με στόχο την παραγωγή νέων φαρμακευτικών ουσιών. Η πρώτη ουσία που παρασκευάστηκε με βάση αυτή τη μέθοδο, είναι η adalimumab, η οποία πήρε έγκριση το 2002 για τη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, της ψωρίασης και των φλεγμονωδών παθήσεων των εντέρων.


Σύμφωνα με την Ακαδημία, οι φετινοί νομπελίστες ουσιαστικά «τιθάσευσαν τη δύναμη της εξέλιξης», καθώς κατάφεραν να πάρουν τον έλεγχο της εξέλιξης και να τη χρησιμοποιήσουν για σκοπούς που αποφέρουν το μεγαλύτερο όφελος για την ανθρωπότητα. Χρησιμοποίησαν τις ίδιες αρχές που χρησιμοποιεί και η ίδια η φύση, γενετική αλλαγή και επιλογή, και ανέπτυξαν πρωτεΐνες που ουσιαστικά λύνουν τα χημικά προβλήματα της ανθρωπότητας!

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Δεν νοείται διανομή ΦΥΚ χωρίς αυτά, ξεκαθάρισε ο υπουργός Υγείας






Σχετικά άρθρα

AstraZeneca: Μια νέα θεραπευτική επιλογή για παιδιά με σοβαρό ηωσινοφιλικό άσθμα
Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ για ασθενείς 6-11 ετών
ΕΜΑ: Αποφάνθηκε οριστικά ότι τα φάρμακα GLP-1 δεν σχετίζονται με αυτοκτονικές τάσεις
Ετοιμάζει όμως ειδική ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας για την από του στόματος σεμαγλουτίδη
Νέα ένδειξη & νέα δεδομένα για την πεμπρολιζουμάμπη
Σχετικά με τους καρκίνους του πνεύμονα και του τραχήλου της μήτρας
Η σωματική άσκηση ως συμπληρωματική θεραπεία χρόνιων νόσων
Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ε.Ε. που προωθεί τη θεσμοθέτησή της