Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα

Ο ΠΕΙΦΑΣΥΝ στο 11ο Health Expo Athens
Οι συνεργασίες και η ψηφιακή γνώση στο επίκεντρο
Σοβαρές προσβολές κατά των φαρμακοποιών από την ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ
Τους κατηγορεί για εμπορικά παιχνίδια με φαρμακευτικές και επικίνδυνες πρακτικές
Ημερίδα για τις Καλές Πρακτικές στη Διοίκηση των Νοσοκομείων
Με πλειάδα καταξιωμένων στελεχών με μεγάλη εμπειρία στο χώρο


Νέα εποχή για τις νέες καινοτόμες θεραπείες

20/1/2020 2:19:55 μμ
Οι ασθενείς απαιτούν επιτάχυνση των διαδικασιών αποζημίωσής τους
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ένα νέο επιστημονικό και αξιόπιστο δίκτυο, που θα εξασφαλίζει την είσοδο στη χώρα νέων καινοτόμων θεραπειών, δημιουργείται σταδιακά και στην Ελλάδα προς όφελος των Ελλήνων ασθενών, όπως επισημαίνει η Μυρσίνη Ουζουνέλλη, CEO της συμβουλευτικής εταιρείας MYO Health, που εξειδικεύεται στο ΗΤΑ.

Και αυτό γιατί ο πρόσφατος διορισμός των επικεφαλής στις δύο Επιτροπές που ρυθμίζουν την αξιολόγηση, αποζημίωση και διαπραγμάτευση των νέων φαρμάκων δημιουργεί βάσιμες ελπίδες ότι θα επισπευσθούν διαδικασίες που βρίσκονταν εδώ και μήνες σε αναστολή. Η επιτάχυνση της εισαγωγής των νέων θεραπειών είναι ένα αίτημα που τίθεται επιτακτικά τους τελευταίους μήνες από όλους τους Συλλόγους των Ασθενών της χώρας μας. 

Νέα πρόσωπα στο τιμόνι των Επιτροπών για τα καινοτόμα φάρμακα Με τη νέα πρόεδρο της Επιτροπής ΗΤΑ, Φλώρα Μπακοπούλου, στο τιμόνι της Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης και τον πρόεδρο του ΕΟΦ, Δημήτρη Φιλίππου, που ορίστηκε επικεφαλής της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Τιμών, έχουν τεθεί οι βάσεις για τη δρομολόγηση αξιόπιστων διαδικασιών για την εισαγωγή της φαρμακευτικής καινοτομίας.

Όμως, βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή, καθώς απαιτούνται πολλές αλλαγές, όπως η ένταξη των δύο Επιτροπών στον ενιαίο Οργανισμό Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας ΗΤΑ, κάτω από την ομπρέλα του οποίου θα ενταχθούν όλες οι σχετικές διαδικασίες, επισημαίνει η Μ. Ουζουνέλλη και προσθέτει πως «η δημιουργία ενιαίου Οργανισμού Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας θα είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα στην εξέλιξη του ΗΤΑ στην Ελλάδα, ειδικά αν θα προβλέπει θέσεις μόνιμης απασχόλησης που να στηρίζουν το έργο του Οργανισμού, όχι μόνο οργανωτικά και διοικητικά, αλλά οπωσδήποτε και από πλευράς επιστημονικής κατάρτισης». Το σύστημα HTA αποτελεί θεμέλιο λίθο για την επαφή των ασθενών με την καινοτομία -η οποία αναπτύσσεται πλέον από τη φαρμακευτική βιομηχανία με ιλιγγιώδεις ρυθμούς παγκοσμίως- ενώ ταυτόχρονα, μπορεί να οδηγήσει και στη δημιουργία μιας αγοράς υγιούς ανταγωνισμού.

Οι διαδικασίες όμως που εκκρεμούν είναι:
  • 1. Ζητήματα που άπτονται της διαφάνειας και εμπιστευτικότητας, οι οικονομικές επιπτώσεις μιας καινοτόμου θεραπείας στο σύστημα υγείας, αλλά και η σχέση κόστους - οφέλους από την εισαγωγή των νέων θεραπειών, βρίσκονται στην κορυφή των ζητημάτων που θα απασχολήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα τις αντίστοιχες Επιτροπές. Και γι' αυτό θα πρέπει να υπάρξει περαιτέρω προετοιμασία για μια σειρά τεχνικών προβλημάτων.
  • 2. Ανάμεσα στα θέματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα και θα πρέπει να διευθετηθούν γιατί προκαλούν δυσκολίες, είναι η απουσία feedback για την πορεία των ασθενών μετά την ένταξη μιας θεραπείας στην αποζημίωση, η κατάρτιση ενιαίου μητρώου φαρμάκων, η ολοκλήρωση των μητρώων ασθενών, καθώς και η επέκταση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα νοσοκομεία.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Εμφανίζονται αναίτια να χρωστούν χιλιάδες ευρώ σε ασφαλιστικές εισφορές
Δημιουργώντας μια ισχυρή εταιρεία στον τομέα της αιμορροφιλίας


Σχετικά άρθρα

Ημερίδα για τις Καλές Πρακτικές στη Διοίκηση των Νοσοκομείων
Με πλειάδα καταξιωμένων στελεχών με μεγάλη εμπειρία στο χώρο
Απαιτούνται 11 κλικς για την αναγραφή ενός μόνο φαρμάκου!
Οι ιατροί του ΕΟΠΥΥ απαιτούν άμεσα μέτρα
Β. Κικίλιας: Θα υπογράψουμε Μνημόνιο Συνεργασίας για 3 χρόνια με τις φαρμακευτικές εταιρείες
«Ήρθε η ώρα να αλλάξουμε σελίδα», τονίζει ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ
Οι λύσεις στην κρίση που προκαλούν οι ελλείψεις φαρμάκων
Το υπουργείο Υγείας υιοθέτησε τα μέτρα που πρότεινε ο ΠΦΣ