Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Νέα καινοτόμα φάρμακα στη διάθεση των ασθενών

17/1/2014 9:30:22 πμ
Προορίζονται για τον καρκίνο του μαστού, το μελάνωμα, τη χοληστερίνη και την ηπατίτιδα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Καινοτόμα, νέα φάρμακα θα βρίσκονται σύντομα στη διάθεση των γιατρών, φέρνοντας επανάσταση στη θεραπεία σοβαρών νόσων, όπως ο καρκίνος του μαστού, το μελάνωμα, η ηπατίτιδα C και η αυξημένη χοληστερόλη. Ωστόσο, το μεγάλο ερώτημα για τη χώρα μας είναι αν και πότε θα είναι διαθέσιμα στους ?Έλληνες ασθενείς.

Το θέμα βρέθηκε στο επίκεντρο του δεύτερου Clinical Research Conference,  με διοργανώτρια εταιρεία την Ethos Media S.A. και σε συνεργασία με το περιοδικό Pharma & Health Business.


Τα πιο σημαντικά θέματα που συζητήθηκαν ήταν:


Καρκίνος μαστού. Το μονοπάτι της έρευνας στον τομέα της αντιμετώπισης τους καρκίνου του μαστού και συγκεκριμένα του HER2-positive τύπου, περιέγραψε από το βήμα του Clinical Research Conference, η International Oncology Medical Leader (Kadcyla), C. Colthorpe.
Το 2001 έγινε το επόμενο βήμα στη θεραπεία του HER2-positive Καρκίνου του Μαστού, με το αντίσωμα T-DM1. Πιο δραστικό από την προηγούμενη θεραπεία με Trustuzumab, στις 3 πρώτες εβδομάδες με επαναλαμβανόμενες δόσεις παρατηρήθηκε μεγάλη ανταπόκριση, μειώνοντας σημαντικά τον όγκο. Σύμφωνα με την κ. Colthorpe, το Φεβρουάριο του 2015 θα εγκριθεί η χρήση του T-DM1, ενώ από τους 600 ασθενείς που έλαβαν το T-DM1 οι 15 προέρχονταν από τη χώρα μας.


Αυξημένη χοληστερόλη. Στην ανακάλυψη της πρωτεΐνης PCSK9, που μέσα σε μία δεκαετία έχει μπει στην κλινική πράξη και την επανάσταση της δημιουργίας μονοκλωνικών αντισωμάτων κατά της πρωτείνης για τ μείωση της κακής χοληστερόλης αναφέρθηκε ο κ. Ευάγγελος Λυμπερόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας στην Ιατρική Σχολή Ιωαννίνων. Όπως είπε, δύο εταιρείες βρίσκονται ήδη σε μελέτες φάσης 3 και ακολουθούν και άλλες εταιρείες που προσπαθούν να μειώσουν αυτή την πρωτείνη. Εντυπωσιακό εύρημα των κλινικών μελετών είναι ότι δεν υπάρχουν για τον ασθενή ανεπιθύμητες ενέργειες περισσότερες από το εικονικό φάρμακο. Υπάρχουν όπως τόνισε λόγοι αισιοδοξίας καθώς μηχανισμός δράσης μας είναι οικείος και οι κλινικές μελέτες έχουν δείξει εξαιρετική ασφάλεια.


Ηπατίτιδα C. «Η αποτελεσματικότητα, αλλά και η ασφάλεια και ανοχή των αναδυόμενων θεραπειών στη χρόνια ηπατίτιδα C βελτιώνονται εντυπωσιακά» σημείωσε ο κ. Γιώργος Παπαθεωρίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας - Γαστρενρερολογίας στην Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ. «Ταυτόχρονα, οι νέες αναδυόμενες θεραπείες θα μπορούν για πρώτη φορά να θεραπεύουν ασθενείς με πολύ προχωρημένη ηπατική νόσο και να αποτρέπουν την ανάγκη μεταμόσχευσης ήπατος και/ ή το θάνατο». Το κόστος των αναδυόμενων θεραπειών αναμένεται να είναι υψηλό, αλλά η αναλογία κόστους/αποτελεσματικότητας είναι πιθανόν να είναι αποδεκτή, τουλάχιστον σε υποομάδες ασθενών. Επισήμανε ότι «σύμφωνα με πρόσφατη επιδημιολογική μελέτη 160.000 άνθρωποι πάσχουν από χρόνια ηπατίτιδα C αλλά μόνο οι 129.100 έχουν διαγνωστεί και 13.124 ακολουθούν αγωγή. Η εκρίζωση όπως είπε του ιού επιτυγχάνεται στα 2/3 των περιπτώσεων. Παρότι η αποτελεσματικότητα είναι στο 75% η πραγματικότητα είναι διαφορετική, καθώς από τους 100 ασθενείς που φτάνουν στα ιατρεία τα ¾ δεν κάνουν καν τον έλεγχο και πολλοί δεν ολοκληρώνουν τη θεραπεία. Από τους 100 ολοκληρώνουν οι 25 τη θεραπεία.

Μελάνωμα. Εντυπωσιακή ανταπόκριση σε σχέση με τη χημειοθεραπεία για την αντιμετώπιση του μεταστατικού μελανώματος έχει η χρήση του ipilimumab. Σύμφωνα με τον κ. Δημήτριο Μπαφαλούκο, MD, PhD, Ογκολόγο Παθολόγο σε 1.861 ασθενείς που είχαν ενταχθεί σε 12 κλινικές μελέτες αυτοί που είχαν επιβιώσει για 3 χρόνια το (22%) δεν πέθαιναν από μελάνωμα και μπορεί κανείς να μιλήσει για ίαση ή ασθενείς που επιβιώνουν με το νόσο όταν υπό άλλες συνθήκες θα ζούσαν έξι μήνες. Επίσης όταν συνδυάζονται τα nivolumab και ipilimumab τα αποτελέσματα είναι καλύτερα.


ΠΗΓΗ: iatronet.gr

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου εθνικού προγράμματος «Προλαμβάνω»
Διασφαλίζοντας την επάρκεια σε Ελλάδα και Ευρώπη






Σχετικά άρθρα

Ανακλήθηκε παρτίδα του Physiomer Baby
Ανακοινώσεις από τον ΕΟΦ
Όγκοι της υπόφυσης: Πού πρέπει να στοχεύει η χειρουργική θεραπεία;
Σύμφωνα με νέα μελέτη από τα Πανεπιστήμια Κέιμπριτζ και Λονδίνου
MERCK: Παρουσίασε νέα θετικά δεδομένα για τα δισκία κλαδριβίνης
Για τους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση
Ένα καινοτόμο φάρμακο για το κοινωνικό άγχος βρίσκεται σε κλινικές μελέτες
Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται "on demand"