Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Νέα drones, ρομπότ και apps στην υπηρεσία των ασθενών

25/5/2023 1:11:46 πμ
Η εταιρεία Takeda δοκιμάζει καινοτόμους τρόπους πρόσβασης και φροντίδας
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η Takeda της Ιαπωνίας υλοποιεί μια σειρά από καινοτόμα προγράμματα προκειμένου να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ασθενών, αλλά και την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας για τους πολίτες των μικρών νησιών.

Ήδη έχει «επιστρατεύσει» drones, με τα οποία αποστέλλει φάρμακα στους επαγγελματίες υγείας της νησιωτικής πόλης Gotō, ώστε να τα χορηγήσουν στους ασθενείς τους. Το εν λόγω πρόγραμμα σχεδιάζεται να επεκταθεί και σε άλλες δυσπρόσιτες περιοχές της χώρας και όπως αναφέρουν στελέχη της εταιρείας, ο στόχος είναι να εντοπιστούν οι ανάγκες κάθε περιοχής ξεχωριστά ώστε να βρεθούν οι κατάλληλες λύσεις.

Εκτός από τα drones, δοκιμάζονται και χρησιμοποιούνται και άλλοι αυτόματοι μηχανισμοί που έχουν υποσχόμενα αποτελέσματα για τους ασθενείς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ένα ρομπότ για τους πάσχοντες από αιμορροφιλία που κάνουν ενέσεις στο σπίτι τους. Το ρομπότ συλλέγει τα ιατροτεχνολογικά απόβλητα από το σπίτι των ασθενών και εκείνοι «γλιτώνουν» τις επισκέψεις στο νοσοκομείο.

Εξαιρετικά χρήσιμη επίσης είναι η παρακολούθηση της κατάστασης ασθενών με νόσο Πάρκινσον μέσω του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος «Care for One», σε συνεργασία με την Apple.  Οι ασθενείς φορούν ψηφιακό ρολόι που καταγράφει διαταραχές της κίνησης και στέλνει τις πληροφορίες σε μια εφαρμογή. Οι ασθενείς μπορούν μέσω της εφαρμογής να προσθέσουν επιπλέον δεδομένα για την κατάστασή τους και όλα αυτά αποστέλλονται στη συνέχεια στον γιατρό. Το σύστημα δεν παρέχει μεν την ακρίβεια των γνωστών ιατρικών συσκευών για το θέμα, ωστόσο είναι ευκολότερο στη χρήση και δίνει μια «εικόνα» στον θεράποντα γιατρό.

Ο πρόεδρος της μονάδας της Takeda στην Ιαπωνία, Milano Furuta, δηλώνει πως αυτού του είδους οι καινοτομίες είναι ο πυρήνας της μακράς πορείας της εταιρείας αλλά και του μέλλοντός της και τονίζει: «Θέλουμε να προσφέρουμε αξία στην κοινωνία, όχι μόνο να πουλάμε σημαντικά φάρμακα. Στόχος μας είναι να συμβάλλουμε στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών και καλούμε όλους τους ενδιαφερόμενους με δημιουργικές ιδέες να καινοτομήσουμε μαζί».
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Χορηγεί φάρμακα, ενώ επιτρέπει τη συμβουλευτική με τον φαρμακοποιό
Σαφής προειδοποίηση ότι θα υπάρξουν κυρώσεις σε όσους παρανομούν


Σχετικά άρθρα

EMA: Επανεξέταση φαρμάκου για τη διαχείριση του βάρους
Διερευνάται για τη μακροπρόθεσμη καρδιαγγειακή ασφάλεια
Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306 για τους πληγέντες της Θεσσαλίας
Πραγματοποιείται και διερεύνηση των ευρύτερων σχετικών αναγκών
Η Τεχνητή Νοημοσύνη σώζει από τις θανατηφόρες δοσολογίες των φαρμάκων
Σε εξέλιξη ερευνητικά projects εκατομμυρίων λιρών στη Βρετανία
Πανελλήνιος Σύλλογος Επισκεπτών Υγείας: Οδηγίες για τους κατοίκους της Θεσσαλίας
Στόχος η αποφυγή των διαρροϊκών επεισοδίων και τα λοιμώδη νοσήματα