Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επιχειρείν

τελευταία νέα


Νέα βιο-ομοειδή φάρμακα στην Ευρώπη

3/3/2015 1:05:41 μμ
Εκτιμάται ότι τα βιο-ομοειδή μπορούν να μειώσουν τις δαπάνες στα συστήματα υγείας
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Νέες και φθηνότερες εκδόσεις κορυφαίου σε πωλήσεις φαρμάκου για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα και τη νόσο του Crohn θα διατεθούν σύντομα στις ευρωπαϊκές αγορές, κάτι το οποίο εκτιμάται ως σημαντικό βήμα προόδου για την κατηγορία των βιο-ομοειδών φαρμάκων.

Τα βιο-ομοειδή είναι βιολογικά φάρμακα, η δραστική ουσία των οποίων παράγεται από ζώντες οργανισμούς, που σχεδιάζονται έτσι ώστε να είναι παρεμφερή με τα ήδη υπάρχοντα βιολογικά. Η δραστική ουσία του βιο-ομοειδούς και του φαρμάκου αναφοράς είναι ουσιαστικά η ίδια βιολογική ουσία, μολονότι ενδέχεται να υπάρχουν ελάσσονες διαφορές λόγω της πολύπλοκης δομής και των μεθόδων παραγωγής της.


Όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, τα νέα προϊόντα τα οποία παράγονται από τη νοτιοκορεατική εταιρεία Celltrion, θα εισέλθουν σε συνεργασία με τις Hospira και Mundipharma στον ανταγωνισμό με το φάρμακο Remicade των Johnson & Johnson και Merck & Co. Το Remicade, το οποίο στην Ευρώπη έχει ετήσιες πωλήσεις ύψους περίπου 2 δισεκατομμυρίων ευρώ (2,3 δισ. δολ.), καθώς και τα δύο βιο-ομοειδή αντίγραφά του περιλαμβάνουν ένα αντίσωμα που είναι γνωστό ως infliximab.

Το ένα βιο-ομοειδές φάρμακο θα φέρει την επωνυμία Inflectra και θα προωθηθεί από την Hospira στην Αυστρία, τη Δανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ιταλία, το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία, την Ισπανία και τη Σουηδία. Η Mundipharma θα προωθήσει την άλλη έκδοση με την επωνυμία Remsima στη Γερμανία, την Ιταλία, τη Βρετανία, την Ολλανδία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα εντός του Φεβρουαρίου η αμερικανική φαρμακευτική Pfizer προχώρησε στην εξαγορά της Hospira, έναντι 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κίνηση η οποία προσδίδεται μεταξύ άλλων στις δυνατότητες του νέου προϊόντος να αποκτήσει σημαντικό μερίδιο στη συγκεκριμένη αγορά.

Εξοικονόμηση δαπανών για τα συστήματα υγείας

Ο αναλυτής της Citigroup, Andrew Baum, προέβλεψε ότι τα βιο-ομοειδή κατά την περίοδο 2015-2025 θα φέρουν έσοδα ύψους τουλάχιστον 110 δισεκατομμυρίων δολαρίων στους παραγωγούς τους σε βάρος των φαρμάκων αναφοράς τους. Το θετικό όμως για την κοινωνία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, είναι ότι θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν σχεδόν 50 δισεκατομμύρια δολάρια για τα συστήματα υγείας.

Ο Jorgen Jahnsen, καθηγητής ιατρικής και γαστρεντερολογίας στο Πανεπιστήμιο του Όσλο, δήλωσε ότι στη Νορβηγία η χρήση βιο-ομοειδούς του infliximab συνέβαλλε σημαντικά στην εξοικονόμηση χρημάτων για το σύστημα υγείας.

Υπενθυμίζεται ότι η Thomson Reuters BioWorld σε μια πρόσφατη έκθεσή της είχε υποστηρίξει ότι η εμφάνιση των βιο-ομοειδών φαρμάκων θα μπορούσε να μειώσει τις δαπάνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υγεία από 11 έως και 33 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2020.


Στο μεταξύ στις ΗΠΑ ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) εξετάζει το αν από τις 17 Μαρτίου θα αποφασίσει να συστήσει τις βιο-ομοειδείς εκδόσεις του Remicade.

Αναφερόμενη ωστόσο στα δεδομένα των ΗΠΑ, μια νέα έκθεση της Prime Therapeutics επισημαίνει ότι οι εν αναμονή κανονιστικές αποφάσεις από πλευράς διαφόρων πολιτειών θα μπορούσε περισσότερο να επιβαρύνει οικονομικά τα συστήματα υγείας παρά να εξοικονομήσει χρήματα.


Πηγή

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

«Τα εμβόλια είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας»
Αιχμές για λανθασμένες προτεραιότητες του υπ. Υγείας από τον βουλευτή Παύλο Πολάκη






Σχετικά άρθρα

Η Pharma Q συμμετείχε στο Hellas Pharm 2024
Παρείχε επιστημονική ενημέρωση για τα νέα προϊόντα της Q Pain και Μαστίχα Χίου σε σκόνη 1050 mg
Δυναμική Φαρμακαποθήκη: Μεγάλη προσέλευση στο περίπτερό της στην Hellas PHARM 2024
Εκπρόσωποι από όλα τα τμήματα της εταιρείας ήταν εκεί
Επιταχύνει την ανάπτυξη καινοτόμων φαρμάκων η Boehringer Ingelheim
Ξεκινά 10 κλινικές μελέτες για την έγκριση 25 νέων θεραπειών